Tillverkat baobabjuice med Pa Modou från Panetoz
De flesta som reser utomlands får problem med magen. När jag
var i Mexico fick jag salmonella första gången, sen var det lugnt i magen
ganska många resor. Nästa gång det körde ihop sej totalt och jag drog på mej salmonella igen var på Zanzibar, där vet jag dock att det var maten på det dåligt skötta hotellet som var boven. Här i Gambia brukar jag aldrig bli dålig, möjligen behöva gå på toa lite oftare än vanligt bara. Så är det nu och då brukar baobabjuice hjälpa bra. En juice som jag smakade när jag bodde här och inte tyckte om alls!
var i Mexico fick jag salmonella första gången, sen var det lugnt i magen
ganska många resor. Nästa gång det körde ihop sej totalt och jag drog på mej salmonella igen var på Zanzibar, där vet jag dock att det var maten på det dåligt skötta hotellet som var boven. Här i Gambia brukar jag aldrig bli dålig, möjligen behöva gå på toa lite oftare än vanligt bara. Så är det nu och då brukar baobabjuice hjälpa bra. En juice som jag smakade när jag bodde här och inte tyckte om alls!
Igår var vi hembjudna till Pa Modou (från Panetoz) som är här samtidigt som oss och som kommer härifrån. Av en händelse började vi prata via instagram, om just Baobabjuice och hur äckligt jag tycker att det är. När vi insåg att vi kommer att vara i Gambia samtidigt, lovade han att han skulle bjuda mej på hemmagjord juice och överbevisa mej. Igår var det dags…
Vi gick mellan hotellet och lägenheten han lånar, det tog ungefär 25 minuter. När vi kommer fram har han ordnat så att jag ska få vara med och göra juicen. Så Pa Modou och jag tvättar händerna och skrider till verket, medan Martin och Senior sköter kameran (Junior åkte hem till Sverige tidigare på dagen).
Först gröper man ur allt kött ur baobabfrukten och lägger i en stor skål. Man sköljer köttet under rinnande vatten och häller av det. Sen
häller man på nytt vatten och knådar köttet så det släpper från kärnor och
frukttrådar. Till slut har man en vit lite tjockare vätska som det simmar
kärnor i. Vätskan silas och finns det kött kvar på kärnorna gör man om
proceduren.
häller man på nytt vatten och knådar köttet så det släpper från kärnor och
frukttrådar. Till slut har man en vit lite tjockare vätska som det simmar
kärnor i. Vätskan silas och finns det kött kvar på kärnorna gör man om
proceduren.
När man har en jämn och fin vätska och alla kärnor är rena,
häller man en slags mjölk (finns på burk här) i ”smeten” och vispar. Vissa
tillsätter sedan bara socker och så är juicen klar, men Pa Modou vill ha med lite mer smak, så vi hade även smaksättning av kokos och ananas och lite essens av jordgubb. När alla var nöjda med smaken hälldes juicen upp på flaskor och stoppades in i frysen.
häller man en slags mjölk (finns på burk här) i ”smeten” och vispar. Vissa
tillsätter sedan bara socker och så är juicen klar, men Pa Modou vill ha med lite mer smak, så vi hade även smaksättning av kokos och ananas och lite essens av jordgubb. När alla var nöjda med smaken hälldes juicen upp på flaskor och stoppades in i frysen.
Medan vi väntade på att juicen skulle frysa lite bjöds vi på Benachin som är en av nationalrätterna här. Benachin betyder ungefär ”en gryta” och med det menas alltså att hela rätten tillagas i en enda gryta och sedan äts ur densamma. Så vi fick varsin sked och började sleva i oss av smaksatt ris,
kyckling, lamm och grönsaker. Snacka om att få en smak av Gambia!
kyckling, lamm och grönsaker. Snacka om att få en smak av Gambia!
När vi ätit färdigt var juicen kyld och hade precis börjat frysa till och var perfekt som efterrätt. Pa Modou fick rätt! Det var gott! Det smakar inte som jag mindes, utan mer som en slags smothie. Så han lyckades med
sitt mission och överbevisade mej totalt. Att dessutom får vara med och göra juicen var ju hur kul som helst! Tyvärr en kunskap som inte går att använda hemma eftersom Baobabfrukten inte finns där… å det är därför Pa Modou har övervikt när han åker hem till Sverige ikväll. Han har nämligen väskan full.
sitt mission och överbevisade mej totalt. Att dessutom får vara med och göra juicen var ju hur kul som helst! Tyvärr en kunskap som inte går att använda hemma eftersom Baobabfrukten inte finns där… å det är därför Pa Modou har övervikt när han åker hem till Sverige ikväll. Han har nämligen väskan full.
Tack Pa Modou för en jättemysig kväll och för att vi fick träffa dina fantastiska vänner. Jag hoppas och tror att vi kommer att ses hemma i kalla Sverige. Vi har ju ett stort gemensamt intresse: Kärleken till Gambia och människorna här. Det intresset ska vi försöka göra något mer av, inte bara baobabjuice 🙂