Min pappa och jag fick ett dygn tillsammans

Min pappa och jag fick ett dygn tillsammans

Vi fick möjlighet att åka med Birka Cruises för att testa julbordet i lördags. Eftersom det var Fars dag på söndagen tyckte både Martin och jag att min pappa kunde åka med. Martin gav alltså bort sin plats till sin svärfar, vilket jag tycker var himla fint gjort.

När min pappa fick veta detta för ett tag sedan var han lite skeptisk. Ett helt dygn med mej i en trång hytt på Ålandshav var kanske inte det han längtade efter, men när han fick höra att det var julbord och en lite större hytt blev det andra tongångar. När han fick se bild på hytten blev han väldigt positiv och när vi i lördags klev in i hytten såg han mer än nöjd ut.

Vi bodde i en De Lux-hytt som är en av de mysigaste på hela Östersjön tycker jag. Den är inte jättestor, men har ett mysigt burspråk där man kan sitta och mysa med champagne eller något annat gott från barskåpet som ingår i resan. Vi sitter ofta där när vi åker och tittar på landskapet som far förbi, det är så otroligt rogivande. Visst kostar det lite mer, men det är så mycket värt och gör resan mycket mysigare.

Men vi var inte där för att mysa, utan för att testa julbordet och det gjorde vi grundligt! Vi fick komma in och fota maten lite innan gästerna tog plats och när vi väl fick komma in och äta själva så smakade vi på allt och tjuvlyssnade på bordsgrannarna. När det gäller julmat är Birkas kök bäst på sill, Lutfisk och Janssons. Det tyckte vi och det hörde vi även runt om oss, många tog flera gånger av särskilt lutfisken. Min närmaste bordsgranne var just lutfiskfantast och han var otroligt nöjd. Jag tipsade honom om lutfisksällskapet som han borde bli medlem i och det skulle han genast kolla upp. Jag själv fastnade vid efterrättsbordet och godiset, det var ett enormt godisbord och där fanns tom lakrits!

Som vanligt åt vi alldeles för mycket och gick stönande från bordet in i nattklubben där man bjöd på julshow. Tre otroligt duktiga artister framförde alla de traditionella julsångerna och när första  tonerna av Rudolf med röda mulen spelades upp drogs jag upp på golvet av en av killarna. Jag blev placerad på en trappa och fick renhorn på skallen. Showen var faktiskt jättebra men alldeles för kort! De hade gott och väl kunna utveckla den till en full show på minst 45-60 minuter, så bra var det!

Pappa gick ner i hytten och jag gick upp till Terassen på plan 10 och hälsade på Magnus som jobbar där. Magnus träffade vi för ett år sedan när han första gången visade oss runt på båten i egenskap av kryssningschef. Jag visste att han jobbade och gick upp och störde honom lite. Trots att det var lördagkväll och båten var helt full så var det väldigt lugnt. På Terassen kanske det var tio personer, så vi fick faktiskt tillfälle att prata lite innan jag också gick ner i hytten och la mej.

Som alla andra så tycker både pappa och jag om hotellfrukost och det kan man väl kalla det även på en kryssning? Bor man i De Lux-hytt ingår sk lyxfrukost och det såg papsen fram emot. Vi satt länge och åt, säkert 90 minuter. Jag tog mest av det kallskurna medan pappa även tog omelett och bacon, han var väldigt nöjd med omeletten och tyckte att köket lyckats bra. Att få positivt kritik från min pappa är stort, han är otroligt kritisk och är inte rädd för att säga det. Är något bra säger han gärna det också och då är det riktigt bra! Birka är alltså bra på sill och omelett och har fina hytter, det har min pappa sagt och då kan man lita på det 🙂

Efter frukosten gick vi runt lite och sen satt vi i vårt burspråk och tittade ut på landskapet. Jag läste lite och pappa tittade på tv. Vi handlade lite i taxfreen å strax hade 22 timmar passerat och det var dax att kliva av. Det var en nöjd pappa som steg i land efter att ha tillbringat Fars dag med sin dotter. Många år har vi inte ens setts på Fars dag eftersom han ofta jobbat eller båda mina föräldrar varit ute och rest. Har man en pappa som är pilot så ses man sällan och har ingen aning om var han är heller… så många Fars dag har vi missat, men det tog vi ju igen ganska ordentligt i år.

Detta är något jag kan rekommendera om man ska fira en person lite lagom, inte med massa pompa och ståt. Men en mysig kryssning, i en lite finare hytt och en god middag. Det är inte så dumt faktiskt och uppskattat blir det definitivt. Det var iaf alldeles lagom för min pappa som gärna reser men har lite svårt att röra sej. Å jag älskar ju att åka båt, så mej passar det alldeles utmärk. Det är ju faktiskt en himla bra julklapp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *