Ny bokserie och fortsättningar på gamla

Ny bokserie och fortsättningar på gamla

Nya bokserier är alltid kul, särskilt när det är av en favoritförfattare. Det är just nu en tydlig trend att skriva böcker ihop med sin partner, hittills har jag bara sett lyckade såna konstellationer – så även den här gången när Anders De La Motte skrivit en sk pusseldeckare ihop med sin fru.

Jag brukar säga att det är lagom med 3-4 böcker i en bokserie, sen brukar de tappa farten. Det finns såklart några undantag, bla alla Julia Quinns böcker som jag inte får nog av och Sammy Jeridis böcker i Ghettoserien. Men nu kanske den sista boken har skrivits om Leon, det låter Sammy dock vara osagt. Jag fick äran att läsa senaste boken som en av de allra första. Vad jag tyckte ser ni längst ner.

Men vi börjar väl över i högen som vanligt.

Vad hände sen (Familjen Bridgerton) – Julia Quinn

Som jag längtat tillbaka till Bridgerton-familjen och syskonens olika historier. Äntligen fick jag en liten tillbakablick och sammanfattning genom den senaste boken som innehåller alla de åtta syskonens epiloger – alltså ett slags bokslut av varje syskon som tar vid där deras egen bok/story slutade.

Här får vi i tur och ordning, i korta berättelser, veta hur det gick för Daphne, Penelope, Colin och alla de andra när det gått några år. Fick de barn, kanske barnbarn, hur levde de sen osv osv.

Det är egentligen inte så mycket att berätta om boken mer än att den är ett måste för alla som läst böckerna om Familjen Bridgerton och vill veta hur allt blev. Här sitter vi just nu och väntar på andra halvan av tredje säsongen på Netflix, då är detta ett perfekt tidsfördriv. De första fyra Netflix-avsnitten var precis lika ljuvliga som väntat, nu vill vi ha resten!

Ni tittar väl?

Ett fall på Capri (Mord under solen) – Anders & Anette De La Motte

Mord under solen är en ny pusseldeckare av ett nytt härliga författarpar. Eller… Anders De La Motte är ju inte ny, det är han som brukar förstöra all min planering med sina fantastiska spänningsromaner. Men nu har han sin hustru Anette som medförfattare och det tycker jag märks. Nu är det inte läskigt och mystiskt, utan lite mer cozycrime – mysiga mordhistorier. Lite som Mord i Paradiset (serie på TV4), men på svenska. Å jag gillar det!

Ett fall på Capri är första delen i serien, här snackar vi sol, hav, mat, dryck och härliga miljöbeskrivningar. Som en resehandbok med en historia, kanske man kan säga. Så otroligt fin bok. Nu vill jag verkligen åka till Capri och besöka alla platser pronto!

Det handlar om historieläraren Hugo som är änkling sedan en tid tillbaka. Innan hans fru dog skrev hon ett brev med punkter som hon tyckte att han skulle bocka av för att kunna gå vidare. Att resa är en av punkterna och det är den resan han i början på boken ska ut på. En mat- och kulturresa till Capri tillsammans med en grupp andra nordbor. Arrangör är Belmonte Travels med den kluriga och väldigt söta Lara i spetsen.

Hela boken börjar med att en kropp hittas, sen tar det drygt 200 sidor innan man får veta mer om kroppen. På de där 200 sidorna får man sedan en massa ledtrådar som hjälper oss läsare att lösa fallet, men det lyckades inte jag med. Jag högg direkt på betet som författarna säkert hoppats på, mer än så säger jag inte. Men… det är inte butlern som gjort det!

En otroligt härlig bok, nästan så det bara är feelgood faktiskt – men så är det ju den där kroppen också… Jag hoppas så att detta blir tv-serie, den skulle bli fantastisk! Jag kan verkligen se alla härliga bilder från Capri och den söta lilla polisen som Hugo och Lara trasslar till det lite för. Han tyckte lixom inte att det var ett mord och tänkte nog göra det enkelt för sej, men det tyckte inte Hugo och Lara. Ni får läsa själva 🙂

Min sista önskan – Caroline Säfstrand

Detta är den andra fristående delen i serien Hemligheternas ö, jag tycker inte att man måste ha läst den föregående. Jag hade iofs gjort det, men kom inte ihåg särskilt mycket och det spelade ingen större roll. Däremot är det inte helt fel att ha besökt Ven när man läser, för då vet man hur liten och stundtals backig ön är.

Förra boken handlade om Ulrica som sökte efter sina rötter, den här gången är det Stella, Ossian och Monika som får en annorlunda gåva. De får två veckor vardera i en stuga på Ven av en okänd person, de känner inte till vem eller ens om varandra. De tar sej an gåvan på olika sätt och möter såklart varandra på vägen.

Öbon Bea var även med i den förra boken, nu hjälper hon sin vän Klas med hans mammas dödsbo. Bland sakerna hittar de nerskrivna önskningar, sådant mamman i hemlighet velat uppleva, För varje fynd kommer de ett steg närmare något som dramatiskt kommer att förändra livet för flera personer.

Ni fattar va? Här finns en himla massa hemligheter, livsöden och spännande historier. Jag älskar Carolines böcker och sätt att skriva. Det är alltid ömsint, kärleksfullt och en massa varma och fina karaktärer. Dessutom gillar jag Ven och skulle gärna åka tillbaka.

Ghettokrig – Sammy Jeridi

Sammy… ja, vad ska man säga om Sammy? Kanske att han är en fantastisk människa och för jäkla bra författare. Eller att han är en stark person som tagit sej genom ett helvete och kommit ut på andra sidan. Allt stämmer, men framförallt har han blivit en vän som jag uppskattar väldigt mycket. Dessutom är jag grymt avundsjuk på honom för att han bor på Kanarieöarna 😛

Ghettokrig är sjätte delen i serien om Leon och hans kamp att komma ur förortens hårda klimat. Det enda han vill är att skapa en framtid för sin lillebror och bli en hederlig Svensson. Har har äntligen lyckats hålla sej på den ”rätta” sidan under en längre tid när han får i uppdrag att skydda Katalin som ska lansera en världsnyhet på Grand Hotel. Leon har ingen större koll på vem Katalin är, men fattar rätt snart att många är beredda att döda för hennes revolutionerande AI Veritas.  

Kriminalkommissarie Margareta ”Maggan” Palm och kollegan Fredrik Envall ska precis vigas när de får larm om skottlossning. Ceremonin avbryts när de får veta att civilministern mördats och att en viss Leon Jaziri försvunnit med den inbjudna AI-forskaren. Det blir en vild jakt som slutar i kaos.

Jag brukar säga att jag skulle vilja se in i Sammys hjärna för att se hur den är konstruerad. De föregående böckerna har varit väldigt råa och ”slaskiga”, skitbra rent ut sagt, men rätt brutala. Den här har mer kärna på något sätt, det är ett galet tempo, men inte alls lika många läskiga och blodiga detaljer. Den här boken känns mer genomtänkt och har förmodligen väldigt mycket mer bakgrundsresearch än de andra. Det handlar som sagt om AI och då måste man ha koll för att det ska bli rätt.

Den stora frågan i boken och som hänger kvar sedan jag läst den är vad som skulle hända om AI tog över världen? En otroligt skrämmande tanke tycker jag. Kan en AI vara god och tänka på folks bästa? Jag ser en sån där Hubbot framför mej, som i den där tv-serien (Äkta Människor?). Hur man skulle ha svårt att avgöra vem som är människa och vem som är robot. Och vad som skulle hända om dessa två parar sej. En knepig tanke.

Boken är som sagt otroligt bra, men ger inte bara en upplevelse när man läser den – utan även funderingar efteråt och är superb att ha som diskussionsunderlag. Bravo Sammy, du fick mej att sträckläsa boken och nu har jag svårt att sluta tänka på den. När kommer nästa? Eller var detta verkligen den sista?

En rätt schysst bokhög, eller vad säger ni?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

4 svar på ”Ny bokserie och fortsättningar på gamla

 1. Många bra tips! Pusseldeckaren blev jag väldigt nyfiken på!! Och Säftrands bok ska jag snart sätta tänderna i! Fast jag funderar faktiskt på om jag ska lyssna om den förra först…

 2. Låter som en väldigt bra bokhög. Jag har inte läst någon av böckerna men är lite sugen på att kanske ge mig på Bridgerton.

 3. Säger som jag sagt ett tag nu att jag är sämst på både läsa och lyssna på böcker.
  Men så är jag periodare också.

  Men dagens erkännande och skämskudde är att jag i mitten av maj återigen kopplade på mitt Storytel men ännu inte lyssnat 1 minut.

  Ska snart göra bättring jag lovar. Så tack för tipsen

  https://kamillaskamera.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *