I´m back på målvikt!

I´m back på målvikt!

Jag sa direkt när coronan ställde till det för oss, att nu ska jag satsa på mej och kroppen. Är det någon gång jag har tid att göra bra val så är det nu! Å det har jag gjort! Och jäklar vad det lönat sej 🙂

Jag är 156 stolta centimeter över havet lång. Min målvikt är 60, då har jag ett BMI på ca 24,5 – det är ok för mej. Det är inte särskilt lågt satt, jag är trots allt ganska normalt byggd även om jag är lite kortare än snittet – men jäklar så svårt det är att hålla den vikten ändå! Oftast ligger jag runt 60,5-61,5 och skvalpar, senast jag låg under 60 var på hösten 2016 efter vårt bröllop. Hos Viktväktarna är det dock ok att ligga max två kilo över målvikt, då räknas man ändå som sk Guldmedlem och det har jag ju gjort. Så det är väl ok att ändå hålla vikten så bra som jag gör, men irriterande att inte ligga där jag vill och mår som bäst.

Men jag tog alltså chansen direkt där i mars! Nu fanns inga ursäkter, bara massor med tid och möjligheter. Jag har kunskapen, jag har redskapen och jag har världens bästa hjälp i Martin. Tillsammans bestämde vi att nu jäklar satsar vi på oss och vår hälsa. Så det gjorde vi 🙂

Förra måndagen nådde jag min målvikt igen, vågen visade 59.9. Äntligen! Men skillnaden den här gången är att jag även har muskler, det har jag inte haft förut. Jag har varit ”smal” men inte stark, nu är jag både och, typ. Jag har tom några muskler som syns, det är lite häftigt faktiskt. Jag har aldrig sett mej själv som vare sej smal eller starkt, nu är jag iaf stark och hyfsat smal. BMI är ju inte det bästa måttet att gå efter, det vet alla – men det är ändå ett riktmärke och något jag var tvungen att rätta mej efter när jag skulle få min bröstförminskning godkänd.

Alla vet också att om man har stor muskelmassa så blir BMI helt fel, men är man liten eller väldigt lång blir det också lite tokig. När jag är på BMI 25 som alltså är normalviktig, då har jag fortfarande handtag både här och där och ser lite mullig ut – när Martin är på BMI 25 (han är 195 cm) så ser han ut som ett benrangel. Man kan sikta på ett normalt BMI, men sen måste man även titta på kroppsformen och hur man mår.

Jag nådde iaf mitt mål och är alltså målviktig igen, med muskler, icke att förglömma. Jag är hyfsat nöjd som det är faktiskt, förutom att jag har en mage som är nästan helt utan muskler och som behöver bli starkare och få bättre hållning – så det är planen nu. Jag fortsätter mitt träningsprogram, som är en blandning av styrketräning och sjukgymnastik. Men från och med förra veckan har jag även lagt till övningar för magen, så nu ska även den bli stark och formas om. Allt för att ha en kropp som fungerar i längden.

Förmodligen kommer jag att både forma om kroppen och gå ner ett par kilo till och det är helt ok. Jag kommer inte se för smal ut, det finns fortfarande att ta av både här och där, bla på magen. Men fokus är att bli stark i hela kroppen och få kontakt med alla muskler som ska finnas där under någonstans och som man ska ha kontakt med för att hålla bättre.

Kroppen är en häftig mackapär. Tänk så mycket den ska klara och göra åt oss. Bara att bära upp vårt huvud kräver en hel del, i jämförelse med vår kropp är det en ganska tung grej vi bär på där högst upp. Det krävs både nackmuskler och en schysst rygg. Sen ska vi ta oss framåt också, benen ska bära oss och har vi en tung kropp ska fotleder, knän och höfter orka rätt stora tyngder. Jag brukar tänka att för varje kilo jag tar bort, lättar trycket med 3 kg på knäna… det ger lite perspektiv tycker jag.

För mej handlar det alltså om hälsan. Att kroppen ska göra det jag ber den om så länge den kan. Att må så bra som möjligt helt enkelt. Jag har bla fibromyalgi och jag vet exakt vid vilket kilo värken blir värre, så vikten har en betydelse även när det gäller detta. Man kan så klart snacka om utseende också och det är alltid trevligt att trivas med det man ser i spegeln, men det viktigaste är ändå att kroppen fungerar. Å det är så häftigt när man känner att den gör det! Att kunna bära, kånka, fixa och klara sej själv!

Corona gav mej tiden, jag gjorde jobbet. Nu är jag där jag vill viktmässigt, nu ska jag bara bli ännu starkare – sen ska jag bibehålla både vikt och muskler. DET är det svåra!

Häng gärna med i mitt liv som målviktig och långvarig Guldmedlem, på instagram @marlenerinda Där ser ni hur mina dagar ser ut och får små tips om både träning, kost och annat. I vanliga fall är det även lite glitter och glamour 🙂

2 svar på ”I´m back på målvikt!

    1. Kan fixa det i ett annat inlägg, tills dess kan du googla på målvikt viktväktarna. Så hittar du den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *