Fyra spännande boktips

Fyra spännande boktips

Under sommaren var det mycket feelgood och jag plöjde verkligen böcker. Nu har jag inte lika mycket tid, men någon bok i veckan blir det ändå. Senaste tiden har jag fokuserat på spännande böcker.

Jag gillar att varva mellan feelgood, spänning och biografier. De sistnämnda är mina favorter, tätt följt av mysiga feelgood. Men ska det bli en bra mix, så måste jag även få ett och annat litet mord. Nu har jag fått massor!

Här kommer en hög med några riktigt spännande böcker!

Kärlekens Algoritm – Mons Kallentoft

Jag brukar ju fundera lite på hur författare som skriver riktigt läskigt egentligen är funtade. Mons Kallentoft är en av dem, han böcker är i viss fall heeelt skruvade men så jäkla bra!

Kärlekens Algoritm är första delen i thrillerserien Underdogs och den var lite svår att komma in i, men när jag väl gjorde det så gick den inte att lägga ifrån sej. Det är en fördel att den inte är så tjock, för jag sträckläste och fick inget gjort.

De handlar om Elle som sliter i köket på Brasserie Astoria, för att helt enkelt överleva. I en cell på Österåkers säkerhetsavdelning sitter hennes pappa på livstid, för ett mord han inte begått. Eller? Elle söker sanningen och i jakten på den möter hon kriminalpolisen Leo Madvig som utredde fallet, den gränslösa men dödligt lojala transpersonen Lulu och det muskelsjuka datageniet Vic. Tillsammans försöker de ta reda på vad som faktiskt hänt och hur de ska få hennes pappa fri.

Mons Kallentoft är en otroligt intelligent författare som behandlar ord på ett alldeles särskilt sätt. Hans sätt att skriva är unikt och alltid lika fängslande. Det är mörkt och spännande men kärleken och vänskapen finns också där. Jag gillar den och ser fram emot nästa del i serien.

Isola – Katrine Engberg

Detta är den fjärde delen i Köpenhamnsserien som jag tycker så mycket om. Polisinspektörerna Werner och Kørner börjar kännas som gamla härliga bekanta. Den här gången hittas ett halvt lik i en park i Köpenhamn. Anette Werner blir ensam ansvarig för utredningen, som så småningom leder henne till Bornholm och till Jeppe Kørner som har tagit tjänstledigt och arbetar som skogshuggare efter en tuff separation.

Esther de Laurenti, pensionerad akademiker, är också på Bornholm. Hon ska skriva en biografi över antropologen Margrethe Dybris och i Dybris hus hittar hon brev och anteckningar som ger en överraskande bild av en händelse som kastar nytt ljus över brottet som Anette och Jeppe försöker lösa.

Katrine Engberg har en fantastisk förmåga att knyta ihop parallella historier på ett väldigt snyggt sätt. Böckerna är ofta rätt blodiga och morden ganska makabra. Det är knepigt att avslöja mördaren och sånt gillar jag!

Dalskugga – Viveca Steen

Under pandemin isolerade sej Viveca Steen i sitt hus uppe i Åre och skrev första delen i serien om Åremorden. Den var såååå bra! Detta är den andra delen och den tredje ligger faktiskt redan i min ”att-läsa-hög”.

Den här gången är det sportlov i Åre, då ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Offret är en lokal kändis som inte har några kända fiender. Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat hos Årepolisen och hoppas på en fast tjänst. Hennes kollega Daniel Lindskog slits mellan familjen och arbetet.

En frikyrklig sekt har fått starkt fäste i de isolerade byarna nära norska gränsen. Där råder strikta regler för kvinnorna. Unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer utsatt och isolerad. När nya hemligheter avslöjas börjar en allt mörkare historia nystas upp. Hanna och Daniel dras in i en komplicerad utredning som bokstavligen handlar om att överleva.

Viveca Steen är nog en av våra skickligaste författare. Hon lyckas med konstycket att skriva om mord på ett snyggt sätt, vilket ju ändå borde vara en omöjlighet. Miljö- och personbeskrivningarna är så realistiska så man ser dem framför sej. Det är oftast knepigt att lista ut mördaren och det är ett stort plus i min värld. Jag tycker så mycket om hennes böcker och ser verkligen fram emot nästa.

Välkommen till Evigheten – Camilla Grebe

Camilla Grebe är en rätt ny bekantskap för mej, en väldigt angenäm sådan. Detta är den tredje boken av henne som jag läser och jag trodde nog att det skulle vara en fortsättning på ”Husdjuret”, men det var det inte. Detta är något helt nytt och det är så otroligt bra!

Det handlar om familjen Andersen och börjar med Lykke Andersen står anklagad för mord på sin man. Hon är redaktör, författarhustru, tonårsmamma och, enligt omgivningen, inte ett spår våldsam. Lykke vägrar att tala med någon annan än kriminalkommissarie Manfred Olsson som är en del av hennes familjs fruktansvärda historia.

Vartefter nystas en förfärlig historia upp innehållande familjetragedier, kärlek, lögner och svek. Det är så otroligt intelligent skrivet och väldigt, väldigt bra! Språket, miljöerna, karaktären – jag är såld! Och utgången är inte helt enkel eller självklar, får man ens veta sanningen…? Kan det till och med vara rätt att mörda? Hur långt kan man gå för att rädda sin familj? Svåra frågor.


Nu tar jag en lite ”mjukare” hög med böcker, jag behöver mys och feelgood så här i höstmörkret. Och snart börjar julböckerna att trilla in, då blir det mys på riktigt!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

3 svar på ”Fyra spännande boktips

  1. Åh jag brukade läsa mycket när jag var barn men tappade det tyvärr helt. Blir mest podcaster nu. Men tänkt att jag ska fixa nått ljudboksabonnemang för att lyssna på lite böcker 🤗 Tack för boktips hade inte koll på någon av dom🌸

  2. Oj du har verkligen huggit tag i böckerna. Jag får nog ta och prova läsa en bok en dag och se om det finns möjlighet att faktiskt läsa klart 🤣

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *