Lite av varje

Lite av varje

Något jag verkligen gillar är biografier. En bok där någon berättar om sitt liv, sin bakgrund och sina tankar – så härligt! I den här bokhögen ligger precis en sån, samt lite av varje. Här finns en mix av personligt, mys och spänning. Precis som jag vill ha det!

När vi åkte iväg på senaste husbilsresan hade jag packat med massor med böcker. Jag trodde att jag skulle hinna läsa massor, men tji fick jag. Vi som brukar vara ensamma ha massor med egen tid, hade helt plötsligt mängder med människor runt oss, som dessutom ville umgås med oss. Jättekul och lite ovant.

Vi tog såklart chansen att träffa nya härliga människor och det blev inte mycket läst alls. Lite fick jag ändå läst och här är en ny bokhög att tipsa om, hoppas ni gillar den lika mycket som jag gör.

Vi börjar väl uppifrån som vanligt:

Husbils-Annika – Största möjliga frihet på fyra hjul – Annika Elgeskog

En gång tidigare har det hänt att jag plöjt en bok där författaren sitter brevid mej medan jag läser. Det är en rätt udda upplevelse… I det här fallet var det dessutom en biografi som inte ens var släppt. Författaren Annika Elgeskog har vi träffat någon gång tidigare, men egentligen bara haft kontakt via sociala medier. Nu skulle vi ha en hel vecka tillsammans och hinna lära känna varandra.

”Största möjliga frihet på fyra hjul” handlar om Annikas vuxna liv, hur det kom sej att hon valde att flytta in i sin husbil, livet som äldre sk influencer och mängder med tips till den som vill göra detsamma. Men även för den som är alldeles ny med husbil finns massor med bra-att-veta, särskilt i faktarutorna som hennes personliga husbilsfixare Faroukh bidrar med.

Jag blev lite förvånad när jag såg boken, den var så liten. Jag hade velat ha lite mer om hennes uppväxt och bakgrund, men får nöja mej med den vuxna delen av livet. Annika har förklarat för mej varför hon inte berättar om sin uppväxt och det respekterar jag såklart. Det kanske blir en egen bok en dag?

Liten men naggande god brukar man ju säga och precis så är den här boken. Det är en lättläst och väldigt intressant historia som Annika bjuder på, men även en liten uppslagsbok för husbilsfolk. Den känns som en coffe-table-book i litet format. Jag låter gärna min ligga framme 🙂

30 dagar i Paris – Veronica Henry

Det här är min typ av bok! Här får mitt resehjärta sitt, en härlig berättelse och massor av kärlek. Jag kunde inte sluta läsa och plöjde den på kanske två förmiddagar.

Det handlar om Juliet som jobbade som au-pair i Paris när hon var ung. Där träffade hon Olivier som hon hoppades få ett långt liv med. Men av olika anledningar tvingas hon lämna Paris hastigt, utan att säga farväl till någon. Inte ens Olivier.

Många år senare, som nyskild och med vuxna barn, bestämmer hon sig för att åka tillbaka. Sagt och gjort – hon sätter på sig sitt bästa läppstift, bokar en mysig liten lägenhet nära Notre-Dame och tar första bästa tåg från London. Väl framme i Frankrike översköljs hon av minnen: välfyllda caféer, billigt vin i barer med tända ljus och en vacker man med glittrande ögon. Vad kan hända på 30 dagar i?

Veronica Henry har skrivit 5-6 böcker tidigare och jag inser nu att jag vill läsa allihop! Den här boken har lixom allt! Kärlek, svek, minnen, vänskap OCH härliga skildringar av Paris och att resa. Jag vill ha mer!

Det enda jag har som kritik är alla franska uttryck och de är många. Jag kan inte franska och det finns ingen översättning, så jag känner att jag tappar lite av dialogen som enbart skrivs på franska i vissa fall. Visst fattar jag sammanhanget, men en liten översättning inom parentes eller längst ner på sidan hade inte skadat.

Dold i Skuggor – Peter Robinson

Jag brukar tycka att Peter Robinssons böcker om Alan Banks är fantastiska och det hade jag gjort med den här också om det inte varit för en liiiiten detalj som till slut retar gallfeber på mej. Ska berätta mer om det strax.

Detta är sista boken om Alan Banks, det visste jag inte när jag läste den. 1980 kommer studenten Nick Hartley hem efter en föreläsning och möts av polisen. Han får snart veta att hans före detta flickvän Alice har hittats mördad i en närliggande park och att hennes nya pojkvän är försvunnen. Nick har inget övertygande alibi och blir snart huvudmisstänkt, men han har samtidigt sina egna misstankar.

Mer än 50 år senare hittar arkeologen Grace Hutchinson ett skelett som visar sig vara mycket yngre än de romerska lämningar hon letar efter. Kriminalinspektör Alan Banks och hans team kallas in och utredningen driver dem snart mot ett gammalt mysterium som ingen vill ska avslöjas.

Jag gillar själva storyn, som alltid i Robinsons böcker så är det svårt att lösa gåtan och även den här gången fick jag inte ihop allt förrän precis på slutet. Jag vet inte om det är en seg bok, eller om det är den där detaljen som hela tiden stör mej. Det är nämligen så att vissa ord, kanske 2-3 på varje sida är kursiva och bleka. Å det finns ingen logik i det. Det kan vara ett verb, en titel, ett pronomen…vad som helst. Jag har visat detta för fler som inte heller kan hitta någon förklaring till det. Å det är så irriterande, för det blir till slut det enda jag ser.

Detta är alltså sista boken i en serie som jag tyckt väldigt mycket om och läsupplevelsen blir helt förstörd av de där kursiva orden. Kan det vara ett tryckfel? Oavsett så förstörde de allt!

Husbåten vid kajens slut – Sarah Jio

Jag älskar omslaget på den här boken!

Omslag är viktiga för att jag överhuvudtaget ska titta på en bok och plocka upp den. Som husbilsåkare med vänner som bor på en husbåt, lockade den här lite extra såklart.

Det handlar om Ada som flyr efter en familjetragedi. Hon hyr en vacker husbåt och hittar en koffert med gamla saker i. Vart efter hon börjar känna sina nya grannar och tittar närmare på sakerna i kofferten börjar hon nysta i en historia som många dolt i många år. Historien om Penny som bodde på båten för 50 år sedan. Snart flätas deras historier samman.

Det är så fint! Här blandas kärlek, hemligheter, sorg och glädje. Att leva vidare efter att något fruktansvärt hänt i ens liv och hur man ger sej själv förlåtelse när det värsta hänt. Läs den bara!


Här är som sagt en mix av det mesta. Hade det inte varit för de konstiga och oförklarliga kursiva orden i Peter Robinsons bok, så hade det var en drömhög av böcker. Nu blev det lite pyspunka på alltsammans, särskilt som det är en bokserie som jag gillat och detta var sista boken. Får kanske be bokförlaget Forum om en förklaring?

De andra böckerna kan jag iaf varmt rekommendera. Läs dem!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube


Ett svar på ”Lite av varje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *