Tips på julböcker – del 2

Tips på julböcker – del 2

Så har jag tagit mej igenom resten av julhögen och årets fem sista julböcker. Här finns godbitar ska ni veta! Och en som jag inte alls tyckte om…

Jag tycker att de flesta böcker har något speciellt, det är väldigt få böcker som jag inte tycker om alls. Oftast fastnar jag direkt och plöjer sedan boken på ett par dagar. Tråkiga böcker tar lite längre tid.

Hur gör ni när ni inte fastnar för en bok? Slutar ni läsa den eller gör ni som jag och harvar på? Boken som jag inte tyckte om tog nästan lika lång tid att läsa som de andra fyra tillsammans 😛

Många frågar hur sjutton jag hinner läsa så mycket. Jag läser väldigt fort. En medeltjock bok läser jag på ett par eftermiddagar. Man blir snabbare på att läsa, ju mer man läser. Så det blir oftast ett par böcker i veckan, men har jag mer att göra blir det såklart mindre. Men jag läser överallt och är en av få som har en fysisk bok på tex tåget eller bussen.

Här är alltså sista julboktipsen för i år. Vi börjar uppifrån som vanligt:

Bara en gång om året – Sophie Kinsella

Det här är ingen ny bok för 2023, utan kom 2020. Det är också den här boken som jag inte tycker om, förklarar varför lite längre ner.

Det handlar om Becky som bor med man och barn i den lilla byn Letherby, en bit utanför London. Becky är en minst sagt prylgalen och utseendefixerad person. Hennes resonemang kring ekonomi och miljö är ganska mysko, hon tycker att man tjänar pengar på att shoppa på rea och dövar sitt samvete med att handla från välgörenhetsorganisationer lite då och då. I hennes värld måste allt vara perfekt på ytan.

När julen ”hamnar” i hennes knä, dvs det blir hennes uppgift att ha julen hemma hos sej så uppstår ett fullständigt kaos. Särskilt som ett ex dyker upp i samma veva. Nu ska hon inte bara planera julen och återknyta kontakten med sitt sexiga ex, utan även hitta de perfekta julklapparna. Och hon hittar den perfekta till sin man, den kräver bara lite extra jobb.

Jag blir så stressad! Och provocerad! Becky är en hemsk person och författaren försöker inte ens göra henne sympatisk. Hela boken går i 180 och känns bara forcerad och jobbig. Jag fortsatte att läsa för att jag trodde på någon slags vändning, att hon kanske skulle ändras på vägen – men det gör hon inte. Det kunde vara en rolig bok, men den blir inte ens det. Språket i boken är konstigt, fast det kan ju vara översättningen. Den engelska titeln ”Christmas Shopoholic” passar mycket bättre. Jag vet faktisk inte vad jag ska säga mer… så illa är det.

Breven till Vilma – Gudrun Skretting

Nu går vi över till en bok som jag verkligen tycker om. Det handlar om 35-åriga Vilma, vars pappa hittas död på ett flygplan från London till Oslo strax före jul. Vilma känner inte till honom men, får veta om hans existens genom en bunt brev som han har med sej, alla adresserade till Vilma. Instruktionerna hon får är att läsa ett brev om dagen och på så sätt får hon lära känna sin pappa, men även veta början till hela hennes egen historia.

Att planera begravning för en pappa hon inte ens känner och samtidigt smälta allt är inte lätt. Till sin hjälp har hon en krisande men snygg präst och en patolog med verbal tourette. Tillsammans förändrar de hela hennes liv och tillvaron kommer aldrig mer att bli densamma.

Det är så fint! Här finns så mycket underfundig och varm humor, ibland blir det även små fniss och höga skratt. Gudrun Skretting skriver med stor respekt om ämnen de flesta inte ens vill tänka på. Här finns både hjärta och smärta, som det så fint heter – men även sorg, missförstånd, svek, vänskap, acceptans och kärlek. Jag vet inte om det handlar så mycket om julen, men det är ändå ett pepparkaksbygge, en julfest och lite annat som passerar förbi. Jag blir inte ofta berörd av en bok, men nu blev jag det.

Å boken ska faktiskt bli film! Det ser jag fram emot 🙂

Jul längs Norrskensvägen – Karin Jansen

Detta är tredje delen om Annie och hennes bh-buss. Jag har inte läst de andra, men det gjorde ingenting. Jag fattade ändå rätt snabbt hur det mesta hängde ihop.

Annie åker runt med sin husbuss/butik och tänker sej en lugn december med kortare turer i Dalarna. Hon kan bo bekvämt i sin buss och har till och med fått en kamin installerad. Men planerande kastas omkull helt när pappa Hildings julkort till systern Elvy kommer i retur med infon: Adressaten har flyttat. Helt plötsligt är de på väg nästan så långt norrut som man kan komma för att hitta hennes faster.

På vägen träffar Annie och Hilding både hunden Stinta som faster Elvy mystiskt nog har lämnat efter sig, en excentrisk släkting, ett yogakollektiv och en konkurrerande klädbuss. Annies pappa Hilding är ingen som i vanliga fall älskar julen. Men när båda får chansen att hjälpa andra människor, börjar han så smått omvärdera vad julen kan vara. Blir man insnöad så blir man, å det kan man bli i Norrland.

Det här är en riktig julbok! Här finns både myset, pyntet, hjärtligheten. Det är lågmält och fint, men ger även ett och annat högt skratt. Karin Jensen kan konsten att skriva med humor, trots att ämnet kan göra lite ont. Jag läser gärna mer av henne och får nog börja med de två föregående om bh-bussen.

En enda önskan – Nicholas Sparks

Ojojoj, nu kommer vi till en riktigt fin och känslosam bok. Om du fick en enda önskan inför jul, vad skulle det vara? Det är frågan som hela den här boken handlar om.

Den framgångsrika fotografen Maggie, är drabbad av svår sjukdom och står inför sin sista jul i livet. Hennes assisten ställer frågan och försöker sedan att förverkliga hennes sista önskningar och göra Maggies sista jul perfekt. På vägen får han höra hennes livshistoria, en liten bit i taget.

Om hur hon som sextonåring blev gravid och skickades i väg för att adoptera bort barnet. När hon träffade Bryce som lärde henne allt om fotografi. Om deras perfekta första kyss och när hon insåg att han var hennes livs kärlek.

Här snackar vi svek och familjehemligheter, kärlek och vackra minnen. Allt skrivet med den absolut största respekt för sjukdom och död. Det är så fint att man nästan smäller av! Här finns lixom allt i en och samma bok och med så otroligt fina person- och miljöbeskrivningar. Läs den bara!

Hur blir det med julen – Jessika Devert & Annika Devert

Man brukar ju säga att en nära anhörigs död tar fram det sämsta i oss. Å det kan man verkligen säga att det gör i den här boken. Död kan också visa hur olika man känner en människa, allt är inte svart eller vitt. Kanske är man dessutom lite fler anhöriga än man trodde…

När Anki, Susanne och Jennys pappa dör försvinner deras sista länk till barndomen. Vart efter de går igenom sitt föräldrahem blir det tydligt att de har helt olika relationer till honom. Medan de försöker komma fram till hur den traditionella julen ska firas och bodelningen börjar ta form får de flera omskakade besked. Allt är inte som de alltid trott. Vem ärver huset? Hur många syskon är de egentligen? Å hur blir det med julen?

Systrarna Devert är suveräna författare var för sej och briljerar när de skriver tillsammans. Det är roligt, tänkvärt, kärleksfullt och fint. Här är en perfekt mix av familjehemligheter, avslöjanden, olikheter och ny vänskap. En himla fin bok helt enkelt!


10 julböcker blev det alltså, de första fem kan ni läsa om HÄR. Trenden i årets julböcker måste nog vara att fira tillsammans, kända och okända. Att göra ett gemensamt firande där alla är välkomna för att ingen ska sitta ensam är en gemensam nämnare för flera av årets böcker. Låter bra tycker jag!

Många är ju väldigt ensamma och världen kan vara ganska hård och kall. Så jag hoppas att detta inte bara är en trend i bokvärlden, utan även i den verkliga. Vi har ofta haft ”utomstående” med på vårt julfirande och det har bara varit kul.

Ska jag rangordna den här bokhögen så är det nog ”Breven till Vilma” och ”En enda önskan” som kommer på delad första plats. Jag ska försöka skriva ihop en fem-i-topp på Du i Fokus, så kika där om några dagar.

Nu ska jag återgå till mina ”vanliga” böcker, romance, cozycrime, spänning och annat skoj. Nästa bokhög blir alltså inte med en enda gnutta jul. Vad jag läser just nu ser ni på instagram @marlenerinda


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

2 svar på ”Tips på julböcker – del 2

  1. Jag är också en sån som liksom inte ”ger upp” även om det är en bok som inte tilltalar mig. Tyvärr.. Har nu börjat om för tredje gången med Läckberg & Fexeus andra bok. Vet inte vad det är som gör att jag inte kommer igenom den. Tycker inte att den är dålig och det är hyfsat korta kapitel, så det borde gå snabbt att läsa, meeeen… den lockar mig inte om kvällarna utan det blir ofta scrollande på telefonen istället.

    Nicholas Sparks bok ligger redan på min ljudbokslista, ska bara avsluta Jul i den lilla bokhandeln först 🙂

    1. Läckberg & Fexeus böcker har jag inte ens börjat med, de ligger i husbilen och ska plöjas på nästa långresa. Maken älskade dem och läste dem snabbt, trots att han läser långsamt. Han kunde inte lägga dem ifrån sej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *