Kan funktionshindrade jobba?

Kan funktionshindrade jobba?

Apropå FP´s förslag om en ny sjukförsäkring, startade en debatt på en väns facebook-sida. Några ifrågasatte förslaget och menade att funktionshindrade absolut inte ska tvingas arbeta och då var jag bara tvungen att lägga mej i förståss… Självklart kan en person med funktionshinder arbeta!

Men innan jag lägger ut mina argument och tankar måste jag bara säga at det inte finns några funktionshindrade! Däremot finns det personer med olika funktionshinder, punkt!

Allt beror på hur sjuk man är och hur mycket kroppens funktioner hindrar en att arbeta. Självklart har vi ala inte samma behov och klarar inte av lika mycket. Men jag hävdar bestämt att de allra flesta kan utföra någon form av arbete, om man bara anpassar arbetsuppgifterna en aning, Å det är där det ställer till problem! Det är inte funktionshindret i sej som ställer till det utan arbetgivarens attityd.

Se bara på David Lega, Tina Muhonen (tror jag hon heter), Tomas Fogdö, Lena Maria Klingvall, Erik Donell mfl. De är långt ifrån sk ”normala”, men har hittat sin uppgift på sina villkor. Många med sk bokatsvsdiagnoser blir egna företagare och har framgångrika verksamheter. Problemet för en person med tex adhd eller asperger är att det oftast inte är strålande på att passa tider, men otroligt smarta och kompetenta. Varför inte låta dem jobba på de tider som passar dem, så länge de gör de timmar man kommit överrens om? Eller låta dem jobba en del hemma, så länge de kan uppvisa resultat? Företaget hyr ju lokalerna dygnet runt, det spelar väl ingen roll vilken tid folk jobbar? Så länge det bara handlar om administrativt arbete alltså…

Alla kan göra något! Men man kanske bara kan arbeta någon timme här och där, eller hemifrån. ALLA som jag känner som har ett funktionshinder (och det är ganska många) VILL känna sej behövda och på något sätt klara sin försörjning själva. De flesta har blivit erbjudna sjukbidrag men startar egna företag eftersom de inte fått någon hjälp eller förståelse för sin arbetsförmåga. Visst finns det en del som behöver vara sjukskrivna under perioder, som genomgår behandling eller har en extra dålig period. Men som en vän som är 21 år, har sjukbidrag och spelar i svenska tennislandslaget säger ”jag är ju inte dum i huvet!”. Hon FÅR INTE jobba, trots att hon åker världen runt och spelar tennis…

Jag menar inte att man ska få ut alla i jobb, till vilket pris som helst. Självklart finns det folk som är för sjuka för att arbeta. Jag menar att de flesta av oss både vill och kan jobba om man låter dem vara med och utforma sin arbetsplats. I nuläget går vi miste om en massa kompetens och villig arbetskraft. Även om det bara handlar om att jobba 5 timmar i veckan, så är det värdefullt för den personen. Jag själv kommer förmodligen aldrig att kunna arbeta heltid igen, men lite drygt halvtid funkar, så kanske fler känner. Alltså måste vi skapa förutsättningar för olika sorters individer, så att alla som vill, oavsett hinder, kan jobba.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *