Vad är hälsa för dej?

Vad är hälsa för dej?

Efter förra veckans förfall är jag återigen uppe på
banan. Det är så jag funkar; jag trillar ner i mina små gropar då och då men kravlar mej upp igen och tar tag i mej. Det har jag gjort hundratals gånger och kommer att göra hundratals gånger till… Jag ser det inte som ett misslyckande att ha dåliga dagar, så länge man inte gör det till en livsstil.

Jag strävar efter att ha en så frisk kropp och god hälsa som möjligt. För mej handlar hälsa om att äta bra mat med sunt förnuft och röra på sej för att få en stark och frisk kropp. Det handlar inte om att äta så lite som möjligt för att bli så smal som möjligt eller träna fjorton pass i veckan. Då skulle jag inte må bra.

Alltså försöker jag att äta så vettigt jag kan; jag utgår från kostcirkeln och tallriksmodellen. Men eftersom jag är jag och älskar godis, så är det självklart för mej att äta sånt också – MEN i lagom mängd! Har man bara koll så kan man äta det också, man behöver inte välja bort det man tycker om. Alltså kör vi med lördagsgodis, även om det ibland blir även på andra dagar… men en chokladkaka på helgen är faktiskt ingen katastrof. En chokladkaka varje dag skulle däremot synas både på vikten och flåset ganska snabbt.

Just nu är jag inriktad på att vara så frisk som möjligt inför operationerna. Jag ska sövas i nästan två timmar och är man normalviktig och frisk i övrigt är det inte jättestora risker med narkosen. Är man däremot överviktig, otränad och i fysiskt dåligt skick kan riskerna vara ganska stora. Å jag vill ju gärna vakna igen och läka snabbt, alltså försöker jag att ta hand om mej lite extra nu.

Så det blir dagliga promenader, god sömn och en och annan löptur. Martin pluggar hemma just nu och behöver också röra på sej efter alla timmar vid datorn. Så vi går tillsammans någon timma per dag, han tar hunden och jag tar kameran. Appen Endomondo håller koll på sträcka och tid, det blir allt mellan 4 och 5 km. Idag var det himla skönt ute, lite varmare och nästan vindstilla. Jag längtar tills tempen orkar upp över 15 grader och man faktiskt kan vara ute lite längre utan att röra på sej. Det där med att sitta i en solstol och bara mysa är det bästa jag vet! Till helgen kanske…?

Men det finns en ingrediens till för att min hälsa ska vara på topp och det är skratt. Man måste ha kul också! Jag och Martin skrattar mycket och även killarna och jag har skrattat oss genom jobbiga situationer. Vi har åkt på vad vi kallar skrattkryssning någon gång om året. Ett dygn på Ålands hav i en trång hytt med hela familjen, det blir många skratt  🙂

Alltså: äta bra, motionera, vila och sen massor med skratt! Det är hälsa för mej. Vad är hälsa för dej?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *