Skulle jag vara boknörd?

Skulle jag vara boknörd?

Något av det bästa jag vet är att öppna en helt ny bok! Helst ska den vara inbunden, så det hörs att den är ny när man öppnar den. Den får gärna dofta ”bok” också. Har den dessutom ett vackert omslag är känslan total. Så här talar en boknörd, en stolt sådan 🙂

Den här bokhögen är blandad, precis som jag vill ha det. Efter två serier om mord och läskigheter var det dax att lätta upp läsningen lite. Så det blev två härliga feelgood, en med lite mysmord och en läskig en – eller… Läckberg är väl inte jätteläskig, snarare psykologiska och spännande. En bokhög helt i min smak!

Vi börjar uppifrån som vanligt:

Sommarhuset vid havet – Sarah Morgan

Den här boken började jag läsa när jag låg på en pytteliten strandremsa i Motala. Handlingen utspelar sej på en betydligt större strand.

Joanna tar emot nyheten om exmakens död med blandade känslor. Han var en lögnare och deras äktenskap var fyllt av besvikelser. I hans bil satt gravida Ashley, och när Joanna ser den skadade kvinnan på bild känner hon sig manad att hjälpa henne. Hon ser något som ingen annan ser…

För att fly skvallerpressen åker de till den lilla kuststaden Silver Point där Joanna växte upp. Där tvingas hon möta det förflutna – försummade vänner, strandkaféet, bokhandeln och inte minst Nate, mannen hon en gång älskade men förlorade. En oväntad vänskap uppstår mellan Joanna och den unga Ashley och de tar sig an sommarens utmaningar tillsammans.

Det här är en bok helt i min smak! Här är en mix av vänskap, hemligheter, svek, gamla oförrätter och så kärlek såklart. Vackert omslag, härliga miljöbeskrivningar och fina personporträtt. Sarah Morgan kan verkligen bygga upp en historia som fängslar direkt! Läs den bara!


Det fladdrar till i en tyllgardin av Siri Gustafsson

Ännu en härlig myshistoria som fångar mej direkt! Rose-Marie är en helt vanlig kvinna, men i sin fantasi är hon Rosemary, en kvinna vars liv är som en feelgoodberättelse. Den fiktiva Rosemary jobbar inte alls som städerska på Saab, och hasar absolut inte omkring i gympaskor.

När Rose-Marie en kväll råkar höra hennes pojkväns telefonsamtal bestämmer hon att det är dags för förändring. Hon tar sin häst och hyr in sej i ett litet torp med stall i Östergötland. Det som i hennes fantasi skulle vara ett romantiskt torp med en charmig gubbe i, visar sig vara ett grått eternithus med en högst surmulen hyresvärd. Men det kanske inte är så dåligt ändå… snart upptäcker hon nya sidor både hos sej själv och platsen hon hamnat på.

Oj, som jag gillade den här boken! Extra bra att det då är första delen i en serie, det kommer alltså mer mys! Här är återigen en perfekt mix av svek, missförstånd, ensamhet och kärlek. Me like!


Döden på chateau des Livres av Katarina Bivald

Detta är den andra delen i serien om författaren Berit Gardner som löser mord när hon egentligen borde skriva. Jag har inte läst den första, men det gjorde absolut ingenting – jag hängde med ändå.

Berit är i Frankrike för att undervisa på en skrivarkurs, men allt ställs på ända när kursens stjärna, en bästsäljande författare, mördas mitt framför ögonen på henne. Kommissarie Roche vid Lyonpolisen får händerna fulla med tjugo blivande författare som misstänkta. Inte nog med att alla är vana vid att hitta på saker, de ser också hela polisutredningen som en fantastisk möjlighet att göra research. Berit Gardner blir inblandad när hon lägger näsan lite för mycket i blöt och allt förvärras när ett andra mord begås.

Detta är en blandning av Agatha Christie och Morden i Midsumer. En liten dam som högst ofrivilligt blir inblandad, motarbetas av ovillig polis och sedan löser hela kviddevitten. Allt skrivet med en stor portion humor och värme, trots att det handlar om mord. Otroligt underhållande, jag ser fram emot fler delar om Berit Gardner.


Gökungen av Camilla Läckberg

Den här skulle jag såklart läst när vi var i Fjällbacka, men nu blev det inte så… Gökungen är elfte boken i Läckbergs serie och författaren Erica i Fjällbacka. Har jag inte fel, så är det hela fem år sedan förra delen kom. En ovanligt lång paus, men kanske inte så konstigt med tanke på allt annat Läckberg gjort under tiden.

Erica och Patrik har börjat få rutin i livet igen efter småbarnsåren. Livet lunkar på när två fruktansvärda händelser skakar lilla Fjällbacka. Först hittas en känd fotograf brutalt mördad i sin utställningslokal. Några dagar sedan sker ett fruktansvärt dåd i familjen Bauer sommarhus. Henning Bauer är prisad författare och hoppas på Nobelpriset, han skriver på den tionde delen i sin världsberömda romansvit när hela hans liv faller i bitar.

Patrik och hans kollegor på Tanumshede polisstation kommer ingenvart med utredningen. Samtidigt gräver Erica i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Självklart blir hon inblandad, på mer än ett sätt och lyckas återigen få ihop en hel väv av ledtrådar som hjälper polisen att lösa fallet.

Vad ska man säga om Läckberg? Hon gör det igen. Och igen. Och igen. Serien om Fjällbacka verkar aldrig ta slut men det gör absolut ingenting! Jag vill ha mer av Erica och Patrik och nån gång ska vi gå den där författarturen i Läckbergs Fjällbacka.


Fyra ganska olika böcker alltså och jag rekommenderar varenda en av dem! Två riktigt härliga mysböcker, en rolig men ändå mordhistoria och så härliga Fjällbackaserien. Ganska mycket mys alltså, även om det kryddas med lite mord också. Jag kan inte ens rangordna dem. Läs dem bara 🙂Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *