Tankar om snabb viktminskning och lite annat

Tankar om snabb viktminskning och lite annat

Allt ska gärna gå snabbt, särskilt sånt som är jobbigt eller tråkigt – som tex viktminskning. När man säger att det finns risker med snabb viktminskning blir folk ibland väldigt arga. Jag vill ändå påstå att lagom är bäst i detta fall och att vi måste lyssna på kroppen!

Jag jobbade på Viktväktarna i 14 år, Martin längre än så. Vi såg alla varianter av kroppar, människor och hastigheter takter under de åren. ALLA ville förstås gå ner i vikt, men det de helst av allt ville var att gå ner i vikt och sedan behålla den nya vikten – det som är svårast av allt. Vi var jäkligt bra på att hjälpa folk i mål, det måste jag faktiskt säga och slå mej lite för bröstet. Vi var bra på vårt jobb. Vi hade hundratals med framgångshistorier att minnas när vi slutade i maj 2014. Än idag, flera år senare träffar vi kvinnor och män som gått hos oss, ett fåtal håller vikten fortfarande – oftast de som gick ner långsamt… Jag är en av dem.

Viktväktarna brukar säga att en hälsosam viktminskning är 0,5 kilo i veckan. Detta är förstås inget man hittat på själva, utan något som forskning tagit fram. Även WHO rekommenderar detta. Går man ner i den takten har man på ett år tagit bort 26 kilo och i den takten hinner både knopp och kropp (hudkostym) med. Nu kommer det inte att vara 0,5 varje vecka även om man gör precis samma varje vecka, då hormoner och en massa annat spelar roll. Ibland blir det mer och har man nära till mål blir det lite mindre då kilona ofta sitter lite hårdare.

Ett halvt kilo i veckan är alltså en hälsosam takt, men i mångas tycke för långsamt. Man vill rasa i vikt! Då har forskning kommer fram till att väldigt snabb viktminskning (flera kilon stadigt varje vecka) har en del risker, bla blodtrycksfall, håravfall, gallproblem, utebliven mens osv. Å när man påtalar detta blir en del som tokiga! Fast många vittnar om just detta. När en del inte är nöjda med sin takt, som kan vara 1-2 kg i veckan, utan vill att det ska gå ännu snabbare och efterlyser tips – då blir jag som tokig 🙂

”Jag gick minsann ner 20 kg på 10 veckor och mådde hur bra som helst” Så kan det låta och jag är den första att gratulera! Frågan är: Hur mådde du i längden? Kom du i mål? Kunde du hålla din nya vikt? Personer som blir arga och säger detta är oftast inte de som är i mål, utan de som är på väg. Från början tappar de flesta mer i vikt, än de gör senare. Inte alla, men många.

Följer man programmet och låter kroppen bestämma takten, så kan det så klart gå snabbt – men oftast inte i längden. Gör som programmet säger och LÅT KROPPEN BESTÄMMA! Var nöjd med de minus som blir, försök inte skynda på något eller pressa kroppen – tänk på att du ska stå ut i längden också.

Jag säger inte att alla blir sjuka om de går ner i vikt snabbt, jag säger att det finns risker. Å jag har sett dem med egna ögon. Vi har haft mer än en medlem som svimmat mitt framför ögonen på oss. Jag har sett gall-anfallen på nära håll, så pass att vi fått ringa ambulans då vi inte visste vad som var fel (första rejäla anfallet). Jag har sett en förtvivlad kvinna dra hårtussarna från huvudet, precis som en person under cytostatikabehandling gör… Inte alla, men tillräckligt många för att varna om det.

Precis som jag sett kvinnor som äntligen blivit gravida. Kommit i sin bröllopsklänning. Eller det viktigaste av allt, kunnat slänga sin diabetesmedicin. ALLT handlar om hälsan! Å det är då vi ska påminna oss om att gå ner hälsosamt – inte skynda på utan låta kroppen bestämma takten. Går du ner snabbt i vikt, då är det så – kroppen bestämmer. Går du ner långsamt i vikt, då är det så – kroppen bestämmer och gör det som är bäst för oss. Detta är inget som jag hittat på, så ni behöver inte bli arga på mej.

Det finns däremot ingen forskning på vem som håller vikten bäst, om det är den som går ner fort eller långsamt – det är något som jag däremot sett själv. De flesta som gick ner snabbt blev ”nöjda” snabbare och slutade då att följa programmet – de visste ju redan hur man gjorde och kunde göra resten själva… kanske inte, de kom ju nämligen tillbaka året efter.

De som gick ner långsamt däremot och fick kämpa lite mer för varje hekto var lite envisare och orkade längre. Ofta lär man sej mycket på vägen om sin kropp när det tar lite längre också och då tror jag (inte bevisat alltså) att det är lättare att hålla vikten, om man väl orkar ta sej hela vägen in i mål. En del vill dessutom väldigt lågt i vikt, men det är en annan fråga, den tar vi en annan gång.

Jag ser skillnaden på mej och Martin. Jag snittade 1 hekto i veckan men har hållit min målvikt nästan hela tiden sedan jag nådde den 2004. Martin gick ner mer än ett kilo i veckan, stadigt i 60 kilo, han har mycket svårare än jag att hålla sin vikt. Vi kämpar dagligen för att hålla vår vikt båda två, men för mej är det lättare, trots att vi äter i stort sett samma mat, rör på oss lika mycket och tränar. Å båda har alltså jobbat med Viktminskning och ska kunna detta 🙂

Jag säger det igen! Bragden är inte att gå ner snabbt i vikt, utan att orka hela vägen in i mål och sedan stanna där. Det är lixom det som är grejen och dit vi alla vill komma.

Jag har gjort det! Jag kommer aldrig att kunna sluta tänka mej för och äta precis vad jag vill. Det är tyvärr den bistra sanningen. Martin och jag måste alltid tänka oss för. Resten av livet. Om vi inte vill gå upp i vikt igen alltså… Detta finns det däremot forskning om, som visar att nästan ingen (typ 5% eller nåt sånt) klarar att hålla sin vikt i längden.

Lagom kan alltså vara ganska bra, även om det är tråkigt… Å det är tråkigt, jag är den första att skriva under på det. Men det är värt jobbet! Jag vet att många behöver tips, trix och råd. På min instagram kan ni följa med i mitt liv som långvarig guldmedlem @marlenerinda och på Du i Fokus finns goda, oftast både lätt- och snabblagade rätter med vanliga ingredienser som man oftast har hemma och med uträknade sp förstås och HÄR finns färdiga veckomenyer att plocka inspiration ur eller kopiera rakt av.

Det jag vill säga är att kroppen oftast vet bäst. Lita på både programmet och kroppen och lär er så mycket ni kan på vägen – så kommer ni att kunna hålla vikten när ni väl nått mål (även om vi har oddsen emot oss). Vägen till målet är viktig! Detta är för resten av livet, det enda liv vi har – ta hand om det!

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *