Vad skulle du sakna mest?

Vad skulle du sakna mest?

Pressbild svt

Just nu går en superintressant serie på SVT som heter Nedsläckt land. Det handlar om vad som skulle hända och hur vi skulle reagera om elektriciteten slogs av i Sverige under en längre tid.

För något år sedan gick en en annan serie som hette Naken tror jag. Deltagarna fick lämna ifrån sej ALLT och sedan plocka ut en sak i taget. Hur prioriterar man då? Jag älskar såna här grejer! Så vi har självklart maratontittat på alla avsnitt av Nedsläckt land redan 🙂

I Nedsläckt land bor några av deltagarna i ett lyxigare boende och de andra i ett litet torp. Vi får tyvärr inte veta vilka premisser som gäller för deltagarna, hur mycket de vet om experimentet och villkoren för deltagandet. Iom att en deltagare lämnar efter bara något dygn pga att hon inte kan använda mobilen och måste pga jobb så undrar man ju om de inte blivit förvarnade om att de inte kommer att kunna ha någon kontakt alls med omvärlden. I alla såna här program är ju mobilen bannad under deltagandet, hade hon vetat det innan och gått med på detta så borde ju jobbet varit förberett. Men det kanske var så enkelt som att hon helt enkelt var för mobilberoende. Vad vet jag.

Pressbild svt

Hur som helst så försvinner alltså elen och kommer inte tillbaka. Första kvällen går bra och även frukosten nästa dag, sedan börja man bli lite obekväm. Toaletten funkar inte, matlagning blir ett problem. Hela landet drabbas och då kan man inte längre köpa mat eftersom den inte går att betala för osv. Man ser över tillgångarna och de olika husen reagerar helt olika. I det lyxiga huset pratar man om att ransonera portionerna och blir osams för det, i torpet rullar det bara på betydligt lugnare. Innevånarna i det lyxiga huset blir mer osams och får större problem eftersom det mesta i huset bygger på teknik, elektronik och är datastyrt. På torpet finns äpplen och rabarber i trädgården, man fiskar och bygger en grill. Helt klart så klarar man sej bättre i ett gammal hus när kristider står för dörren.

De två grupperna möts och flyttar efter några dagar ihop i torpet. Man hjälps åt och försöker hitta lösningar på de problem som uppstår. Efter ungefär 10 dagar letar man upp ett kriscenter där hjälp finns. Allt detta är alltså iscensatt, men deltagarna blir ändå otroligt känslosamma när de når hjälpen. Otroligt intressant.

Jag har bott i Afrika, det vet ni redan. Då hade jag allt jag ägde i en resväska, i bästa fall hade vi el en halvtimme per dag – oftast inte alls. Det enda jag saknade var att inte spontant kunna ta en dusch. Allt annat gick att fixa. Vi hade två spisar, en elektrisk inne i köket och en för ved utanför köket. Man köpte mat för dagen som inte behövde kyl, typ burkmat alltså eller bröd och ägg. Toa hade vi faktiskt, den spolades med en hink vatten – det kom inte ens människorna i det lyxiga huset på att man kunde göra.

Ju mer ”modernt” och utvecklat ett land är, desto känsligare blir det. När allt ska styra av elektronik blir det snabbt problem när elen går. Att bara komma in i en butik blir ett problem (dörrarna går på elektronik), men det går att fixa. Att betala där inne går däremot inte, särskilt inte som fler och fler blir kontantfria eller har en kassalåda som inte går att få upp utan el. Kommunala färdmedel som tex tåg funkar inte och bil och bussarna går bara så länge de har bensin, för bensinpumparna funkar ju inte. Vill man ta över Sverige så är det bara att stänga av elen, så har man tagit över hela landet på bara några dagar. Vi är så otroligt sårbara!

Jag vet att vi här hemma klarar oss ganska länge utan el. Vi har en hel del konserver, kan grilla på vår kolgrill och bor ganska litet så värmen kan vi nog behålla rätt bra om det inte är svinkallt. Vatten blir nog det största problemet, men vi har faktiskt en naturlig källa bara några kilometer bort. Så det kan vi också lösa. Jag är rätt bra på att se över mina mediciner och har alltid en extra månad hemma, så det skulle också funka ett tag. Så vi skulle nog klara oss hyfsat faktiskt, det är nog en fördel att ha testat förr 🙂

Vad skulle du sakna mest om du inte hade el och hur skulle du klara dej? Har du sett programmet? Har du packat din krislåda?

Ett svar på ”Vad skulle du sakna mest?

  1. Vi skulle klara oss väldigt bra!
    Bor på landet och har kamin för uppvärmning, vatten som går att pumpa upp med handpump vid behov, har mat i konserver, första hjälpen, trädgård med ätbart, ganska bra på att veta vad man kan äta i naturen, har minst två månaders medicin lager och även mat till hundarna för ett bra tag mm.
    Ska snart flytta ännu mer isolerat och då får vi egen vattenkälla som aldrig fryser, sjö att fiska i, växthus att odla i, både kamin och vedspis och ganska mycket skog så vi lär inte få slut på ved. Även elaggregat som funkar så länge det finns bränsle.
    Skulle sakna att kunna lyssna på musik som jag gör hela dagarna.
    Annars ingen större fara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *