Kapad identitet och annan skit…

Kapad identitet och annan skit…

 

Många av oss är dåliga på att byta lösenord, men även om man är bra på det kan man drabbas av skit. Jag administrerar flera olika Facebook-grupper och ser ganska ofta att det kommer konstiga meddelanden från en del medlemmar. Å detta fortsätter trots att de byter lösenord.

Just nu går det runt reklam om bla bensin och ikea, man ska klicka på meddelandet och när man gör det får man skit i sin dator. Det verkar inte spela någon roll hur många gånger man byter lösenord och rensar sina inställningar på FB, det fortsätter ändå. Jag som administratör tar bort reklamen så fort jag kan, detta kan hända 5-20 ggr per dag. Det enda jag kan göra är att ta bort och påpeka detta för vederbörande, igen och igen…

Jag har själv inte råkat ut för det, men har kompisar som har dubbelgångare på Facebook. Personer som skapat ett FB-konto i ett snarlikt namn och med ens egna bilder. Man kan alltså hitta sej själv (enklast är om man bildgooglar tydligen) och hitta sin bild men med ett annat namn. Detta ska man anmäla till Facebook förstås, men då kan det hända att de tycker att kontot är äkta och låter det vara kvar. Detta hände bla Martin Melin. Vi var många som anmälde, men kontot fick vara kvar…

Att konton kapas på instagram är också ganska vanligt. Plötsligt kommer man inte åt sina bilder längre och kan se hur bildflödet förändras, hur man börjar följa en himla massa konton som man inte ens är intresserad av osv. Detta hände min son som en dag bara följde lättklädda damer och hade en massa mysko bilder i sitt flöde. Till slut lyckades han få sitt konto stängt och bortplockat och har inte tagit upp det igen. En annan fick alla bilder på sin instagram raderade, tusentals bilder på barnen som var värdefulla för henne. Hon hade tur och fick efter mycket jobb hela kontot återställt och alla bilder var till slut tillbaka. Men det tog tid och massor av onödig energi.

Det jag vill säga är att man ska skyddas sej, men ibland hjälper det inte. Byt lösenord, krångla till det och ha koll. Gör du detta så har du ändå en god chans att klara sej. Å andra sida kan man få skit på annat sätt, som när jag fick två troll som trasslade till mitt liv en del bara genom fejkade konton och skitsnack. Internet är ett tillhåll för banditer kan man väl lugnt säga, men också en plats för många roliga kontakter. Därför låter vi inte trollen vinna, utan försöker att vara schyssta och hjälpa varandra.

Det är coolt att vara snäll – även på nätet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *