Schyssta pocketar!

Schyssta pocketar!

Det blev ju lite läst i Spanien. Jag lyckades plöja sex pocketböcker som legat länge och väntat och ytterligare två när jag kom hem. Jag brukar tipsa om fyra böcker i taget, så det är väl dax igen nu 🙂

Jag läser så mycket jag bara kan nu för att komma ikapp i högarna. Böckerna på resan var ”gamla” böcker från 20-21, nu läser jag höstens och vinterns böcker. Det trillar in nya hela tiden och jag vill gärna läsa medan de är nyheter eftersom det är roligare att tipsa om dem då. Så jag läser på och blanda lite hyfsat nytt med pinfärskt.

Vi börjar överst som vanligt.

Ghettokungen – Sammy Jeridi

Jag hade läst Dragomir “Gago” Mrsic bok bara någon månad tidigare och hade den i färskt minne när jag läste Ghettokungen. Det var svårt att inte dra paralleller, särskilt som jag själv bor i förorten och även tjänstgjort i tingsrätten som nämndeman. Det blev lixom lite extra allt av hela boken.

Det handlar om Leon som driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Oavsett om det handlar om att köpa en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått: en bra utbildning och ett respektabelt yrke – ett Svenssonliv. När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt trasslar allt till sej och drömmen riskerar att gå i kras. Leon får ett pris på sitt huvud och blir jagad av alla.

Det är en snabb handling, rappa repliker och så fruktansvärt spännande! Att detta är en debutbok går inte att förstå, den är så otroligt välskriven! Det känns som självupplevda händelser och så kan det nog vara till viss del. Författaren är uppväxt i förorten och vände något som kunde gått illa, till en framgångsrik karriär som entreprenör. Det finns nog en hel del av Leon i honom.

Här finns flera bottnar i varje karaktär, allt är inte svart eller vitt – gott eller ont. Jag fastande totalt för boken och berättelsen och bara väntar på att få grotta ner mej i de två efterföljande böckerna som redan finns ute. En fjärde är också på väg, jag längtar!

Mellan raderna – Johann Schriber

Detta är första delen serie om Schantz förlag, en bok som utspelar sej i bokförlagsvärlden alltså. PR-strategen Emily uppgift är att sätta författare på kartan och planera storslagna releasefester. Hon har precis skilt sej och försöker anpassa sej till att vara en ”varannan vecka-förälder”.

När det är som körigast träffar hon serietecknaren Herman på förlagets sommarfest. När det rosa kärleksskimret börjar lägga sej ser hon sidor hos honom som kanske inte är allt igenom så fina som hon först trott. Men allt börjar egentligen med en arvstvist om förlaget, vad ska hända med hennes arbete? Allt beror på vem som ärver företaget…

Detta är feelgood men ändå med en portion av svärta, död, skilsmässa och svek. Fast där finns också humor, kärlek och vänskap såklart och det är alltid roligt att läsa om divor som får smaka på sin egen medicin. Det är skicklig skrivet om en värld man som läsare kanske inte vet så mycket om, Det känns nästan lite som man är en fluga på väggen och tjuvlyssnar på det som händer. Otroligt bra! Jag sträckläser och vill kasta mej över nästa bok i serien!

Sista natten i Paris – Ruth Druart

Fy vilken jobbig historia! Så totalt fängslande! Den här boken går inte att lägga ifrån sej. Det är en påhittad historia, men kanske inte helt osannolik under andra världskriget. Det är Paris 1944. En ung nybliven mamma tvingas upp på ett tåg mot Auschwitz. handlar hon i desperation och kastar det allra dyrbaraste hon har i armarna på en främling.

Främlingen är Jean-Luc som tar barnet till sej, flyr över gränsen tillsammans med sin fästmö och tar sej till USA där de startar ett nytt liv. En helt vanlig familj. Tills den desperata kvinnan hittar dem och vill ha sitt barn tillbaka.

Nu hör ju själva. Det är välskrivet, gripande, berörande, fruktansvärt – här är verkligen alla känslorna på en och samma gång. Man sträckläser såklart, det finns inget annat sätt. En mycket imponerade debutroman!

Den andra systern – Mohlin Nyström

Detta är en uppföljare, men det var inget som jag tänkte på eller som störde mej. Gillar man inte psykologiska spänningsromaner med mycket blod så ska man inte läsa den. Lite i slaskigaste laget är den, tycker jag… men otroligt spännande!

Alicia Bjelke är datageniet bakom en banbrytande dejtingsajt men med ett ansikte så vanställt att folk ryggar tillbaka när de ser henne. Företag startade hon tillsammans med systern Stella, men det är bara vackra Stella som syns i strålkastarljuset av förklarliga själ. En dag hittas Stella mördad och Alicias liv ställs på ända, hon förstår att hon är mördarens nästa offer.

Det är några karaktärer att hålla reda på och man hoppas lite fram och tillbaka i tiden. Bit för bit förstår man varför de är som de är och vilket bagage som följt med dem under många år. Spännande, men lite läskigt alltså.


Jag gillar spännande böcker, men det får inte vara orimligt mycket blod eller obefogat slaskigt. Om ni fattar hur jag menar… Då blir det lite psykopatvarning på författaren kan jag tycka.

Nu har jag läst klart gammal skåpmat och är tillbaka i mina vanliga högar igen. Det kommer mycket intressant i vår och har redan kommit en massa spännande böcker hittills. Jag återkommer 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *