Den magiska stranden Zlatni Rat

Den magiska stranden Zlatni Rat

Efter en natt i Split fick vi vår hyrbil och kunde äntligen ta oss över till Brac. Det var nästan som att komma hem lite grann, det är tredje gången jag är där och jag älskar det!

Brac och hamnen Supetar ligger ca 45 minuters båtfärd från hamnen i Split. Har man bil så är det bra att vara vid färjan ca 30-40 minuter i förväg, annars är det bara att komma dit precis innan och knalla ombord. Vi skulle alltså för första gången ta oss över med bil och det gick hur bra som helst!

Det är oktober och turistsäsongen är slut. Trafiken i Split är som vanligt, men på Brac är det lugnt och skönt. Vi kom till Supetar vid 13.15 och åkte direkt till vårt mål: Bol. Äntligen skulle jag få se stranden som alla pratar om här och som jag sett på bild tusentals gånger. Stranden Zlatni Rat ligger som en hajfena ut i vattnet och är en av de mest fotograferade stränderna i världen. Självklart ville jag se den med egna ögon.

Det var inget problem alls att hitta hotellet, det finns typ bara en väg dit… men det går upp och ner och är väldigt kringelikrokigt. Vi har kört nästan 1000 meter uppåt och sen ner igen, man behöver bra bromsar kan man nog konstatera och det är väldigt skönt med lite trafik.

Vårt hotell Buesun Hotel Elaphusa var egentligen tre hotell som satt ihop till ett jättestort resort. Vi fick ett stort härligt rum med utsikt över havet och kunde faktiskt se den omtalade stranden från balkongen. Jag älskar balkonger! Den här blev en favorit, stor och härlig och med en magisk utsikt. Vi kastade bara av oss packningen och gav oss direkt ut på upptäcktsfärd.

Längs med hela kustlinjen går en strandpromenad. Den är iordninggjord så man kan gå, cykla, åka rullstol och köra barnvagn – platt och bra, funkar för alla. På bägge sidorna är träd planterade så det blir som att ströva i en allé ungefär och titt som tätt finns soffor och utkiksställen. Det flesta vända åt stranden med stor S, eller Z om vi ska vara noga; Zlatni Rat.

Det tog oss kanske 10 minuter att gå från hotellet ner på stranden, och då gick vi långsamt. Uppifrån ser det ut som kritvit strand, på plats är det små krämfärgade stenar. Vi kom precis när solen var på väg ner och fick magiska bilder. Stranden är egentligen inte så stor, det är formen som är speciell. Ena sidan är 470 m och den andra är 370 m, formade som en kil ut i havet. Sidan bortom hotellet var full med folk som njöt av solnedgången. Stranden är jättefin nerifrån, men nu var vi ännu mer nyfikna på att se den uppifrån förstås. Å det gjorde vi dagen efter tävlingarna!

Vi hoppar fram lite. Programmet för tävlingen var slut vid lunch på fredagen, då tog vi bilen från Postira och 787 m upp i bergen till Vidova Gorna. Vädret var perfekt, vi kunde inte önskat ett bättre väder faktiskt. Alla vi pratade med sa att vi skulle släppa allt vi hade för händerna och åka. SÅ det gjorde vi. Äntligen skulle jag få se det!

Det tar ca 45 minuter att åka och färden går bitvis genom tät pinjeskog. När man kommer fram är det egentligen bara en parkering till vänster och ett utbildningscenter till höger. Vi ställde bilen och gick ut mot kanten på berget och där såg vi den! Zlatni Rat! Den välkända bilden som jag sett så många gånger fanns nu även i min kamera. Jag har varit där förr, då såg vi stranden i ungefär 30 sekunder sen fylldes hela himlen med grå moln på bara några minuter och vi såg knappt handen framför oss. Snopet! Men nu var vädret perfekt och vi tog massor med bilder. Det är en väldigt speciell syn.

När vi gick tillbaka till bilen stannade vi till vid en målad vägg och tog lite fler bilder. Där var änglavingar målade, så det var bara att passa in kroppen så blev man en ängel. Det närmaste jag kommer iallafall 🙂

Nu är jag nöjd. Jag har sett Zlatni Rat både på plats, lite uppifrån på vägen därifrån och helt uppifrån. Det är definitivt en av världens häftigaste stränder, inte finaste – men häftigaste. Och den gör sej väldigt bra på bild. Kan man inte åka hela vägen till Bol, så ska man iaf åka till Vidova Gorna och se den uppifrån. Det är ett måste när man är på Brac.

Dygnet i Bol var jättehärligt och jag kan absolut tänka mej att ta en vecka eller två där. Det ligger ju lite avigt (bra med bil), så det är lugnt och skönt. Perfekt både för avkoppling och en aktiv semester, allt finns här. Bluesun Hotel Elaphusa var jättefint, alltså JÄTTEFINT! En stor restaurang finns på hotellet, men det finns mängder med olika matställen runt om också.

Jag förstår verkligen folk som flyttar till Brac, det är så fint!

2 svar på ”Den magiska stranden Zlatni Rat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *