Ska vi prata om motivation i coronatider?

Ska vi prata om motivation i coronatider?

Jag har sällan sett så många tappade sugar som nu. Den som kämpar med vikten brukar ha det lite jobbigt i april, men nu känns det extra jobbig för många, med allt som händer i världen. Det är dock inte hopplöst!

När det händer något större brukar man först hamna i chock, där kan man vara rätt länge faktiskt. Den här situationen vi är i nu har hållit på ca 6-7 veckor för de flesta av oss. Sen vi blev medvetna om att något var på gång att hända iaf. De flesta har nog kommit igenom chockfasen nu och då brukar det övergå i reaktionsfasen, då kan man bli lite ledsen men till och med förbannad. Å ilska kan vara positivt i vår situation. Jag tänker själv ”Så fan att corona ska få sabba för mej!”

Sist kommer bearbetandefasen, det är nu vi ska lägga upp en plan för att ta oss igenom den här skiten. Då hjälper det faktiskt även att bli lite förbannad. Ska corona få sabba för oss, hell no! Knyt handen i fickan och tänk att du istället kan utnyttja situationen. Gör upp en plan!

Först! Det du gått ner hittills har INTE varit bortkastat även om du gått upp en del igen. Det är fortfarande minus på vågen för de flesta, glöm inte det!

Oavsett om du jobbar hemma just nu eller på din arbetsplats så har du förmodligen lite mer frigjord tid efter jobbet. Utnyttja den! Nu behöver inte ni som arbetar i bla vården skriva arga kommentarer till mej, jag vet att ni jobbar skiten ur er! Ni ska bara vara så snälla ni någonsin kan mot er själva.

Ni andra (som inte arbetar i vården alltså), kan göra ett schema där du skriver in tid för mat, vila, motion och ev träning. Men gör det realistiskt! Skriv inte att du ska ta två promenader om dagen om du vet att det blir svårt, skriv en och var glad om det blir två.

Laga dubbel sats till middagen och stoppa hälften i matlådor. Så har du koll på maten till lunch dagen efter. Vill du ha tips på middagar som även passar i matlådan, så hittar du det HÄR. Kan du inte låta bli att leta i skåpen efter något att tugga på, skala morötter och lägg i en skål med vatten i kylen. Eller skala och klyfta apelsiner och ställ i en tättslutande burk i kylen. Detta är from nu ditt godis på vardagarna, så ger du dej tillåtelse att äta något annat på helgen. Nu återinför vi lördagsgodiset!

Tänk att detta kan vara din chans att verkligen komma i form, nu när hela ”livet” ställts in. Tänk att du kan förändra massor och överraska både dej själv och dina vänner nästa gång ni ses. Se detta som en möjlighet!

MEN! Sätt inte för höga krav på dej själv. Sätt rimliga mål och ha tålamod. Vi har fortfarande en konstig situation i vår värld som får oss att falla ner i gropar här och där. Vi kan bara göra vårt bästa och det räcker att vara lagom, framför allt måste vi vara snälla mot oss själva. Det finns väl nåt talesätt som är typ ”Det är inte hur man har det som betyder något utan hur man tar det”. Lite så är det väl nu. Vi bestämmer faktiskt själva, iaf till stor del, hur detta ska sluta.

Så gör upp en realistiskt plan. Följ den så gott det går, banna dej inte om det går åt skogen ibland – utan fortsätt bara framåt. Är du en godisråtta; fixa bra snacks. Förbud triggar ofta, ha något gott till hands som är ok.

Det behöver inte vara krångligare än så egentligen. Bli lite förbannad! Knyt näven i fickan och tänk att du ska vinna över hela världen! För att du är värd det! För att DU KAN!

Å strunta i allt vad motivation heter! Gör det ändå! Som en tråkig dag på jobbet – man gör det ändå.

Jag brukar tjata en hel del om detta på instagram, häng med där @marlenerinda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *