Inredningstrend: Afrikansk

Inredningstrend: Afrikansk

Om bara en vecka startar vårens största inredningsmässa i Sverige, Formex. Jag kommer att lyssna på ett gäng trendspaningar och gå på massor med pressträffar om inredning och design. Nästa varje år finns någon trend som kallas för Afrika eller safari.

I måndags var vi uppe i byn Nema som är väldigt fattig. Att bara en vecka senare gå på Formex blir lite konstigt i skallen. För tre år sedan var det samma sak och då fick jag nästan panik bland alla saker på mässan. Kontrasten var helt enkelt för stor. Den här gången är jag mer förberedd, så pass att jag redan i bilen på vägen från byn började fundera på vad svenskar anser vara afrikanskt och vad det egentligen innebär. När det gäller trend och inredning alltså.

Det man oftast menar med afrikansk inredningstrend är bruna och mörkröda textilier, kanske lite gröna växter med stora blad. Träfigurer och djurrelaterade möbler. Murrigt och ombonat. Typ…

Om man har varit i en genuint afrikans by, oavsett land, så vet man att detta inte riktigt stämmer med verkligheten. Vill man inreda enligt afrikanska mått så ska man ha råa betongväggar och golv, utan utsmyckning. Istället för dörrar hänger man färgglada tyger och i entrén hängs gärna rentvättade kläder. Extra pittoreskt blir det med ett myggnät lite snyggt ihopsurrat i taket. Som pricken över i tas toastolen bort så att behoven gör direkt ner i avloppet. Thats African Style!

Jag skojar förstås, men grejen är ju att det är så det ser ut. Hemma hos en helt vanlig afrikans familj på landet, dit turisterna oftast inte kommer. Det turisterna ser är hotellen och där är det däremot rum med starka färger, tavlor med inhemska motiv, storbladiga buskar i trädgården och träfigurer i lobbyn. Så visst förstår jag var trenden kommer ifrån, men genuint afrikansk vet jag kanske inte om jag håller med om.

Jag gillar dock bägge 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *