Gå ner 10 kg till jul

Gå ner 10 kg till jul

-10 kg

Vet ni hur mycket jag avskyr meningar som den som står här överst? Å det är mycket sånt i tidningarna just nu. Det är 11 veckor kvar till jul, så visst kan det väl vara möjligt – MEN då krävs det väldigt mycket.

Ska man stadigt gå ner 1 kilo i veckan i 11 veckor så behöver man en övervikt till att börja med. Det ska inte vara några små trivselkilon som ska bort, utan betydligt mer. Man ska heller inte ha några inbokade fester eller andra saker som stökar till det och med advent i antågande… ja, jag säger inte mer än så.

Det känns helt enkelt inte rimligt, men heller inte särskilt hälsosamt eller långsiktigt. Det sorgliga i detta är att det inte är tidningarna själva som hittat på detta utan det är sk ”hälsogurus” som ställer upp med namn, bild och ett stort leende som ska få oss alla att tro att det är lätt som en plätt. Men det är det inte!!!

En hälsosam viktminskning är ca 0,5 kg i veckan. I den takten hinner både kroppen och knoppen med och inte ens det är särskilt enkelt. Snart är det höstlov, barnen är lediga och man vill hitta på saker som kanske innebär att planeringen uteblir. Det är ruggigt och kallt, en Irish coffe eller varm choklad värmer gott. Ett glas vin framför brasan en mörk kväll… lika gott och mysigt som rosé en sommarkväll. Inte ett dugg bra för vikten, men såååå mysigt. Så kommer december och advent och julfester och avslutningar avlöser varandra. Å då kommer förmodligen även stressen och stress är viktminskningens värsta fiende. Det är svårt att ens få minsta lilla minus på vågen då.

Alla har inte 10 kg att gå ner ens, men det nämner man inte ett ord om. Nejdå – ALLA kan gå ner 10 kg till jul, bara man vill. ”Kan jag – kan du”. ”Gör som jag säger så lyckas du”. Sånt jäkla bullshit! Gå inte på den skiten!

Gör istället så gott du kan med den tid och kraft du har och var glad över minsta hekto som trillar av. Om det sedan blir 2, 4 eller 7 kilo spelar ingen roll – takten är inte viktig! Huvudsaken är att du gör det hälsosamt och på ett sätt som passar dej. Ett sätt som du kan göra hållbart och som funkar i längden. Inte 10 kg ner nu och sedan upp 20 efter nyår. För det är så det kommer bli om man följer den där leende människans råd… då kanske man går ner snabbt, men inte hållbart! Så är man i jojo-snurran igen, lite ner – lite upp… å så vill vi inte ha det – DET är inte hälsosamt.

Tro inte på det där mirakelkurerna, soppor, pulver och konstiga dieter med en massa förbud. Förlita dej på det du lärde dej i småskolan som handlade om näringspyramider, kostcirklar och tallriksmodellen – DET funkar, DET är hälsosamt. Det kanske inte går så snabbt, men det är hållbart.

Tänk hälsa, för din skull!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *