Helt slut!

Helt slut!

Tumba Kyrka

Nä, jag har varken dött eller trillat av planeten. Jag har jobbat i Kyrkovalet och det är tydligen nästan lika illa… Jag är helt slut och funkar inte alls idag.

Nu kanske ni undrar ”Vaddå jobbat i Kyrkovalet?” Jo, jag och resten av familjen satt som valförrättare hela dagen igår och innan dess har vi varit på utbildning för att veta vad vi håller på med. Ett roligt jobb som ger bra betalt, men det är en låååååång dag!

Igår gick vi upp före tuppen och gick hemifrån redan 7.15. Martin och Junior skulle sitta på kansliet i Tumba Centrum, Senior och jag skulle sitta i Tumba Kyrka. Alla skulle vi göra samma sak; ta emot röster och i bästa fall skulle de bli många!

Vi möblerade lokalen, ställde ut skyltar och satte upp instruktioner. Klockan 8 öppnade vallokalen och sen var det en ganska jämn ström av människor hela dagen. I vanliga val har man sedan öppet hela dagen, men i kyrkovalet har man stängt en timme under gudstjänst. Men även då ska minst två personer vara på plats för att ”vakta” valurnan. Sen öppnar man vallokalen igen och kör på fram till 20.00.

Utsikten hela dagen

Jag hade inte sovit så mycket under natten och var supertrött, så där så man mår illa och knappt kan hålla ögonen öppna. Det bådade inte så gott för en lång dag där koncentrationen måste vara på topp efter att vallokalen stängs på kvällen. Men jag gjorde så gott jag kunde och hällde i mej te och kaffe. Så kom eftermiddagen och en av kollegorna ville inte ha sin paus, så han överlät den till mej vilket gav mej två timmars ledigt i sträck! Jag skyndade hem och tvärslocknade i sängen och sov en timme med en nöjd hund brevid mej. Å när jag vaknade var jag betydligt piggare, så där så att det tydligen syntes efter som de andra kommenterade det när jag kom tillbaka.

Allt flöt på som det skulle och när vi skulle räkna ihop rösterna gick det jättebra de två första valen, men när vi räknade ihop det tredje och sista stämde inte siffrorna. Martin och Junior var redan färdiga och hade kommit hem, men trots att det var sent så kom Martin upp och hjälpte oss att bli färdiga. Klockan 23 var vi hemma igen och dök i säng! Å inatt sov jag som en död och idag känns det som jag går i nån slags dvala. Himla skönt att man inte jobbar idag kan man väl säga.

Tyvärr var valdeltagande som vanligt lågt, även om det var lite bättre än för fyra år sedan. Jag som är lite statistiknörd gjorde min egna lilla platsundersökning, den kan du se här brevid. Som ni ser så är det inte någon vidare representation av våra unga medborgare, det är något som jag personligen hoppas ska ändras till de två valen nästa år. Annars ligger vi rätt risigt till. Man måste förstå att vår rösträtt är något man i andra länder slåss för och ska vara rädd om. Vi som föräldrar måste prata om detta med våra barn. Om man inte vet vad man ska rösta på, rösta då blank och visa åtminstone att du inte är likgiltig utan att du bara inte hittar något bra alternativ. Hur ska vi annars kunna förändra vårt samhälle? Vi måste vara med och påverka och iaf orka ta oss till en valurna när vi har chansen.

Killarna verkade tycka att det var en ganska kul grej att vara med om, så iaf Senior vill anmäla sej som valförrättare till EU-valet till våren och Riksdagsvalet nästa höst. Å lite extra pengar tackar man ju inte nej till  🙂

Om du också är intresserad av att jobba som valförrättare tar du kontakt med antingen Svenska kyrkans kansli där du bor (man behöver inte vara medlem i kyrkan) och/eller Kommunens Valnämnd om det gäller EU- eller Riksdagsvalet. Gör det nu, så kanske det är du som tar emot rösterna vid nästa val! Det är både intressant, kul och lönsamt. Så häng med!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *