Intressant provning med whisky från Indien

Jag tycker det är himla roligt med provningar av alla de slag. Det behöver inte ens vara saker jag gillar, det är kul ändå. Nu senaste var vi på en whiskyprovning som var något alldeles extra.
Jag och en kompis reste runt i Indien strax innan jul 2006. Vi utgick från Delhi, var till Jaipur, tog tåget på smalspår upp på Himlaya för besök i den lilla bergstaden Shimla, såg vilda tigrar i Ranthambore och en massa annat. MEN vi var aldrig till något destilleri, jag visste inte ens att det finns det där.
Så när vi blev inbjudna på en provning med Indisk whisky häromveckan, tackade vi såklart ja direkt. Provningen hölls självklart på en indisk restaurang mitt i Stockholm; Indias. Destilleriet ligger i Bangalore som har ett fördelaktigt klimat och gör att drycken inte behöver lagras så länge. Efter bara 3-5 år har den ungefär samma karaktär som en skotsk whisky som lagrats betydligt längre. Men den Indiska har en helt annan stil, smak och sötma än den skotska.
Vi fick smaka fyra olika sorter, alla i sällskap med Amruts whiskyambassadör, som jag tyvärr glömt namnet på. Till dryckerna serverades även indiska små smakportioner, den ena godare än den andra. Vi började med Amrut Bagheera – lagrad tre år på bourbonfat och sex år på Oloroso sherryfat. Till den serverades aloo chaat som är en friterad sötpotatis med yoghurt, tamarind, granatäpple och mynta.
Nummer två var Amrut Indian Single Malt, gjord på skotsk malt men med indiska smaker. Till den fick vi paneer pav som är en färskost toppad med tryffel och pistagenötter. Tredje smakprovet var Amrut Fusion, nu började rökigheten komma fram och då tappar man mej. Jag tycker inte om rökiga smaker. Till den serverades black daal toppad med rökt avrugacaviar och citronkräm. Jag gillar inte rökigt och har inte daal som favorit… MEN daalen var faktiskt överraskande god!









Som avslutning bjöds vi på Amrut Peated, nu snackar vi rökig whisky. Till den fick vi pani puri, som är ett populärt street food som säljs överallt i Indien. Det är spröda bollar fyllda med olika saker, våra med potatis och kikärtor, som toppas med en sås. Bollen ska sedan ätas hel för att få alla smaker på en gång, vilket kan vara lite knepigt – för även om bollen är lite så är den inte sååå liten.
Amrut Bagheera blev min favorit bland dryckerna och aloo chaat var godaste rätten. Allt var gott och en upplevelse i sej. Och jag blev rejält sugen på att återse Indien. Inte de norra delarna, dem har jag ju sett, men gärna kusten och någon av turistorterna. Många har tipsat om Kerala, så det blir det säkert någon gång. Kommer vi dit är vi iaf inbjudna till destilleriet i Bangalore och det skulle såklart vara jätteroligt att se. Vem vet… kanske blir så en dag 🙂
Missa inga inlägg:
Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube samt instagram