Resonemang som haltar…

Resonemang som haltar…

Många föräldrar hävdar ”mår bara jag (mamma) bra så mår barnet bra”. Jag håller inte riktigt med…

Mår mamma bra så mår barnet bra!
Oftast sägs detta när mamman ska börja jobba efter föräldraledigheten eller när man under föräldraledigheten har sk ”egen tid”. Och visst är det väl viktigt att mamma mår bra och får göra saker hon tycker om och trivs med, men faktum kvarstår: när man har barn så förändras livet väldigt mycket och det man förr spenderat tid på kanske får stå åt sidan lite. Iaf för en tid.

När min yngste son kom till världen hade han en massa sjukdomar som gjorde att vi var väldigt låsta. Självklart hjälptes vi åt, men våra föräldrar hade svårt att avlasta oss pga deras egna arbeten och aktiviteter men mest pga sonens alla mediciner och mysko behov. Han hade en seperationsångest som inte var av den här världen och blev helt hysterisk om vi försökte lämna honom ens för några minuter. Så det blev inget av med det och var bara att acceptera. Där spelade det lixom ingen roll att vi föräldrar mådde bra… han gjorde det definitivt inte!

Vi föräldrar skiljde oss när killarna var 3,5 resp 5 år och vid den här tiden hade sonen iaf accepterat att vara hos sin mormor en del. Men mina föräldrar jobbade ju och hade sitt, så barnen var bara där kortare stunder. De där som man hörde om mor och farföräldrar som tog barnbarnen flera veckor under loven lät helt overkligt i mina öron. Men jag hade ju valt att vara ”hemmafru” så vem var jag att gnälla och kräva avlastning. Jag hade ju valt själv! Barnen var hos sin pappa regelbundet under de första 2-3 åren, men sen var de hos mej på heltid.

Barnen hade 10-11 olika diagnoser och då är det ganska svårt att få avlastning eller sk egen tid. Det slutade med att jag blev utbränd. Då hade killarna börjat i skolan och jag fick iaf några timmar på dagen som var bara mina, och då sov jag. Det var min egen tid. Det enda jag ville var att få sova ut. Senior har alltid vaknat vid 5-6 på morgonen och pga hans dåliga hörsel så vakande vi andra också då, eftersom allt han tog sej för hördes lite för mycket för att man skulle kunna fortsätta att sova. Så kan det vara nu också, men nu när han är 19 sover han ända till 8… kanske…

När killarna var runt 9-10 år blev allt mycket bättre. Jag fick jobb som personlig assistent, ett jobb som jag tycker väldigt mycket om. Jag jobbade när killarna var i skolan och tyckte nog att jag mådde ganska ok, trots att jag hade barnen till 100% och aldrig hade någon tid för ensamhet. De var med mej på möten, konferenser, fester, promenader osv… när jag låg i badet kom ofta någon in och satte sej på golvet för att ”bara prata lite”… Vi hade det bra och för mej fanns ingen tanke på det som föräldrar idag ser som en självklarhet, det där med egen tid. Jag hade ingen sån, men jag visste heller inte att man skulle ha det som önskan. Det var helt enkelt inget man pratade om eller tänkte på.

Å det hade nog inte spelat någon roll.  När min son blev misshandlad i skolan som spelade det ingen roll hur bra jag tyckte att jag mådde. Han mådde dåligt och jag var tvungen att agera. Alla gånger han gråtit över att han inte har några kompisar har det heller inte spelat någon roll hur bra jag mått… eller när specialpedagogen i den nya skolan slutade och hela hans värld rasade.

Det spelar ingen roll alls hur jag mår om inte barnen mår bra! Mår inte barnet bra så spelar det ingen roll hur mycket egen tid mamma har fått, det handlar inte om det. Mår barnet dåligt mår mamma dåligt. Punkt. Visst orkar man mer om man mår bra, så är det. Men som mamma måste jag alltid se till att barnen har det bra innan jag kan eller öht ska tänka på mej själv. Tycker jag alltså…

Man är mamma i minst 18 år och det är man på heltid. Visst blir ansvaret mindre ju äldre barnen blir, men faktum kvarstår – jag har valt att sätta de där barnen till världen. De är mitt ansvar. Sen spelar det ingen roll om man är två föräldrar som delar på ansvaret, om man har avlastning, om man har egen tid eller inte osv. Resonemanget med ”mår jag bra så mår barnet bra” – håller inte! Barn kan må väldigt dåligt trots att mamma mår väldigt bra…

Nu kanske ni tror att den här tanken är ny eller har uppkommit pga av något jag läst, men så är det inte. Just det där ”Mår mamma bra så mår barnet bra” har jag hört till leda sedan jag tog beslutet att inte ha mina barn på dagis. Jag har alltid tyckt att uttrycket är konstigt och nu ville jag få ur mej det. Men ni som läser kanske tycker att det stämmer?

Jag kommer nog att tjata lite på mina ungar om att få låna barnbarnen eftersom jag helt enkelt vill träffa dem, inte för att avlasta dem… Jag har redan hotat/lovat att jag kommer att resa en del med barnbarnen och då får ju föräldrarna egen tid. Men det är inte för att ge dem tiden, utan för att jag ska få snusa på barnen… Egoist? Javisst!

Borde det inte heta: Mår barnet bra så mår mamma bra och DÅ kan hon göra nästan vad hon vill  🙂 Det är alltså inte beteende jag funderar över, utan själva begreppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *