Huvudsaken är att de lever!

Huvudsaken är att de lever!

Eldabutiken i Åby brann ner totalt igår, den där Eldabutiken ägs och drivs av våra kompisar A-S och N som vi träffade i Gambia som åkte med killarna ut och fiskade några gånger och som vi firade nyår med. Ett par som vi alltså umgicks med en del på resan och som killarna haft kontakt med sedan vi kom hem.

Jag hörde på nyheterna om en butik som brann i Åby, men satte det inte samband med dem förrän idag. Inte förrän Senior visade mej en artikel insåg jag vad som hänt. Här står våra vänner med sitt livsprojekt i spillror. Jag letade runt på nätet och tillsammans med Martin läste och såg vi artiklar och nyhetssändningar. När jag förstod att de klarat sej och att det ändå ”bara” var materia som förstörts skickade jag ett kort mail till A-S och sa att vi tänkte på dem och hoppas att allt ska lösa sej på bästa sätt trots allt. Det är lixom inte mycket mer man kan göra än att visa att man finns där.

Jag fick svar ganska omgående där det mycket kort stod att de bara hunnit få ut kunderna ur butiken, fått tag på plånboken och jagat ut hundarna innan de fick lämna allt. Nu är allt nerbrunnet och rivet, ingenting finns kvar. Hela deras livs investering har gått upp i rök kan man lugnt säga. Men det viktigaste är ju att de och hundarna lever, allt annat går att fixa även om det är tungt.

Ungefär samtidigt som jag kollade runt chattade jag med Smile och fick så att säga verkligheten från två olika håll. Han sitter i Gambia, man väntar på regnet och det är otroligt varmt. Det finns inga jobb och snart kommer mycket att förstöras av regnet, något som händer varje år. På andra sidan har vi kompisarna i Åby vars livsprojekt brunnit ner. Bägge sidorna är hårt drabbade, men det finns en STOR skillnad. Här i Sverige har vi försäkringar, kompisarna kommer att få både ekonomiskt hjälp och rådgivning. Självklart kommer de inte att få tillbaka allt det förlorat, men ändå… vi har försäkringar som hjälper oss rätt långt i Sverige. Sånt finns inte i Gambia. Man vet att när regnperioden är slut så kommer många privata hus och byggnader att vara förstörda och få byggas upp igen OM man har råd. Här finns ingen försäkring och har man råd så kanske det ändå inte finns byggmaterial…

Myntet har som bekant två sidor och det som betyder något kanske inte alltid är hur man har det, utan hur man tar det…  Man kan aldrig mäta olycka. Kompisarna och deras hundar lever, det är det enda som betyder något. Jag skulle berätta mer om Smile idag, men jag tar nog det imorron.

Ta hand om varandra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *