Läxor för vuxna?

Läxor för vuxna?

Vi ger ofta våra medlemmar läxor. Det kanske låter jättelarvligt, men faktum är att det hjälper och våra medlemmar går snabbare ner i vikt. Oftast handlar det om att en medlem stått still eller bara gått ner något hekto under några veckor i rad, då får de som läxa att fylla i checklistan noga och sedan visa den för Martin. Ibland kan han hitta någon tankevurpa, men oftast ser bra ut och iom att listan är ifylld så blir det helt plötsligt ett större skutt neråt på vågen.

Undersökningar visar att vi äter ca 25% mer om vi inte skriver ner det vi ätit. Vi har alla ett ganska stort ”äsch-konto”, det där som vi äter och säger ”Äsch, det var ju så lite…” Typ ostkanten, barnens matresten, den trasiga kakbiten… ja, ni fattar. Sånt som inte syns eftersom det är så litet… men som ger en himla massa kalorier i längden. Vi har haft medlemmar som haft ganska mycket mjölk i sitt kaffe som de inte räknat och när vi sedan kommit på anledningen till att det inte händer något på vågen, kan det vara så att de haft i mjölk för en hel dags matranson på en enda vecka. Inte konstigt att det inte händer något… Man måste ha koll på intagen helt enkelt, även det där lilla.

En annan läxa som vi ofta ger våra stressade småbarnsmammor är att vila. Att boka in en kvart per dag med sej själv, lägga sej i badet eller bara sätta sej och inte göra något alls. Vet ni hur svårt det kan vara??? När man säger det till vissa får de panik i blicken och vet inte vad de ska svara. Mitt förslag är ibland att de ska ta en lite längre toapaus och bara sätta sej på toalocket, släcka lampan och luta sej över handfatet och blunda. De tittar tveksamt på mej, som om jag inte är riktigt klok… men faktum är att stress är en ganska stor bov till att kilona sitter som berget. Å när medlemmarna faktiskt testar och klarar den där lilla kvarten så brukar de snart se resultatet på vågen och tacka för tipset och omtanken.

Vårt samhälle är sjukt! Vi stressar runt som galningar för att vara den bästa mamma, partnern, arbetstagaren, dottern, kompisen osv. Till slut är vi så uppe i varv att vi tappar bort oss själva och blir sjuka av stressen. Vi är många som varit där… jag var så vidbränd att jag idag har sviter av stressen som jag aldrig blir fri ifrån. Därför är det viktigt för mej att stoppa andra innan det är för sent. Jag ser tecknen direkt och försöker att påpeka dessa för dem jag träffar och varna dem för hur det kan bli. Först kan jag bli bemött med ilska, sen tårar och efter en tid ett tack. Då känns det skönt i magen  🙂

Så läxor för vuxna är inte så dumt faktiskt, synd bara att de ska behövas. Vi måste alla bli bättre på att ta hand om oss själva. Jag är ganska bra på det numera, är du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.