Kristina från Duvemåla

Kristina från Duvemåla

Ni vet att jag älskar teater och särskilt musikaler! Nu är det julafton nästan varenda dag med alla spännande publikrep som vi får gå på. Publikrepen är till för att skådespelarna ska få öva inför publik, kunna göra fel, känna vad som behöver ändras osv. Det kan vara lite skillnad på den föreställning som vi får se och som ni sedan ser färdig.

I tisdags var höstens första ”julafton”. Då skulle vi få se Kristina från Duvemåla på Cirkus. En föreställning som jag såg på samma scen för ungefär 18 år sedan. Då var mitt liv ganska rörigt, så det enda jag minns är att jag älskade musiken. Jag kommer inte ens ihåg vem jag såg den med…

Då var det Helen Sjöholm och Peter Jöback i två av de större röllerna, nu var det för mej okända Maria Ylipää och Robert Noack mfl. Stora delar av ensambeln är från Finland, hur i hela friden skulle en Kristina på finlandssvenska låta? Skulle det överhuvudtaget märkas att hon faktiskt inte var småländska?

Innan föreställningen satte igång hann vi prata lite med delar av produktionen eftersom vi satt precis vid ljudbordet. De garanterade mej att jag inte skulle bry mej om språket alls efter bara ett par minuter och de fick faktiskt helt och hållet rätt! Föreställningen hann bara sätta igång så glömde man att det inte var rikssvenska rakt igenom. Hade man ändå svårt att hänga med, så var det en textremsa ovanför scenen till alla sångerna så man kunde läsa där. Den enda som var lite knepig att höra vad han sa var en av de äldre männen, men han sa inte så jättemycket – så det funkade ändå.

Som ni säkert vet så handlar Kristina från Duvemåla om utvandringen från Sverige till Amerika. När livet i Sverige var svårt och den stora drömmen om rikedom lockade. Man trodde ju att man skulle få precis allt om man bara vågade ta det stora steget att ta båten den långa vägen mot lyckan. Musiken är skriven av Björn och Benny och självklart helt fantastisk! ”Guldet blev till sand” sitter fortfarande som en smäck och ”Du måste finnas” är fortfarande magisk. Man hörde snörvlanden och snyftanden lite överallt i salonhen under hela föreställningen. Det är en historia som berör, särskilt i tider när vi vet hur många som just nu flyr från sina länder.

Detta borde vara en obligatorisk del av skolornas undervisning av samhällskunskap och historia! låt eleverna ser Kristina från Duvemåla, så kanske de bättre förstår sin egen historia plus det som händer just precis nu i vår värld. Lite dyr undervisningsmetod kanske, men jag kan lova att det skulle ge bättre utdelning än den traditionella undervisningen. Hur som helst så är det en suverän julklapp till hela familjen! Den kommer att spelas minst tom 3/1, så passa på!

MEN! Notera att den är FYRA timmar lång, inklisive paus. Så ät innan, ladda parkeringsautomaten och förbered eventuell hund- och/eller barnvakt på en lång kväll. Men de där timmarna försvinner fort! Jag älskade varenda minut! Å som vanligt när jag är på teater så hittar jag bekanta i vimlet, den här gången både en gammal sångarkompis och en bloggkompis. Jättekul!

Ikväll ska vi se Jersey Boys på Chinateatern, då får vi se hur den är och vem jag träffar den här gången. Ha en fin fredagkväll, så återkommer jag med en ny teaterberättelse snart igen  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *