Svart på vitt

Svart på vitt

Vissa saker behöver man få svart på vitt för att kunna acceptera… så är det med bla min sömnstörning eller sömnapné som det så fint heter. Jag tycker ju att jag sover gott på nätterna och brukar säga att jag sover 8 timmar. Sanningen är en hel annan och det har jag sett svart på vitt nu.

Martin har köpt armband till oss som mäter vår aktivitet dygnet runt. Det ser ut som ett helt vanligt armband, men den mäter våra steg, hjärtfrekvens och en massa annat. Den mäter också vår sömn och det skulle ju bli himla intressant att se hur Martin sover eftersom jag var rätt säker på att han har massor med sömnuppehåll.

I morse var första dagen att se hur allt stod till. Martin hade ETT enda sömnuppehåll, jag hade… 19!!! De dryga 8 timmar som jag tyckt att jag sovit är egentligen bara 7, vilket iofs är helt ok det också. Men var tog de där andra 75 minutrarna vägen? Som mest sover jag 80 minuter i ett sträck, jag vaknar regelbundet ungefär en gång var 20e-30e minut hela natten igenom men ibland med bara några minuters mellanrum… det är ju inte så bra… Jag kan också konstatera att jag sover bäst efter 7.30, då vanliga människor är på väg till jobbet. Å förstår ännu bättre varför jag är så trött när jag blir väckt vid den tiden. Det är ju då jag äntligen sover gott!

Nu har jag alltså med egna ögon sett hur illa det står till, ni kan också se det på bilden. Jag vaknar väldigt många gånger i timmen och fattar knappt att jag överhuvudtaget orkar göra något alls på dagarna. Det här är ju på riktigt! Det var inget som läkarna bara hittade på, jag har faktiskt en väldigt störd sömn. Vicken väckarklocka! Bokstavligt talat.

Nu är ju frågan varför? Vaknar jag pga Martins snarkningar? Jag kommer bara ihåg att jag märkte dem en gång inatt, så det är nog bara en liten del av förklaringen. Det är nog som läkarna säger; min utbrändhet har sabbat kommunikationen och hjärnan fattar inte att den måste skicka signaler så att jag ska andas även när jag sover. Inte konstigt att jag är så trött.

Så jag får nog ta det här lite mer på allvar och faktiskt vila när jag är trött. Göra som läkarna säger och ta en tupplur när jag känner att jag behöver och kan. Vilken skit! Hur kunde det bli så här? Stress är farliga än man tror…

Det här var lite jobbigt känner jag. Det där med svart på vitt är ganska nyttigt ibland…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *