Följ lagen bloggkollegor!!!

Följ lagen bloggkollegor!!!

Lagen för bloggare och sk influencers är ganska tydlig, har man ett samarbete ska detta skrivas ut tydligt. Skitenkelt, men tydligt väldigt svårt för både en del bloggare och företag. Jag går miste om en himla massa samarbeten och därmed pengar för att många skiter i detta!

Jag får mängder med förslag om samarbeten. Bloggen har funnits länge, har en köpstark läsarkrets och många läsare – alltså vill företag synas på min plattform. Jag svarar snabbt på mailen som kommer och nämner min summa + moms (egen företagare ju…) och ofta kommer ett svar lika snabbt tillbaka med en något mindre summa. Vi avsätter dyrbar tid på bägge sidorna och kommer till slut överens om en ersättning. Då kommer det… ”Du skriver väl inte att det är ett samarbete?” Jo, tänk för att jag gör det – för sådan är lagen! Å där sumpar man 8 av 10 samarbeten, alltså pengar…

Men vad ser man när man kollar runt lite? Jo, att andra bloggare har ett samarbete om precis samma grej som jag skulle skriva om och inte ett enda ord om att det är ett samarbete. Jag blir så jäkla förbannad! Jag vet inte vem jag tycker mest illa om; bloggaren eller företaget. Bägge bryter mot lagen och bägge sabbar för oss som faktiskt vill göra rätt för sej.

Överhuvudtaget så är bloggare, influencers och företag skitdåliga på att läsa, eller också skiter dem i vad som gäller. Det såg man tydligt innan jul med alla tävlingar på facebook, instagram och bloggar. Man får inte ha en tävling utan tävlingsmoment, man måste alltså svara på en fråga eller skriva en motivering. Ska man bara gilla, dela och tagga är det ett lotteri och sånt är olagligt i Sverige. De som hade/har giltiga tävlingar går att räkna på ena handens fem fingrar, typ alla kör med gilla, dela, tagga… Jag är inte den som är den, utan skriver under tävlingen att den är olaglig och att man borde kolla vad som gäller. Jag skriver också att man kan radera min kommentar när man läst den. Inte vet jag om någon lär sej något, men jag kan bara inte låta det passera.

Å nu förlorar jag alltså pengar på att andra bloggare, influencers och företag inte följer lagen som inte är särskilt svår att förstå. Det gör mej rätt sur faktiskt. Hur svårt kan det vara att göra som man ska? Å hur kommer man till rätta med detta? Kan inte alla bloggare/influencers bara enas om att vi alla skriver tydligt när det är ett samarbete och inte sabbar för varandra? Då kanske företagen fattar att det inte är någon idé att försöka förhandla bort detta.

Å andra sidan har Trendstefan förespått influencers död inom ett par år, så problemet kanske löser sej självt snart.

2 svar på ”Följ lagen bloggkollegor!!!

  1. Nämen nu har jag lärt mig nåt nytt! Hade ingen aning om det här Marlene! Dock undrar jag, man har ju företag som satt sin reklam på ens blogg, utan att fråga om man vill ha reklamen på sin blogg! Måste man acceptera viss reklam utan att man kan få bort den?! Hur funkar det? Du verkar ju veta om sånt här! Förresten kan man inte anmäla dom som gör fel? Eller företag som går in på ens blogg och lägger reklam utan godkännande? Hoppas allt blir till det bättre! 👍

    1. Om du ligger på tex blogger eller annan plattform så är den gratis för att plattformen säljer reklamplatser och dessa kan du inte göra något åt. Det var bla därför som jag flyttade till egen domän, där jag kan bestämma innehållet helt själv och även ta betalt för det.

      Klart man skulle kunna anmäla de bloggar som inte följer lagen, till skatteverket då antar jag. Men då blir det ett slags angivarsamhälle och det gillar iaf inte jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *