Jag kämpar på

Jag kämpar på

Nu är det 1,5 månad sedan mitt gym stängde och jag började träna hemma. Det funkar faktiskt jättebra, jag har hittat övningar att komma åt muskler som jag inte kommit åt förut. Och äntligen ser det ut som att knäoperationen faktiskt lyckats!

Jag har alltid gillat att springa, det fick jag sluta med för något år sedan när knät började göra för ont. Bägge knäna faktiskt, men det ena var värre än det andra. Detta opererades i maj förra året och då blev det ännu värre. Jag var så besviken!

Jag kämpade på med min cirkelträning på Curves och trivdes bra med det, även om jag gärna hade kombinerat det med lite hårdare träning. Så stängde Curves väldigt plötsligt och jag var tvungen att hitta ett alternativ. Alternativet var inte att sluta träna!

Jag hittade på ett program med hantlar som ändrats och utökats vartefter och som fungerar jättebra. Jag känner att musklerna får jobba på ett annat sätt som förr och jag kan jobba lite extra med en muskelgrupp om jag vill det. Efter mitt program brukar jag ta 30 minuter på löpbandet, gång… men så en dag för ett par veckor sedan tänkte jag att knät känns ju rätt bra faktiskt… kanske man skulle våga… så jag sprang. Inte så långt och inte särskilt snabbt, men jag sprang och det gjorde inte det minsta ont. Jag var såååå glad!

Sedan dess har jag kört mitt program och sedan varvat med gång/löpning en halvtimme. Som mest har jag sprungit 2 km i ett streck och knät känns fortfarande bra. Det gör däremot inte ryggen. Jag blir så trött! Så här har det varit ett tag, när jag ökar promenaderna så får jag ont i länd/korsryggen. Det borde alltså vara nåt med höfterna eller bäckenet. Jag pratade med min kiropraktor som skickade mej till sjukgymnasten som jag träffade idag.

Han tyckte att mitt program var helt ok, men att det tränar mest axlar, överkropp och lite mage. Så jag fick några övningar till av honom, som jag även kan göra på semestern. Så nu har jag lite att jobba på och hoppas att ryggen ska kännas bättre. Gör den inte det ska jag få springa och gå på deras löpband för att se om något i steget är fel. Skönt att bli taget på allvar och lyssnad på 🙂

Här är lite av mitt program för hemma träning, alla övningar funkar även på tex ett hotellrum:

 • Uppvärmning, dansa på stället, armbåge mot knä osv.
 • benböj med en hantel i vardera hand 10 st
 • Tåhävningar 10 st
 • Stå bredbent ha armarna längst sidan lyft rak ut från kroppen åt sidan, bägge armarna samtidigt 10 st (med hantlar)
 • Stå bredbent ha armarna längst sidan, lyft rakt fram 10 st (med hantlar)
 • Stå på alla fyra, kissande hunden 10 st med varje ben
 • Stå kvar på alla fyra, skjut rygg och svanka 10 st
 • Ligg på mage, ha armarna framåt och lyft överkroppen 10 st
 • Ligg på mage, lyft överkroppen, ta en hantel i ena handen, byt hand bakom ryggen 5 st åt varje håll
 • Ligg på mage, lyft en armen – titta ner åt benet på samma sida 10 st
 • Plankan på knä eller tå, så länge du orkar
 • Ligg på rygg, lyft bäckenet 10 st
 • Ligg på rygg, lyft fötterna och håll så länge du orkar

Detta är på ett ungefär det jag gör, plus ett par övningar som jag inte kan förklara i skrift – jag ska filma alltsammans nån dag så kan ni se. Det finns ett par övningar filmade på instagram @marlenerinda – där kan ni titta och fler kommer. De här övningarna gör man sedan hur många varv man vill av – jag gör bara ett än så länge.

Jag gör bara sånt som alla kan göra. Inga hopp eller krångligheter som kräver någon styrka eller större koordination. Man kan sitta på en pilatesboll eller på en stol och göra fler av övningarna och man börjar självklart med lätta tyngder eller inga tyngder alls. Det ska vara hyfsat enkelt men vara effektivt och inte ta för lång tid – då blir det gjort!

Å vilken träning är bäst? Jo, den som blir av 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *