Idag börjar renoveringsåret 2021

Idag börjar renoveringsåret 2021

2020 var ett rejält renoveringsår, stora projekt fixades. Jag trodde att 2021 skulle bli lugnare och på ett sätt är det så. Nu är det inga superakuta grejer som måste fixas, men det finns några nya planer…

Förra året renoverade vi förrådet totalt och garaget fick en ansiktslyftning plus lite till. Alla projekt har en tendens att bli större än man tänkte sej och självklart blev det så för oss också. Vi började i april och efter att ha rivit, funderat, byggt upp, stött på nya problem, funderat lite till och byggt lite till så stod iaf både förråd och garage färdiga i september. Det var ett jäkla jobb, men vi är såååå nöjda!

Under hösten renoverade vi och gjorde om helt i vardagsrummet också och även det blev kanonbra! Enda planen för 2021 var egentligen bara att fräscha upp lite inomhus, måla dörrkarmar och sånt. Kanske man skulle bygga de där trädäcket på baksidan också… och kanske måla om i träningsrummet… men inte mer än så. Eller hur!

Vi började se oss lite omkring och när jag tittade upp i taket såg jag ett problem som jag förnekat under flera år. Taket på övervåningen är skadat, det måse spacklas och målas. Taket går ut över trappen och är inte jätteenkelt att fixa med 6-7 meter i takhöjd. Men ska vi fixa vårt hem, så ska vi!

Målarekorrarna som fixade vår fasad för ett par år sedan kontaktades och kommer hit idag för att fixa taket. Jag kallar dem ekorrar för att de kilade upp och ner på stegarna som små ekorrar, det var en jäkla fart på dem! Två superhärliga systrar från Olanders Måleri som jag gärna rekommenderar. De är skitsnabba, effektiva och gör ett kanonbra jobb helt enkelt! Kontakta dem om ni behöver hjälp och hälsa från mej 🙂

Så nu är iaf det problemet snart ur världen, utan att vi riskerat att trilla ner för stegen och trappen… skönt! Å när detta ändå är fixat och taket fint, måste man ju fixa lister och dörrkarmar i samma utrymme. Så det får bli första fixet för i år. Å jag misstänker att när jag ändå har färgburken öppen och penseln blöt av färg, så fortsätter jag nog med alla andra dörrkarmar, fönsterkarmar och lister samtidigt. Det känns smartast.

Sen då? Ja… så fort det går att gräva ute så börjar PROJEKTET 2021. Det där trädäcket på baksidan som vi funderat på att bygga, har växt och blivit både trädäck, promenadväg runt huset och entrétrapp. Dessutom måste vi gräva upp vid en del av grunden och isolera, för det läcker in på ett ställe. Så vi ska slå bort betongtrappen, ta bort entrétaket, gräva ur alla rabatter längst huset, flytta sten, kantsten och blommor. Gräva ur, isolera och fylla igen. Gräsmattan ska grävas ur lite, eftersom jag vill ha trädäcket i markhöjd och betongplintar ska grävas ner.

Sen är det förebrett att bygga trädäcket på baksidan, fortsätta med en ungefär en meter bred träspång från däcket, runt ett hörn och längst hela ena hussidan. På baksidan ska trapp (den jag sitter på på bilden) rivas och en ny trapp ska byggas för att komma ut från köket till trädäcket och vid entrén ska ytterligare en trapp byggas (den som var i betong, som ska rivas) för att komma in i huset. Sen ska ett nytt entrétak byggas, som gärna är lite större än det gamla.

När allt är byggt ska vi göra en funktionell grillplats på baksidan. Just det! Vårt jordgubb-, ört- och grönsaksland ska byggas in i trädäcket och ett par mindre blomlådor ska också byggas in i spången på baksidan. Dit ska sedan allt från de gamla rabatterna flyttas.

Ja, det var väl allt… haha! Enkelt va´? Ett litet projekt som kommer ta flera månader misstänker jag. Men är det någon gång vi har tid, så är det ju nu.

Mitt träningsrum då? Ja, det får jag väl ta lite sådär emellanåt kanske… tre av väggarna är enkla, vid den fjärde däremot står ett stort skåp med en miljon kokböcker och fotoporslin. Så det är tungt och måste tömmas för att kunna rubbas. Så jag gör nog så långt jag kan och tar det knepiga när det finns extra energi. Det är ju ändå bara jag som är där inne. Men ni ser ju hur väggen ser ut… inte fint.

Just det! Jag måste måla om badrumsskåpet på lilla toaletten också, men det är en enkel match! Å jag kommer säkert på något mer när jag ändå håller på.

2021 blev kanske inte så lugnt trots allt, men jäklar så bra det kommer att bli! Har ni också några projekt på gång?

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

22 svar på ”Idag börjar renoveringsåret 2021

  1. Det låter som att ni har en del projekt framöver! Men det är ju så skönt när de väl är klara sen 😊
    Vi har också lite projekt för i år bland annat ett utekök

    1. Fixa kan väl vara kul, men så här stora projekt gillar jag inte. Men efter det här finns inga stora grejer kvar att göra 🙂

  2. Låter som att ni har fullt upp. Men renovering brukar ha en tendens att expandera. Det ena leder till det andra och nya idéer skapar. Det är lika bra att köra på när tid finns.
    Uteplatsen låter som något extra, ska bli kul att se hur det blir ❤

  3. Ojojoj….vad jag känner igen mig – har man hus och trädgård har man aldrig arbetsbrist – vi har också alltid ett eller annat projekt igång lite fix där och lite fix här blir lätt stora projekt – ofta blir det också dyrare än man tänkt sig…men blir man bara nöjd så är det ju värt det.

  4. Det har hänt en hel del grejen med andra ord, skönt att piffa upp hemmet på olika vis. 😊 Projekt blir oftast större än man tänkt sig 🙄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *