Så lite behövs…

Så lite behövs…

Många verkar tro att det är svårt och krävs mycket för att kunna hjälpa någon till ett bättre liv. Så är det verkligen inte!  Med väldigt små medel kan man göra stor nytta och hjälpa någon väldigt mycket. Man behöver ju inte göra som vi och åka hela vägen till Afrika… det räcker med betydligt mindre än så.

Under hösten efterlyste jag begagnade telefoner. Flera gånger försökte jag utan framgång. Men så en dag fick jag ett sms där det stod att ett företag ville skänka en kasse med telefoner till oss! Va??? Jag blev så glad att jag fick tårar i ögonen. Jag åkte dit och hämtade en kasse med ett tiotal NYA telefoner!!! Vilken lycka! En åkte direkt till Gambia med en tjej som skulle dit i oktober och på så sätt fick Smile en fungerande telefon igen så vi kan ha kontakt. 
Man får inte ta in hur många telefoner som helst in i Gambia, så när vi kom hit för ett par veckor sedan kunde vi bara ta med ytterligare tre utöver dem vi redan har. Linda fick en direkt, de andra har vi hållit lite på. Vi kände att de skulle gå till helt rätt personer och ville sondera terrängen lite. Resterande skickar vi ner senare om vi kan, annars följer de med hit nästa gång vi åker.
Igår lämnade vi den andra telefonen. Den gick till Limbo som fixade vår båttur och som blivit en god vän till oss alla men framför allt killarna. Han är ensamstående pappa till två förskolebarn, som han satt i privatskola för att de ska få den bästa utbildningen. Han själv har ingen utbildning alls. Här i Gambia är det gratis att gå i den kommunala skolan, men klasserna är stora och de som inte hänger med slutar gå dit efter ett tag. Även om skolan är gratis så kostar det med skoluniform och material. Alltså betalar Limbo för sina barns skolgång, som kostar ungefär 300 svenska kronor per kvartal om jag förstod honom rätt.

Limbo berättade om sina drömmar om ett eget hus och att bo tillsammans med sina barn. Han driver sin verksamhet där vårt hotell ligger och under turistsäsongen bor barnen med farmor och farfar i en by en bit bort. Han har lyckats köpa en bil och driver taxi och guideverksamhet och det gör han väldigt bra. Han är mån om oss turister och sina vänner och när jag gav honom två brödbitar gav han bort den ena. Det avgjorde saken! Han skulle få vår nästa telefon! På så sätt skulle han lättare kunna sköta sin business och snabbare nå sin dröm. Jag sa att vi hade en fin present åt honom som han skulle få uppe på vårt rum. När jag tog fram telefonen och gav den till honom tappade han talförmågan totalt. Han bara tittade på oss och visste inte vad han skulle säga. Senare på dagen hjälpte jag honom att fixa en gilla-sida till hans verksamhet på FB som också kan hjälpa honom med kunder. Idag har han skinit som en sol hela dagen och vet inte hur han ska kunna tacka oss. Hans lycka är tack nog för oss  🙂

Ikväll kommer Smile, då ska han få resten av grejerna vi har med oss. Vi har bett honom ta med en stor väska eftersom vi gett bort våra. Han kommer också att få den sista telefonen. Det kan tyckas märkligt när han fick en så sent som i oktober. Men vi vet inte när vi kan skicka hit någon nästa gång och om vi inte kommer tillbaka förrän om tre år så behöver han en i reserv. Det är ju via mobilen vi kan hålla kontakt med varandra. Har han ingen fungerande mobil vet vi inte hur han mår och kan alltså inte hjälpa honom på rätt sätt. Mobilen är livsviktig bokstavligt talat! Därför får han en i reserv för säkerhets skull.

Vi har alltså hjälpt till, konkret, på plats här i Gambia. Vi har gett bort tre telefoner som underlättar tre personers liv. Vi har även åkt 40 mil tur och retur för att träffa Smiles familj. Där lämnade vi två väskor fullproppade med kläder och leksaker, 20 liter matolja, 25 kg potatis, 25 kg lök och 50 kg ris. Detta är mat för drygt 3 månader. Detta kostade ungefär 2000 kronor (medelinkomsten är ca 300 sek/mån) med resa (bensin) och allt, pengar som vi delvis samlat in hemma. Det är här ni kommer in!

Alla varken kan eller vill åka till ett U-land och hjälpa till, men man vill kanske ändå bidra. Som ni ser så går vår hjälp fram. Att bidra med en slant till oss hjälper otroligt mycket! Några swishar 25 kr, andra 500. Beloppet spelar ingen roll, alla bidrag är lika välkomna! Pengarna här räcker långt! 

Vi åker snart hem, men behovet kvarstår förstås. Vi kommer att fortsätta hjälpa Smile, eftersom hans situation är katastrofal. Han försörjer 12 personer.
De bor i ett hus och har ett par sängar med tillhörande myggnät. Inte en pryl mer! De lagar mat på marken, äter på marken, tvättar sej på baksidan med vatten de hämtar en bit bort och umgås på framsidan av huset. På marken förstås. Jo, just de – de äger faktiskt ett par stolar. Ändå är de mycket rikare än vi någonsin kommer att bli! 

De har varandra. De har en gemenskap som jag aldrig sett förut. De är tacksamma över sitt hus och att de har mat en gång varje dag. De är numera även tacksamma för att vi finns. Men jag är nog ännu mer tacksam att de finns och vi har förmånen att kunna hjälpa dem. Och att de tar emot vår hjälp. De är vår familj nu! Vi är för alltid sammanbundna genom Smile och Junior. Vi måste komma hit igen.

Ni som läser detta är hjärtligt välkomna att följa med när vi åker hit nästa gång. Det blir förmodligen i januari 2019. Om ni sparar 250 kr per månad tills dess så har ni så det räcker att följa med. Strax under 10 000 kr kostar det med flyg, mat och boende. För att få se världens vackraste land, träffa vår familj och verkligen göra skillnad i någons liv. Det skulle förmodligen förändra er för resten av livet… till det bättre. Ni skulle få träffa riktigt fattiga familjer men också total livsglädje! 

Men redan nu kan ni hjälpa till och skulle det vara så att ni mot all förmodan inte vill/kan följa med till Gambia så kan ni ändå bidra. Med en enkel knapptryckning swishar ni över minsta lilla korvöre till 070-7403542 så lovar jag att pengarna går oavkortat till familjen. Alla kan hjälpa till! Genom att bidra med pengar eller följa med hit nästa gång vi åker och träffa vår fina familj och ta en tur med Limbo. Det är så otroligt lite som behövs, och varenda liten slant gör nytta. Ni kanske kan avvara den där chokladbiten eller vinflaskan någon gång i månaden? Det behövs faktisk inte mer än så för att förändra livet för en hel familj.

Hjälp oss att hjälpa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *