Så här får du fler följare på Instagram?

Så här får du fler följare på Instagram?

Många frågar hur man får många följare på Instagram. Det finns förstås mycket att tänka på och jag tänker ta mej friheten att ge några tips, även om jag inte har ett jättestort konto. Lite har jag ändå snappat upp på vägen  🙂

Enklaste sättet är förstås att köpa följare, men det är inget jag själv gjort eller skulle göra – så det lämnar jag åt sidan.

1. Namnet. Fundera på ditt namn på instagram. Visar namnet på något särskilt intresse eller inriktning (typ motion, kost, hälsa, arbete, hobby) eller använder du helt enkelt ditt namn? Har du en inriktning på namnet så har du ett tema för din instagram och ska hålla dej till det så mycket du kan. Folk som följer dej har förmodligen samma intresse och vill se bilder som handlar om detta. Använder du ditt namn är du mer fri att göra som du vill. Helt enkelt: vill du inspirera eller visa upp ditt liv?

2. Låst eller öppet konto? Jag rekommenderar alltid öppet. Visst kan man få lite konstiga följare, men dem är det faktiskt bara att spärra. Är det följare du vill ha, så är det kanske inte så noga vilka de är? Med öppet konto kan fler se dina bilder och du får fler likes som kan leda till fler följare.

3. Bildkvalitet. Visst kan man ta bra bilder med en mobilkamera, men att satsa på en liten smidig kamera är inte helt fel och man kan göra så mycket mer med bilderna. Fundera på vad du själv lockas av i bildväg. Tycker du själv om oskarpa bilder eller bilder där man knappt ser vad de ska föreställa, knappast va? Var noga när du väljer bild och se på den med kritiska ögon. Bestäm dej redan från början om du ska använda filter på bilderna eller ej och försöka att ha samma färgskala genomgående. Att blanda färg med svartvitt blir bara hattigt. Hitta ditt eget bildspråk och lägg upp bilder som matchar varandra, på så sätt blir flödet enhetligt och behagligt att titta på.

4. Motiv. Våga experimentera! Går nära motivet, ta bilder i motljus, vänd på kameran – LEK och ta mängder med bilder! Någon har sagt till mej att om man tar 1000 bilder kanske en blir riktigt bra och så är det verkligen. Så se till att ha ett bra minne i kameran eller mobilen, fota på och radera vartefter. Ta gärna bilder på saker som händer i din vardag, spara och använd till en dag när det passar bra eller när du har brist på fantasi. Fundera på vilka konton och bilder du själv tycker om och sno inspiration till egna bilder.

5. #Hashtags. Självklart måste du ha en bra text till bilden och hashtags. Men taggarna lägger du i en kommentar under bilden, inte i bildtexten. Jag vet egentligen inte varför, men så ska det tydligen vara och förmodligen handlar det om att när man delar bilden till tex facebook, eller blir repostad, så slipper man de tråkiga taggarna. Taggar är viktiga för att folk ska hitta din bild, men undvik att hitta på egna som du är ensam om – de kan iofs vara roliga men ingen kommer att söka på dem. 5-10 relevanta hashtags är lagom, gärna både på svenska och engelska. Glöm inte att även ”snabela:a -@”de företag som visas på dina bilder. Företag som gillar bilder med sina produkter vill gärna hitta dem och brukar ofta reposta en bra bild, vilket gör att du syns mer. Se bara till att du får fotocred.

6. Tidpunkt och frekvens. Jag själv gillar inte konton som ”pepprar” med bilder, då menar jag mer än 5 bilder per dag. Själv har jag ett max på fyra bilder per dag och använder istället funktionen med fler bilder i samma inlägg. Mellan kl 6-8 på morgonen tittar flest, likaså mellan kl 16-18 – då ska man passa på. Detta är i Sverige, vill man vara mer internationell är det tydligen 3 på morgonen som gäller… men med det nya flödet på instagram så spelar detta inte lika stor roll som förr. Dina följare vänjer sej snabbt vid dina intervaller och kommer att märka om du uteblir någon dag.

7. Gilla bilder! Instagram är smart och belönar dem som är aktiva genom att visa dina bilder och föreslå ditt konto oftare. Det räcker inte att bara lägga upp bilder och vänta på likes och nya följare. Du måste själv gå in och lika, följa och kommentera. Jag brukar ta en liten drive och välja ut en hashtag som intresserar mej och gilla alla bilder som kommer upp. Är det en väldigt bra bild så går jag in på kontot och gillar fler bilder samt kommenterar, det brukar ge en hel del nya följare.

8. Följetåg. Följetåg är en relativt ny företeelse som innebär att någon samlar ihop ett helt gäng konton, alla i tåget lägger upp samma bild samt hela raddan med konton samtidigt och när nya följare trillar in så måste man själv följa tillbaka. Detta ger många nya följare, men innebär också att man får en mängd nya bilder i sitt flöde vilket gör att ens favoriter försvinner. Jag har hängt med 3-4 tåg men kommer nog inte att vara med fler gånger, det blir för mycket bilder i mitt flöde helt enkelt. Visst kan man avfölja, men då tappar man även oftast en följare. Ett annat sätt är att skapa egna små ”följarattacker” och följa tex 50 nya konton på en och samma gång och sedan avfölja vart efter man ser hur kontot är eller stanna kvar om man hittat ett man gillar. Gå även in på dina vänners konton och kolla vilka följare de har och gillar deras bilder. Kanske upptäcker de att ni har gemensamma vänner och börjar följa dej.

9. Kommunicera. Var noga med att ge fotocred om någon tagit en bild på dej som du använder (även om det är med din kamera). Kommentera bilder, ställ frågor som passar till din bild och svara på de kommentarer du själv får. Tryck åtminstone på det lilla hjärtat för att visa att du sett kommentaren.

10. Självkritik. Kolla in andras konton och bilder och jämför med dina egna. Själv avskyr jag enformiga konton som bara lägger upp tex selfies eller bara barnbilder – dessa avföljer jag snabbare än ögat. Dåliga bilder, oskarpa bilder och bilder utan bildtext är också tråkigt. Jag vill ha en variation av roliga och fina bilder som visar folks liv, alltså är det ett sånt flöde som även finns hos mej.  Det du inte gillar hos andra ska du förstås heller inte ha hos dej.

Summa summarum kan man väl säga att om du vill ha fler följare så måste du vara en god instagrammare själv. Visa upp en variation av bilder eller håll dej till ditt tema, ha bra kvalitet på bilderna och var konsekvent i redigeringen. Var aktiv, gilla andras bilder och kommunicera med dina följare.

Detta är några tips, du kanske har fler? Skriv dem gärna här under i en kommentar. Och kolla gärna in min instgram @marlenerinda och följa mej gärna  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *