För stora kontraster…

För stora kontraster…

Så är man alltså hemma igen och allt startar med en rivstart! Vi landade 2.30 och gick och la oss strax innan 5 am. 7.30 ringde väckarklockan, jag fixade ordning mej, jobbade någon halvtimme och sen drog vi iväg till Älvsjömässan och Formex.

Formex är en inredningsmässa kan man väl säga. Där finns inredning av alla de slag, vårens trender, en del mode, skönhet, godis och allt annat som inköparna från olika butiker är intresserade av. Vi gick alltså från det fattigaste fattiga på Gambias landsbygd till ett överflöd av lyx och konsumtion. Det har jag gjort förut också, men inte på så få timmar. Därför blev kontrasten väldigt stor och det var väldigt svårt att ta in allt från början.

Har man bara några timmar tidigare pratat med en ung grabb vars största önskan är att syskonen ska gå klart skolan och gett honom resterna av sin lunch, så blir steget till att tex bygga sin egen soffa väldigt långt. Soffan känns lixom lite oviktig, särskilt att designa och bygga den själv… våra grabbar har inte ens en soffa… inte ens en madrass… Så första timmarna på mässan gick åt till att anpassa sej till Sveriges verklighet och vår vardag igen.

Man förändras rätt mycket när man sett riktig fattigdom och umgåtts med människor som bara äger kläderna på kroppen. Man får en helt annan förståelse för vad som är viktig och vad man verkligen behöver för att leva. Det är en sak att överleva, en annan att leva. Och att leva som vi gör i Sverige är förstås en heeelt annan sak. Jag säger inte att vårt sätt att leva i Sverige är fel, det är så det är här helt enkelt. Men det är inte helt fel att se hur andra har det ibland och se hur bra vi faktiskt har det.

Vi kom till mässan 9.30 efter bara tre timmars sömn och gick därifrån kl 19. Ganska trötta i både skallen och fötterna. Vi hade hunnit med kanske 15 pressvisningar, träffat både gamla och nya bekanta, fått massor med pressmaterial och förklarat vår solbränna en himla massa gånger. Sen fick vi äntligen hämta hem vår älskade pälsboll och mysa i soffan med honom resten av kvällen.

Visst är det skönt att vara hemma, men fick jag välja så skulle jag nog hellre leva halva året i Gambia. Men just nu funkar inte det och då är det bara att gilla läget… och välja rätt klädsel för årstiden  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *