Kör försiktigt!

Kör försiktigt!

Vägverket sätter i gång 78 nya trafiksäkerhetskameror på elva olika sträckor inför den trafiktäta midsommarhelgen. Ifjol skördade midsommartrafiken elva dödsoffer. Under de senaste 15 åren har 138 människor dött i midsommartrafiken. I snitt dör nio människor varje midsommar. I fjol dog elva människor.

Under senare år har dödsolyckorna ändrat karaktär. Allt färre dör på de stora vägarna. Allt fler dör till och från fester med sprit i kroppen. Midsommarhelgen är den tid då enskilt flest personer råkar illa ut i trafiken. Midsommardagen brukar vara värst. De flesta olyckor är festrelaterade och inträffar på natten.

Men det är inte bara spriten som skördar trafikoffer i midsommarhelgen. Tempot i trafiken är en annan viktig faktor. Många stressar förbi köer och orsakar allvarliga olyckor.

Vägverket gör också en särskild satsning inför midsommarhelgen. Inför midsommar drar Vägverket i gång 78 nya trafiksäkerhetskameror runt om i landet på elva olika ställen. De ska dämpa hastigheten ned till hastighetsgränsen. Om man får ned medelhastigheten med 5% sjunker dödligheten med ungefär 25%. Sänker man den med 10% sjunker dödligheten med 45%.

Ett svar på ”Kör försiktigt!

  1. Hoppas det blir en skön helg med så lite hemskt som mäjligt
    *kraam* ha en bra dag du också och var rädd om dig =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *