Först Pepparkaksgubbarna, nu Tomtarna…

Först Pepparkaksgubbarna, nu Tomtarna…

Min son bestämde själv…

Jag är så glad att jag inte har små barn! När mina grabbar var små på 90-talet var det inget snack om att det bara skulle vara lucior, tärnor eller stjärngossar i luciatåget och det där med fotografering var inget problem. Vi hade barn med annan religion och barn med skyddad identitet – det gick att lösa ändå…

Förra året förbjöd vissa dagis och skolor pepparkaksgubbarna och i år är tydligen tomtarna bannlysta. Man får fota sina egna barn utanför lokalerna, men absolut inte inomhus. Det sista kan jag förstå, även om det måste gå att lösa. Något dagis eller skola hade tom tagit 100 kr i ”entre´” av föräldrarna för att få se barnen… ehhh, va?!

I något fall hävdade man att man ville gå tillbaka till traditionellt luciatåg och enbart ha vitklädda deltagare, alltså lucia, tärnor och stjärngossar. Vad jag vet så kom Lucia ensam, utan minsta tärna eller stjärngosse… men att traditionen i Sverige sedan länge är att ha även pepparkaksgubbar och tomtar. Ska man gå tillbaka till den ursprungliga traditionen så ska man väl isf ha julspel istället för luciatåg, men julkrubba och allt.

Jag kan förstå grabbarnas vägran att ta på sej klänning för att delta i luciatåget. Att det dessutom skulle vara obligatoriskt är faktiskt upprörande! Någon rektor hävdade nämligen att deltagandet var obligatoriskt och gav betyg i musik. Sjukt! Hade det varit mina ungar hade jag sjukskrivit dem den dagen, om de inte velat vara med själva alltså. Att vara med i ett luciatåg måste vara frivilligt och när det är frivilligt så är alla väl medvetna om att det ingår fotografering, så jag förstår inte problemet.

Har man skyddad identitet så är det en del grejer man får avstå ifrån, kanske det här en sån grej?  De barn som hade skyddad identitet i mina söners klasser var med på det mesta, men bad om att inte bli fotade. Å vi andra respekterade. Svårare än så är det ju egentligen inte. Visst, då fanns bara bloggar – inga andra sociala medier som facebook och Instagram. Men kan man då inte bara be föräldrarna att enbart lägga ut bilder på sina egna ungar, som man iofs också ska vara försiktig med.

Nångång måste vårt sunda förnuft få råda. Man ska kunna vara med i ett luciatåg utklädd till snögubbe om man så vill! Det ska vara en mysig grej där barnen får bestämma klädsel själva! Alla ska kunna vara med och man ska kunna fota, men det sunda förnuftet kanske ska avgöra om och vad som publiceras och vad man kan ha för bilder i sitt eget album för framtiden. Det här börjar gå lite för långt kan jag tycka, och någon gång måste ju gränsen vara nådd. Annars får vi väl helt enkelt förbjuda alla firanden överhuvudtaget och även förbjuda all fotografering. Eller göra som i vissa länder och förbjuda sociala medier helt och hållet, då har vi ju täppt till alla risker med publicering och offentlighet.

Är det så vi vill ha det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *