Svenskar och alkohol

Svenskar och alkohol

Jag läste ett blogginlägg som Morgan Alling skrivit om bla alkohol för ett tag sedan och har funderat lite på hans ord sedan dess. Han skriver bla att tv förskönar alkoholen och kan inte förstå att man skyltar så mycket med det i media. Som exempel ger han Pluras program där man skålar och inte skäms för att man blir rejält berusad i programmet. Man skålar och skrattar och fyller konstant på glasen.

Jag har länge fascinerats och ibland tom äcklats av hur en del visar upp sej tillsammans med alkohol, däribland Plura, men även helt vanliga svenskar som inte verkar kunna ha en fredagkväll utan ett glas vin i handen. Vad är det med svenskar och alkohol? Varför är det så enormt viktigt att fira varenda liten grej med vin eller sprit?

På ganska många uppdateringar på facebook kan man läsa att det äntligen är helg och att man längtat efter att få korka upp vinflaskan för att njuta av hur värmen av vinet sprider sej i kroppen. Jag kan hålla med om att ett glas vin kan vara gott ibland, men längtar man så mycket efter ett glas då ska man nog fundera över sina vanor. Särskilt om det finns barn i hushållet.

Nu låter jag som värsta moraltanten, men det är faktiskt total oförståelse. Jag fattar inte vad det är som är så stort med ett glas vin (eller fler förstås) på helgen! I mina ögon är det dyrt, onödigt och fullständigt otänkbart att dricka särskilt om man har barn som är i den åldern att de är ute på kvällarna och man kanske bli kallad att hämta dem av en mer eller mindre akut anledning. Jag skulle skämmas ögonen ur mej om någon var tvungen att köra hem min skadade unge pga att jag själv inte kunde hämta honom eftersom jag druckit. Jag skulle aldrig förlåta mej själv!

Vi svenskar har ett konstigt förhållande till alkohol. Allt vi firar ska man fira med vin och sprit och det ska tydligen drickas tills man inte klarar mer. På de fester jag har varit har det oftast varit en blandad kompott av nationaliteter och svenskarna är de enda som spytt, betett sej illa eller som man fått hjälpa hem. Jag har sett det så många gånger att jag blivit totalt anti-alkohol. Jag är inte uppvuxen med den kulturen, såg knappt mina föräldrar ta en öl ens under hela min uppväxt.

Men som sagt; jag kan ta ett glas vin eller hälla vodka i colan. Då och då! Inte för att det är fredagkväll eller för att det är fest. Jag tar lika gärna ren cola till maten en lördagkväll oavsett om det är fin middag eller pyttipanna. Lika gärna kan jag ta ett glas cider en fin sommarkväll ute på altan. Men det är många som har problem med alkoholen eller barn/anhöriga som får problem pga att deras nära/kära inte kan hantera mängderna… varför måste tv romantisera på bästa sändningstid? Jag fattar inte!

Vad tycker ni? Är jag för moraliserande eller hur ser ni på saken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *