Ställplatser mm i Småland

Ställplatser mm i Småland

Äntligen har jag fått tid att sammanställa vår resa i Småland i somras. Vi såg så otroligt mycket och vill rekommendera så många roliga saker. Jag tar det i den ordning vi åkte, det är lättast så 🙂

Småland gränsar till Östergötland, Skåne, Blekinge, Halland och Västergötland och har broförbindelse till Öland. Vi började vår resa i Tumba, detta var vår första långresa med Peppe (husbilen), så vi tog ganska små etapper i taget.

Vi har besökt vänner på vägen och bott i deras trädgårdar, men fem ställplatser blev det och ytterligare tre såg vi lite sådär i förbifarten. Så här är åtta tips på övernattningar i Småland 🙂

Valdemarsvik

Valdemarsvik ligger på gränsen mellan Småland och Östergötland. Ställplatserna ligger nedanför vägen, precis vid gästhamnen. Man står med nosen mot vattnet och har en alldeles fantastisk utsikt. Dock ska sägas att det kör väldigt mycket moppar på vägen ovanför ställplatsen. Öronproppar rekommenderas.

Här finns 24 platser med el, jag har för mej att det kostade 175 kr per natt och man betalade i en automat vid servicehuset. Allt var fint och fräscht, all tänkbar service som tömning och påfyllning, fräscha duschar och toaletter samt flera olika restauranger och butiker. Valdemarsvik är så fint och jättemysigt, vi återkommer definitivt! HÄR finns en film från besöket.

Påskallavik – Gästhamnen

Nästa stopp var Påskallavik! Här finns 13 platser med utsikt över stranden, hamnen och båtarna. 8 har el, 5 utan – platserna med el finns på den norra delen, vid badstranden. Där ställde vi oss. Vi kom långt innan lunch då fanns gott om plats, de sista platserna blev det nästan slagsmål om, två plåtisar försökte trycka in sej på en och samma ruta. Vid 15-tiden var det fullt, så kom tidigt.

Här kostar det 200 kr med el, 150 utan. Allt man behöver finns här i form av tömning och påfyllning. Utbudet av butiker och restauranger kan man väl snällt säga är minst sagt skralt.

Det som är bra med Påskallavik är att även om platserna i hamnen är fulla, så finns en camping bara 500 meter bort. Man kör bara förbi kyrkan och längst vattnet en liten bit, där finns MÄNGDER med platser som jag tror kostade en hundring. Hit återkommer vi också gärna. HÄR finns film från Påskallavik.

I Påskallavik rekommenderar man att gå en naturstig i närheten av hamnen, den naturstigen är värdelös och svår att hitta. Så glöm den!

Kalmar – Ölandskajen/Gästhamnen

Nästa stopp var Kalmar, här skulle vi vara två nätter. Siktet var inställt på ställplatsen ”Ölandskajen”, vid gästhamnen direkt utanför Turistbyrån. Här står man verkligen mitt i smeten, men det finns bara 13 platser (under vintern bara 7) så det är alltid fullt och bilar står ofta på kö.

Här kostar det 220 kr med el. Sophantering och fräscha duschar och toaletter finns i gästhamnen en liten bit bort. MEN här finns inte möjligheter till tömning eller fyllning, det kan man däremot fixa om man åker ut mot Ölandsbron och tar direkt till höger till Svinö.

Här trivdes vi också väldigt bra! Dagarna i Kalmar kan ni se på film HÄR och HÄR.

Sen tog vi en tur till Öland, ställplatserna där kan ni läsa om HÄR.

Skruvs Fiske- och vildmarkscamping

Tillbaka till Småland blev det ett första stopp i Skruv. Här bodde vi hos en kompis, men passerade Vildmarkscampingen vid Laxsjön, som såg helt fantastisk ut! Detta är en camping med 18-årsgräns om inte målsman är med.

Jag vet inte hur många platser som finns där, men den såg rätt stor ut. Här är öppet året om, men vill man ha full service är det april-oktober som gäller. En natt kostar 180 kr inkl el och då har man tillgång till både tömning och fyllning, samt dusch och toa.

Östanå Camping + Ädelfors Camping

Målet var Ädelfors och vi borde såklart ha stått där eftersom deras camping är på området, men den hade inte fått jättebra betyg – så vi valde att istället ta en natt på Östanå som ligger i närheten av Vetlanda.

En ganska liten och mysig camping vid vattnet, med många långliggare, särskilt golfare. Många verkade känna sej så hemma att man struntade i att visa hänsyn till dem runt om… det var ganska mycket ljud rätt sent. Här kostar det 250 kr med el och full tillgång till både tömning och fyllning. Fräscha duschar och toaletter. Helt ok, men kanske inget som vi återkommer till…

Då hade vi lika gärna kunnat bo på Ädelfors lilla camping som ligger på samma område som Guldvaskningen. Här kommer vi att bo nästa gång vi ska vaska guld, för det kommer vi att göra flera gånger – det är såååå kul!!!

Hur många platser som finns på campingen är oklart, den är lite oorganiserad och även här finns många långliggare. En natt kostar iaf 250 kr inkl el. Det går att tömma latrin och fylla på vatten, men gråvattentömning såg vi ingen. Här har man även tillgång till eldplatser och grillar. Toa finns och jag tror att jag såg en dusch också. HÄR finns en film från både Östanå Camping och Guldvaskningen.

Ställplats Gränna hamn

Här trivdes vi sååå bra! Ställplatsen ligger mellan huvudgatan och hamnen, brevid en gigantisk camping. Vi valde en plats längst in, med baken mot cykelparken. Här fick vi en lite större plats i lugn och ro. Vi läste att många tycker att det låter mycket här, men vi upplevde inget sånt – trots semestertider.

Här finns 32 platser, samt tömning, påfyllning och fräsch dusch/toa. Det är lite oklart om vi betalade 200 eller 250 kr per dygn… dygnet gäller iaf 24 timmar från ankomst, så betala inte för tidigt – då måste ni lämna lika tidigt. HÄR finns film från Gränna.

Bild lånad från ställplatsens hemsida

Visingsö Ställplats

Här bodde vi inte, men vi såg den när vi cyklade runt ön. Ställplatsen ligger precis vid färjan i en skogsdunge. Vi tyckte det var ganska skuggiga platser, men när man tittar på deras egna bilder nu så ser det väldigt fint ut. Här kan man boka plats, vilket jag absolut skulle göra om jag tog husbilen över. Vi tyckte dock att det var enklast att stå kvar i Gränna och bara med ta cyklarna över.

Ställplatsen har 50 platser och kostar 250 kr inkl el. på sommaren. Här finns tömning, påfyllning, dusch och toa.

Ni har säkert besökt en eller flera av de här campingarna/ställplatserna, några ligger ju längs vägar som man brukar köra för att komma till tex Öland. Vi åker ju den vägen rätt regelbundet, men har aldrig ens svängt av vägen förrän nu. Det här med husbil är ju så kul, så mycket nytt man ser!

Snart drar vi ut igen, planering pågår 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

7 svar på ”Ställplatser mm i Småland

  1. Har inte varit på några av de campingplatserna, men har varit på flera av ställena du pratar om. Även om Gränna är så extremt litet så trivdes vi där. Bra utgångspunkt för att se mer.

  2. Flera platser som jag känner till fast kanske inte med ställplats då. Utan mer campingar och privat.

    Småland har många mysiga och vackra pärlor säger jag som är född och uppvuxet i Småland

  3. Här ska jag njuta och titta på era filmklipp därifrån för känner igen alla platserna inte långt från där jag bodde någon av dem, så omgivningarna känner man väl igen och är väldigt fint där

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *