Tabuämnet inkontinens…

Tabuämnet inkontinens…

Det finns många saker som man inte pratar om, bla de problem som kvinnor kan ha i de ”nedre” regionerna. En del upprördes över att jag öppet skrev om mitt ingrepp att bränna bort slemhinnorna i min livmoder. De som upprördes var de som tycker att detta är en privat fråga och sånt skriver man inte om, punkt. Jag ser det inte så, jag ser det istället som att jag hjälper kvinnor att ta tag i sina problem. Problem som man inte behöver ha och som det finns onödiga tabun runt.

Jag hade överjävliga menstruationer som faktiskt handikappade min vardag och hindrade mej från att leva det liv som jag vill leva. När jag till slut fick höra om Novasure blev jag överlycklig och insåg att det fanns något som kunde hjälpa mej. Att jag fått ett nytt liv sedan operationen är nästan en underdrift. Det är bland det bästa jag har gjort.

Nu är det dax för nästa ingrepp. Många kvinnor lider av inkontinens av en eller annan orsak, men det är skämmigt att prata om så man lider hellre än tar tag i det. Nu har iaf jag fått nog av små droppar i trosorna och oron över om det finns toalett tillgängligt eller ej. Så idag var jag på kontroll hos doktorn och fick veta att mitt urinrör släppt från en muskel och dessutom hamnat lite snett. Men så himla bra att veta!

En himla mysko undersökning var det. Först fick jag tömma blåsan helt, för att sedan undersöka med ultraljud att den verkligen var helt tom. Det var den, inga problem där alltså. Knipandet funkade oxå, inget fel där. Sen fyllde man blåsan igen med koksaltlösning tills jag kände mej sprängfylld och akut kissnödig. Då fick jag hosta och krysta och då kunde läkaren se att det läckte, hur det läckte och vad som var fel. I mitt fall är det alltså fel på muskeln och själva urinröret.

Detta ska nu åtgärdas med en liten operation. Jag får lokalbedövning eftersom jag måste kunna ”hjälpa till” under operationen. Man går in underifrån och sätter som en gummisnodd under urinröret för att hålla det på plats. Man fäster snodden i ljumskarna så det kommer att bli två små hål utanpå huden. Sen får jag hosta och krysta för att se om de gjort rätt och när jag kissat får jag åka hem. Ett par dagar i lugn och ro men ingen direkt sjukskrivning behövs.

Värre än så är det alltså inte. VARFÖR är detta ämne tabu? Ett så vanligt problem och en så enkel lösning. Har du ett liknande problem? Ta hjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *