Spartips för att nå drömresan!

Spartips för att nå drömresan!

Vi gillar att resa och tar minst en längre resa per år och några kortare under året. Oavsett vad man drömmer om, så innebär det oftast att man måste försaka något annat. Om man inte har onödigt mycket pengar förstås…

Medan barnen bodde hemma kunde vi inte kosta på oss så mycket mer än det billigaste flyget och boendet. Oftast blev det en lägenhet där vi kunde fixa vår mat själv, för att spara pengar. Nu när vi bara är två, kan vi kosta på oss lite mer. De senaste två resorna har vi till och med kostat på oss all-inclusive för att slippa allt som har med matlagning att göra.

Men fortfarande så kostar det ju ganska mycket att åka iväg. Så hur gör man för att spara ihop pengar? Jag brukar säga att det inte bara handlar om inkomst utan mest om utgifter. Det finns ganska mycket som man kan dra in på faktiskt. För oss har det varit viktigt att betala av lånen på huset, både för att få lägre månadskostnad men också för att verkligen ha pengar i handen den dagen vi säljer. Det är svårt att både amortera och spara pengar samtidigt, men det går.

Vi valde tidigt bort alla morgontidningar och prenumerationer av olika slag. Förr hade vi inte ens betal-tv, det har vi dock numera. Vi röker inte, dricker väldigt lite och använder bara bilen när vi verkligen behöver. Båda har årskort på SL, det blir en hel del billigare än att betala per månad. Nästan all mat lagas från grunden, vi äter sällan ute på restaurang (i privat syfte). Matlådor är en självklarhet! Försäkringar och abonnemang ses över varje år, det finns alltid en slant att spara där.

Vi har mer och mer gått över till att äta vegetariskt, kött kostar helt enkelt för mycket. Matbutikerna har nästan alltid en plats för varor med kort datum och halva priset, där kollar vi alltid! Vi säljer sånt vi är färdiga med, antingen på blocket, tradera eller loppis.

Jag såg en lista på hur man kan spara ihop drygt 12000 kr på bara fyra månader:

Matlåda istället för utelunch                         4
800 kr
Välja kaffetermos istf take away-kaffe         2 936 kr
Välja kollektivtrafik istället för bil               2 296 kr
Träna utomhus istället för på gym                1 196 kr
Äta gröt istället för ostmackor till frukost       928 kr
Totalt                                                           12
156 kr
Jag har inte kontrollräknat alla siffror, men det visar att det finns pengar att spara ganska enkelt. Å detta på ganska kort tid. Börjar man spara nu så kan man alltså åka iväg på en längre resa redan till sommaren och vad kan man då göra nästa vinter! På ett år kan man spara mycket pengar om man lägger ner lite extra krut på sparandet.
Vi är ganska bra på att spara pengar, men lever ändå inte särskilt snålt – det tycker iaf inte vi, andra kanske gör det… Spara du pengar? Vad sparar du till? Ge mej ditt bästa spartips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *