Hushållsarbete?

Hushållsarbete?

Vad tänker ni när man säger ordet Hushållsarbete? Vad lägger ni i begreppet? Är det allt som har med ett hem att göra; tvätt, disk, matlagning osv? Gäller samma för alla i familjen eller är det olika beroende på vem man är?

Anledningen till att jag fundera över detta är att jag såg en gammal undersökning där man hade frågat ungdomar hur mycket de hjälpte till med hemma. Resultatet var att 83% av pojkarna  och 87% av flickorna mellan 13-15 år hjälpte till minst en timma hemma varje vecka genom att bla bädda sin säng och städa sitt rum. Är det bara jag som känner att något är fel här?

Att bädda sin egen säng och städa sitt eget rum här knappast till de saker som jag anser är att hjälpa till hemma. Visst är det hushållsarbete, men knappast sånt som hjälper resten av familjen. Om jag bäddar MIN säng hjälper jag väl bara mej? Om jag städar MITT rum tar jag ju bra bort min egen skit…

För mej är ”att hjälpa till hemma” sånt som hjälper hela familjen. Som att tvätta, diska, laga mat, dammsuga, gå med hunden, ta ut soporna osv. Det är det jag lärt mina ungar. De har haft sina bestämda sysslor sedan de var 4-5 år gamla. De har haft fyra uppgifter som ska göras varje vecka och de har fått bestämma vilka dagar som passat bäst för vad. De har haft en dag för att sköta tvätten, ta hand om disken, laga mat och dammsuga våra gemensamma utrymmen, självklart har jag funnit brevid för att assistera dem. Hur deras rum ser ut har jag i princip bortsett ifrån helt och hållet. Om de vill leva i röran och inte hitta sina grejer, så är det deras problem – inte mitt! Tids nog upptäcker de att de trivs bättre när grejerna ligger på rätt plats. Senior upptäckte det ganska tidigt, Junior är periodare..

Jag tycker inte att en bäddad säng och ett städat rum är grunden för en månadspeng, det är väl inget man ska betala för? Att däremot vara hjälpsam, hjälpas åt och underlätta för hela familjen är kriterier för mina ungar att få månadspeng. Jag tycker nästa alla föräldrar tjatar på sina ungar om att de ska bädda sin säng och  städa sitt rum och jag har aldrig fattat varför. Det är väl bara att stänga dörren dit så slipper man se eländet. Att däremot ha ett rent vardagsrum, en fräsch toalett och ett hygieniskt kök så man slipper skämmas när man får besök är väl viktigare? Man ska ju kunna ta emot både våra vuxna vänner och barnens kompisar och få plats att umgås och trivas. Å då måste ju alla  i hushållet hjälpas åt med det.

Är jag ensam om att tänka så?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *