Krångliga Botkyrka Byggen

Krångliga Botkyrka Byggen

Vi trodde väl aldrig att det skulle gå så fort för Martins föräldrar att få en lägenhet i närheten av oss. Nu förstår vi varför…

Vi ställde Martins föräldrar i kö för lägenhet förra sommaren och tänkte att det får ta den tid det tar att få en lägenhet. De är ju inte strandsatta direkt, utan har ett bra boende. Men den nuvarande lägenheten är lite för stor för dem och ligger på tredje våningen utan hiss – så för att det skulle gå lite fortare sa de att de kunde ta vilken lägenhet som helst i Botkyrka bara för att komma in i kommunen. Sen kunde de ställa sej i kö direkt igen för att komma till en lägenhet som de verkligen vill ha. Det är säkert lättare om man redan bor i Botkyrka. Men detta behövdes alltså inte. Förra veckan blev de erbjudna precis den lägenhet som de önskat och vi var superglada och förvånade eftersom det gått så smidigt.

Nu fattar vi varför…
De var igentligen på 21 första plats, men alla de 20 första hade alltså av någon anledning tackat nej till lägenheten. Martins föräldrar fick ETT DYGN på sej att lämna inkomstuppgifter, dessa skulle faxas till Botkyrka Byggens kontor inne i Stockholm. Att få ihop svenska uppgifter är inte så svårt, men att sedan dessutom få till de Polska pensionerna och dessutom hitta en FAX var inte det lättaste. Nu har vi sån tur att min pappa har fax, så efter att jag sammanställt allt åkte vi dit och skickade iväg alltsammans. Klart! Vi pustade ut… men det var ju förståss inte så enkelt… Detta var förra fredagen.

I tisdags får de ett meddelande om att de måste uppvisa att mäklare fått i uppgift att sälja deras bostadsrätt INNAN veckans slut, annars får de inte skriva avtal med Botkyrka Byggen. Vad i hela friden har de med att göra att man redan har en lägenhet?! Om det nu finns kapital och inkomsterna uppgår till det man krävt av hyresgästerna så borde ju allt annat vara ointressant. Nänä, så enkelt kan det ju inte vara. Så Martin jagar rätt på några olika mäklare, mailar dem och vi väntar på att någon ska svara. En svarar direkt, men ganska luddigt. HSB svara också relativt omgående och dem vill Martins föräldrar använda sej av. Problemet är ju att vi har en rätt körig vecka, så ska vi vara med finns det bara EN enda tid som vi kan träffas på. Mäklartanten fattar läget och gör sej fri på just den tiden, som var i torsdags 14.30.

15.00 har vi ett mäklaruppdrag i handen och måste nu bara lämna pappret till Botkyrka Byggen omgående! Detta görs efter vaccinationerna i går, eller ja… vi försöker iaf. Vi kan nämligen inte hitta adressen där kontoret finns. Botkyrka Byggens kontor ligger nämligen på en adress (som vi hittar) och Botkyrka Byggens kundservice ligger på en annan… enkelt för kunden va? Iaf så får vi lämna papprena på ”fel” ställe eftersom vi kommer när kundservice har stängt, de stänger nämligen 13.00 på fredagar! Service??? Damen som tar emot oss lovar att stämpla papprena med dagens datum och sen skicka dem med internposten till rätt ställe. Vi tackar översvallande och är nu ganska lättade -vi klarade det!

När vi kommer hem skickar vi ett mail till ”rätt” ställe bara för att berätta var pappret är och försäkra oss om att vi gjort allt vi kan. Vi har förståss inte fått något svar än…

Nu förstår vi hur alla dessa 20 kunde falla bort. Många av dem som söker lägenhet här har inte svenska som modersmål. Hur i hela friden ska de klara av alla turer? Bara att få fram inkomstuppgifter på 24 timmar kan vara svårt om inte papprena är i ordning. Hade vi haft ett dagtidsjobb på heltid hade vi inte heller lyckats fixa det, det hade inte funnits tid helt enkelt. Hade mäklaren inte haft tid hade det också varit kört. Tycker Botkyrka Byggen har lite för höga krav och lite väl snålt tilltagen tid för sina kunder. Men man har ju inget att sätta emot, man vill ju ha den där lägenheten!

Nu hoppas vi att allt är klart kring detta och att inga fler papper ska in. Att de ska kunna skriva på hyresavtalet under nästa vecka och sen ta hand om Martins pappas onda mage… han har verkligen varit stressad och mått dåligt av detta. Vi ska dit idag och städa ur Martins uthyrningsdel i lägenheten, så att det finns någonstans att ställa färdiga flyttkartonger. Flytten går nämligen redan 1 februari om allt går i lås. Så jag hoppas vi kan få rummet och hallen tom dag. Måste åka iväg med lite skräp också, men vi får se hur mycket vi hinner.

Pappren är iaf inskickade, nu är det bara att hålla tummarna.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *