Måste tipsa om en bok!

Måste tipsa om en bok!

Jag får ganska många böcker som jag läser och sedan tipsar om på Du i Fokus. En del böcker fastnar jag för lite extra och vill tips om även här på bloggen, ”Två hål i huvudet” är en sån bok.

Äntligen kan jag läsa igen! Eller alltså… jag har ju kunna läsa hela tiden, men sedan utbrändheten har jag bara kunnat läsa när jag varit helt ledig, som på semestrar, eller när det varit extra lugnt. Men nu kan jag faktiskt läsa när som helst, så länge jag får göra det ostörd. Jag testade att läsa på tåget igår, det gick inte alls :-p

Men hemma går det bra och det har resulterat i att jag lyckats ta mej igenom två böcker sedan semestern, en deckare och en biografi. Det är biografin jag vill tips om.

”Två hål i huvudet och ett mirakel” är en bok som alla borde läsa! Det är Pamela Andersson som berättar om sin cancer, hur hon tog emot beskedet, förberedde sej inför behandling, gick igenom behandling och sedan otroligt nog inte hade några tumörer längre. Hon var dödsdömd men vann kampen mot alla odds.

Boken skulle kunna handla om vilken kris som helst egentligen. Hennes tips och råd fungerar på det mesta faktiskt. Pemelas handlingsplan; Acceptera – planera – fokusera, funkar på allt. Jag vet, jag funkar nämligen likadant. Jag har iofs inte haft en dödsdom hängande över mej, men ett antal kriser som jag varit tvungen att jobba mej igenom. Det går! OM man accepterar, planerar och fokuserar. Pamela har haft en mängd vetenskapliga studier att luta sej emot, det har jag aldrig haft – men efter att ha läst boken vet jag att min magkänsla varit rätt. Nu har jag även fakta 🙂

Det Pamela fokuserat på är mental träning i kombination med fysisk träning. Att helt enkelt bygga upp kroppen maximalt för att klara operationer, strålning och cellgifter och sedan ta ut glädjen i förskott, för säkerhets skull och så ofta det går. Hon har också vågat be om hjälp och visat sej svag inför andra, aldrig gömt sej eller försökt att dölja sin sjukdom och lärt sej att prioritera och säga nej – men även ja.

”Två hål i huvudet och ett mirakel” är en viktig bok! Kanske särskilt för den som har en cancersjuk i sin närhet. Många vet inte hur de ska bemöta någon som är sjuk, särskilt inte när det handlar om cancer. I boken ger Pamela konkreta tips om hur man närmar sej och hur man helt enkelt beter sej. Det är förstås hennes erfarenheter, vi är alla olika – men jag tror att en del ändå är användbart för oss alla.

Boken är helt osentimental, tvärtom faktiskt. Det är mycket humor, massor med värme och väldigt mycket bra-att-veta. Konkret fakta, men statistik och allt.

Den här har legat till sej ett tag här hemma, ända sedan i somras tror jag. Just för att jag inte kunnat läsa, jag testade när jag fick den – men då fattade jag inte vad jag läste, så den fick vänta. Tills nu. Och nu plöjde jag den. Mitt ex ska jag ge vidare, så att fler kan ta del av den. Så hoppas jag att den som får den härnäst också ska ge den vidare. Så viktig är den faktiskt. Läs den du med 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *