Ögonlocksoperation nr 2 – check!

Ögonlocksoperation nr 2 – check!

2014 lyfte jag ögonbrynen på rätt plats med ett sk pannlyft. Nu var det dax att fixa de hängande ögonlocken. Förra operationen var fullständigt vidrig, skulle det bli lika smärtsamt igen?

Redan efter operationen 2014 sa min ögonläkare att det med största säkerhet skulle behövas en för ögonlocken också så småningom. Å så blev det alltså. Under sommaren och hösten blev det för mycket häng och detta var dax att fixas. Problemen med hängande ögonlock är att man kan få en omedveten konstig vinkel på nacken för att helt enkelt se ordentligt. Detta kan ge både nack- och huvudvärk, som i värsta fall kan bli kronisk.

Den 8/12 var det operationsdag. Jag var inte alls nervös eftersom jag litar på min läkare, Doktor G, till 100%. Jag vet att han är bäst helt enkelt och att resultatet skulle bli minst lika bra som sist. De ärren syns inte ens och resultatet är fortfarande lika bra. Så jag såg bara fram emot att få det gjort, men visst gruvade jag mej för att det skulle göra ont efteråt. Förra gången fick jag panik av smärtan, men vid den operationen läggs snittet i pannan, detta är en helt annan slags operation.

Jag kom in direkt, fick lite lugnande, blev ritad på och la mej i stolen. Där fick jag en duk över huvudet och mängder med lokalbedövning. Jag kände absolut ingenting! Ungefär en timma senare hade 1 cm hud tagits bort, per ögonlock, det är ju jättemycket! På vardera ögonlock var det dessutom 25-30 stygn.

Jag placerades i en stol, med två kompresser som jag skulle trycka hårt för att det skulle sluta blöda. Jag fick inte gå hem förrän det var helt torrt. Så där satt jag och tryckte, det tog kanske 30-45 minuter. Sen ledde Martin mej hem, även om jag utan problem hade kunnat gå själv. Jag hade inte ont, jag såg bättre och vi bor nära. Men han fanns där om jag skulle behöva, är så tacksam att jag har honom.

Efteråt har det varit helt ok faktiskt. Jag har inte haft ont, men varit rejält svullen och haft en del blåtiror. Det jobbigaste har varit att ögonen har varit väldigt torra och att jag varit tvungen att sova lite sittande. Vi har en sån där säng som man kan lyfta huvudänden på, så den har varit lite högre under någon vecka. Men jag sover ju helst på mage… så det har varit ett problem.

Efter en sån här operation får man order om att kyla och trycka hårt på ögonen någon kvart då och då. Detta både för att ta ner en del av svullnaden och för att stimulera fettkörtlarna i ögonlocken, de som fixar glidmedlet inne i ögonen så de inte känns torra. Jag tryckte nog inte tillräckligt hårt, för ögonen var knastertorra ända tills Doktor G gjorde samma sak en vecka efter operationen och då funkade det. Jag kämpade på med ögonsalva och ögondroppar, men det hjälpte bara tillfälligt.

Under läkningen får man inte göra ”pulshöjande aktiviteter”. Inte träna, bära tungt, skotta snö, gå snabbt osv. Jag satt och läste ganska mycket och det var inte heller bra… det är ju svårt att inte leva som vanligt när allt känns nästa som vanligt. Man ska även ha en tejp mellan pannan och kinden, som drar ihop sömmen. Gärna 2-3 månader…

Stygnen skulle egentligen tas efter 10-14 dagar, min läkare vill gärna att de sitter så länge som möjligt. Men vid återbesöket en vecka efter op, tog han ändå bort dem eftersom jag haft ett stygn som petat rakt in i ögonvrån och bara kom längre in vart efter svullnaden gick ner. Alla stygn satt ihop på nåt mysko sätt, så han drogbara i en tråd så följde alla med. Det ändes knappt.

Snacka om skön känsla att få bort både de kliande stygnen och det som stack in i ögat! Nu gick dessutom svullnaden ner snabbare och ögonen började kännas som vanligt igen. Fortfarande fanns där ett och annat blåmärke, men inget som störde mej. Efter en vecka blev allt mycket bättre för varje dag. För första gången sedan jag var kanske 20 har jag riktiga ögonlock!

Jag har väldigt bra läkkött och så här nästan två veckor senare har jag bara en pyttelitet blåmärke kvar på ena kinden. Ja, blåtirorna sitter faktiskt mest under ögonen konstigt nog. Ögonlocken är fortfarande lite svullna och har en liten annan färg än övrig hud, ser ut som en svag lila ögonskugga, jag vet inte om det kommer att vara så även i fortsättningen. Snittet syns såklart, det är lite rött och rätt knögligt, men det sitter så man inte ser det ändå. Om jag inte blundar såklart. Jag blir ganska snabbt trött i ögonen, men det är ju inte så konstigt, allt är ju så mycket ljusare nu.

Jag är sååå nöjd! Förr gick jag runt med huvudvärk hela tiden, nu har jag inte haft det sedan operationsdagen. Nacken har jag inte heller besvär med nu. Innan operationen var ögonlocken så tunga att de skavde så mycket på ögonlocken under, så jag gick runt med en inflammation/skavsår som var rätt krånglig att behandla. Det är också borta nu. Och! Jag ser! Jag är inte en trafikfara längre, utan ser vad som händer åt sidorna och uppåt. Så snacka inte om lyxoperation, detta var medicinsk nödvändigt och godkänt av landstinget.

Jämfört med operationen för åtta år sedan var detta ingenting! Då var smärtan brutal, den här gången var det mest de torra ögonen som var jobbiga och att ett stygn petade in i ögat. Blåmärken och blåtiror bryr jag mej inte så mycket om, de blev heller inte så illa som jag räknade med. Visst var det jobbigt med svullnande, men det var ju ändå bara 4-5 dagar. Så just den här operationen, när man lägger snittet på ögonlocket, är inget att oroa sej för – det är en rätt ”enkel” läkningsprocess.

Hur får man en sån här operation då? Jo, man pratar med sin husläkare och ber om remiss till ögonläkare. Där får man göra en sk synfältsundersökning, som att sitta i ett mörkrum ungefär och titta på små lampor. Först gör man den med avslappnade ögonlock och sedan igen med upptejpade. Skillnaden visar om du behöver en operation eller ej, typ… det handlar lite om hur stort häng man har också tror jag. Vill man göra det på egen hand tror jag att det kostar runt 20 000.

Så känner ni att ögonen blir snabbt trötta, att nacke och huvud värker eller har andra problem. Kolla upp det! Det är så värt det, jag mår så mycket bättre nu!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

5 svar på ”Ögonlocksoperation nr 2 – check!

  1. Oj jag visste inte om detta o atg vissa fall kan det finnas orsaker till varför man gör det z bra att du gjorde det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *