Vaddå bada i vassen?

Vaddå bada i vassen?

Det finns en del uttryck som jag tycker ganska illa om, ”bada i vassen” är ett sånt. Det används av ofta av kvinnor som väger lite för mycket men framförallt så används det av företag som gör pengar på folk som vill gå ner i vikt. Hur många reklamannonser har man inte sett där det står ”Så här gör du för att slippa bada i vassen i sommar?”.  Eller ”Förlora 25 kg på en vecka så slipper du bada i vassen i sommar!”.

Vad betyder det egentligen? Att man måste ha en snygg (alltså smal) kropp för att få vistas på stranden förmodligen. För det kan inte handla om att ha en normal kropp eftersom en normal kropp i Sverige numera är överviktig.  Det sorgligaste av allt är när många kvinnor själva säger att de pga av sin vikt tvingas ”bada i vassen”. De har själva diskvalificerat sej från stranden eller sitter där med stora tröjor på sej för att dölja sin kropp. Jag vet många som gör så för att våga vara med sina barn på stranden. De döljer sin kropp för att någon annan sagt att den är fel och måste gömmas. Vad får våra barn för syn på kroppar när vi gör så?

Det här gör mej fullständigt galen! Alla ska kunna vistas på stranden, oavsett kroppsform. Ingen ska tala om för någon annan vem som får visa sin kropp och vem som ska dölja den eller stanna hemma från en så naturlig aktivitet som att sola på en strand. Framför allt så ska ingen behöva skämmas för sin kropp pga av andras tyckande. Om jag inte trivs i min kropp så är det upp till mej var jag vill visa den. Men oavsett om jag väger 40 eller 140 kg så ska jag absolut inte behöva ”bada i vassen!”

Så här 7-8 veckor till midsommar ser jag begreppet ganska ofta på de Viktsidor på Facebook som jag är med på. Det kan stå ”Nu har jag anmält mej till Viktväktarna och ska gå ner XXX kilo så jag slipper bada i vassen i sommar”. Hårddrar man det så vill man alltså gå ner i vikt i första hand för att kunna visa sej, inte för att må bra.

När ska vi förstå att det inte handlar om hur vi ser ut eller hur andra ser på oss? Jag är väl medveten om att vårt utseende har betydelse och att vi blir bedömda efter hur vi ser ut. Men i första hand handlar det ju om hur vi själva ser på oss och vår egen hälsa. Alla vet att det inte är hälsosamt att väga för mycket och den som är tjock vet definitivt om det. Det blir knappast bättre av att andra påpekar det och sätter upp riktlinjer, snarare tvärtom. Oavsett utseende ska jag kunna vistas på en strand och känna att det är ok. Att se sej själv som för tjock för att solbada är bara sorgligt och ett sätt att säga till sej själv att man inte duger. Vad hjälper det?

Så snälla! Begrav det där eländiga uttrycket nu en gång för alla. Oavsett kropp så är vi alla välkomna överallt. Ner i vikt ska vi gå för att må bättre, bli mer hälsosamma och trivas bättre med oss själva. INTE för att slippa vassen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *