Prata med barn?

Prata med barn?

Hos Malou på TV4, pratade man idag om barn. Kan man prata med barn om allt? SKA man prata med barn om allt? Jag tycker nog att man kan det, men man får ju lägga det på en nivå som barn förstår. Sen är det klart att man inte ska hänga ut någon, men det ska man ju inte göra inför vuxna heller…

Klart man ska prata ekonomin redan när barnen är små, så de lär sej pengarnas värde tidigt. Det tycker man INTE på Malous sida på Facebook. Nä, barnen ska besparas från vuxenlivets frågor och problem. Det är väl klart att man inte ska lägga sin bekymmer hos barnen, men att berätta för dem att familjen har dåligt med pengar är väl självklart?

När jag blev ensam med killarna var de 3 resp 4,5 år gamla. De fick från början veta att vi nu skulle ha det lite knepigare med pengar och att vi skulle få spara och hjälpas åt för att få ihop allt. Veckopeng var uteslutet och nya kläder och leksaker fick man när man fyllde år eller i julklapp. När Senior ville ha en grej, kommer inte ihåg vad det var, så kom han släpandes på våra tomburkar och föreslog att vi skulle panta dem för att få råd till hans grej. Alltså hade han fattat galoppen! Han är numera väldigt ekonomisk och sparar gärna det han tjänar.

Det jag däremot inte berättade för dem var förstås när jag tyckte att deras pappa gjorde något (i mina ögon) dumt. Det är ju något som de inte behöver veta för att må bra och utvecklas. Klart man inte berättar sånt! Jag har heller aldrig tagit upp mina egna bekymmer, skitsnack eller ”vuxentankar”. Man ska inte göra sina barn till sina kompisar!

Sex, död, pengar, beteende… ja, jag tycker nog att man kan prata med barn om det mesta. Om man INTE gör det, hur ska de då kunna lita på att de kan prata med mej om vad som helst? Om jag inte är ärlig och uppriktigt, hur ska de då veta att jag ger dem raka svar när de behöver det som bäst? Så länge man håller sej till fakta och på en nivå som passar deras mognad så kan man prata om allt. Men man behöver som sagt inte berätta allt heller… aldrig sånt som skadar dem eller någon annan eller något någon sagt i förtroende.

Hur gör ni? Var går gränsen?

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *