Skulle det kunna hända idag – Handmaid´s Tale

Skulle det kunna hända idag – Handmaid´s Tale

Vi är många som fastnat för tv-serien, kanske fler än som faktiskt läst boken? Berättelsen om June som ”blev” Offred och en ”fin” familjs donatormaskin. Ju mer jag funderar på detaljerna i berättelsen kan jag se likheter med både nya och gamla företeelser i historien. Frågan är: skulle detta kunna hända idag – i Sverige?

Boken ”En tjänarinnans berättelse” skrevs redan på 80-talet. Berättelsen beskriver ett framtida USA där kristna fundamentalister har bildat en ny republik. I detta samhälle tillåts inte kvinnor äga någonting och de tillåts inte läsa. Födelsetalen har sjunkit som följd av miljöförstöring och fertila kvinnor utnyttjas för att befruktas av härskarklassens män. För att legitimera systemet refererar samhället till bibelns gestalter Jakob med sina två fruar Rakel och Lea med tillhörande tjänarinnor och deras barn. Kvinnorna som nyttjas som tjänarinnor reduceras genom att fråntas sitt egentliga namn och tilldelas ett namn som komponeras av sin befälhavares namn tillsammans med prefixet of (används i boken ungefär som tyska von) och huvudrollskaraktären (June) kallas Offred då hennes befälhavare heter Fred.

Jag har dragit mej för att se serien, jag trodde att jag skulle bli upprörd och även illa berörd. Visst blev jag det, men inte som jag trodde – jag blev mer fundersam… skulle detta kunna hända idag? Jag är ganska övertygad om att det skulle kunna det… Margaret Atwood har berättat att när hon skrev boken var det viktigt för henne att den var sann mot alla de grymheter som mänskligheten faktiskt ägnat sig åt och fått utstå genom åren. Även om det är tillspetsat så har de här sakerna faktiskt hänt, även om alla grymheter inte hände samtidigt som i hennes berättelse.

Så här i valtider känns det lite extra oroväckande och jag funderar vidare. Folk påverkas på olika sätt och olika snabbt. Att Förintelsen ägt rum är vi många som är helt övertygade om, medan andra bestämt hävdar att det bara är påhittat. Ett av våra riksdagspartier vill strama åt bla aborträtten… anhängare av partiet köper detta. I vissa länder har kvinnor knappt några rättigheter alls, vilket accepteras av många som bor i landet. Hitler och flera andra har omvänt mängder med människor på ganska kort tid som sedan gjort massor med saker som de innan inte skulle kunnat tänka sej.

Hur snabbt och enkelt kan något konstigt och otänkbart bli normalt? Ganska fort tror jag. Å detta oroar mej! Det handlar inte så mycket om intelligens, jag tror det mest handlar om att passa in i mallen och att accepteras. Att inte hamna utanför. Människa vill höra till ett sammanhang och är livrädd för att hamna utanför. Då kan man göra nästan vad som helst för att ”få vara med”.

Så jag tror att vi skulle kunna få ett extremt samhälle även idag. Vad tror ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *