Grillsäsongen kan börja!

Grillsäsongen kan börja!

Idag var jag inbjuden till ett riktigt smaskigt event, ett sånt där som man blir glad av och som ger hopp om att sommaren faktiskt kommer i år med. Dessutom blir man extra glad när man träffar härliga bloggare som Nadja, Annelie och Diana.

Det var Ica som bjöd in till Grill-lunch, berättade lite om statistik och trender och visade upp sina nya produkter. Som ni kanske vet så var förra årets mest googlade maträtt ”Pulled Pork”. Nu kommer även Pulled Chicken”, något som iaf tilltalar mej och som jag absolut ska laga… nääää, be Martin att laga förstås  🙂

Vårens tema verkar gå i grönt och marint. Det var många illgröna detaljer och lanternor och grejer, jättefint och mysigt. Jag hittade några kuddar som jag verkligen ville ha, Kari visar upp dem och visar samtidigt att det även finns män på våra träffar. Män som dessutom bloggar, Instagrammar och Twittrar och gör det himla bra.

Jag gillar statistik… Visste ni att 84% av svenskarna äger en grill? 19% av hushållen har sin grillpremiär redan i april medan 42 % väntar till maj. 50 % väljer att göra sin egen marinad. 45 % ställer sedan undan grillen i september medan 32 % grillar även i oktober och 13% grillar året om.

I år tror man att köttet får konkurrens av kålen på grillen. Vad tror ni om det? Här hemma lägger vi gärna majs, champinjoner, tomater och lök på grillen och gärna i kombination med kött på ett grillspett. Men vi har testat även ananas som är urgott att grilla. Många vill lära sej att grilla på ett annat sätt för att få ännu godare mat och då är det långsam grillning som gäller. Och man vill även testa att smaksätta maten med olika rök eller träarter. Fler och fler köper avancerade grillar och använder dem som ett helt kök där man både kan röka, grilla och använda grillen som ugn på en och samma gång. Kanske inte riktigt min grej, men Martin skulle nog gärna ha en  🙂

För att grilla som proffsen kan du testa att:
* lägga in fuktigt träspån i ett foliepaket, stick lite hål i paketet och lägg på glöden. Lägg på ett lock och lättrök det du grillar.
* vända köttet ofta, mycket oftare än du tidigare förmodligen gjort. Det är lättare att få koll på grillytan då. Med en digital termometer får du koll på rätt innertemperatur på köttet.
* jobba med rena smaker, krångla inte till det. Citron, peppar, salt, vitlök och örter är grillmästarens bästa vänner.

Dessutom är det himla bra att ha lite tålamod, eftersom perfekt resultat tar tid. Så ha tålamod och grilla långsamt. Å det har ju inte jag, alltså är det Martin som grillar…

Vad fick vi för gott på våra tallrikar då? Jo… till förrätt fick vi en liten surdegsmacka med lax och till det rödbetsjuice. Till varmrätt var det bla rostad majs och avokadosallad som var jättegod! Kycklingspett med grillade primörer och en anchochillimajonnäs, honungs- och ingefärsgrillade ribs med en variant av potatissallad och till dessert grillad ananas. Allt var riktigt, riktigt gott!

Så nu är man ju riktigt sugen på att köra igång grillen till helgen, men då hotar SMHI med SNÖ!!! Å andra sidan… det är väl bara att köra igång grillen och mota iväg den där attans snön! Så grillning it is!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *