Tänk på detta när du tittar på Biggest Loser!

Tänk på detta när du tittar på Biggest Loser!

Igår körde Biggest Loser Sverige igång igen, denna gången VIP med kända svenskar. Jag var på finalen och vet vem som vann, men det tänker jag ju inte berätta förstås. Däremot vill jag att ni tänker på lite grejer när ni tittar på programmet.

Jag tycker att program som Biggest Loser är väldigt intressanta, särskilt ur ett socialt perspektiv. Egentligen gillade jag Tjockholmen bättre eftersom man inte röstade ut någon där och man hade även hjälp av en vän. Det roliga är att jag blivit bekant med en av mina favoriter från Tjockholmen, Daniel, och kan berättar att han håller vikten idag.

Men det finns ju några saker man ska ha i bakhuvudet när man ser såna här program och det är bla att deltagarna isoleras från sin vardag och går in i en ”bubbla” med bara träning, sömn och mat. De gör lixom inget annat och då kan vi som gör jobbet utanför inte jämföra siffrorna på vågen. Deras jobb är att gå ner i vikt, det är det enda de som ska göra under veckorna programmet sänds. De behöver inte sköta hus och hem, inte fixa mat till familjen, inte stressa runt och köra barn hit och dit, de behöver inte tänka på något alls mer än att äta, sova och träna. Och tom detta har de hjälp med!

Vi kan med andra ord inte jämföra deltagarnas resultat med våra. De kör sitt race några veckor på slottet och sedan i sin hemmiljö innan finalen. Några går ner mycket – men inte imponerande mycket ändå ibland med tanke på förutsättningarna. När vi jobbade på VV jämförde vi BL-deltagarnas resultat med våra medlemmar och i flera fall gick våra medlemmar faktiskt ner mer. Å våra medlemmar skulle alltså ta hand om ett helt liv vid sidan om viktkampen. Å jag kan nästan garantera att våra medlemmar sedan höll sin vikt längre än vad BL-deltagarna gjorde. Många från Biggest går nämligen upp massor de första veckorna efter finalen. En person pratade om 15 kilo…

Jag var alltså med när finalen spelades in och det jag är mest intresserad av är att höra om deltagarnas förbättrade värden. Inte vikten alltså, utan hur blodfetter förbättrats, hur blodtryck sjunkit osv. Bara det där med insulin är ju hur spännande som helst och årets program visar tydligt hur mycket en liten viktminskning gör för insulinet. Det är så häftigt!

Det jag vill att ni tänker på när ni tittar är alltså att deltagarna har detta som sitt jobb under en begränsad tid, det har inte vi ”vanliga” viktkämpare. Och att de har all hjälp de kan få, det har vi inte heller. Ändå är det många av oss utanför slottet som går ner precis lika bra som de som är på slottet. Hur bra är inte vi? OCH: det som händer i kroppen är viktigare än det som visas på vågen många gånger. Det handlar om vår hälsa! Inte om ett tv-program eller snabb viktnedgång – det handlar om att förlänga livet.

Sa jag att jag vet vem som vinner  🙂

 

Ett svar på ”Tänk på detta när du tittar på Biggest Loser!

  1. Det är det som gör att jag skulle inte platsat i ett program som Bigges looser. Det är i vardagen man lär sig för livet att äta som på viktväktarna och framför allt börja röra på sig i vardagen. Ingen viktminskning sker om man äteer fel saker eller rätt saker om man inte rör på sig i vardagen.
    Jag känner en som velar i fall han skall söka dit men jag vet att han är för smal för att söka det är han som tänker fel om sin kropp. Dessutom har han kroniska sjukdomar som gör att han kanske upplevs som pluffsig på vissa ställen men han väger för lite för platsa i biggest looser. Bland annat njursvikt som skulle förvärras om han mer eller mindre levde för viktminskningen som på BL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *