Vi har testat padel – vad är det egentligen?

Vi har testat padel – vad är det egentligen?

Har ni hört talas om padel? Uttalas med långt a – paaadel. Bara under det senaste året tycker jag att alla pratar om det och lägger ut bilder på facebook och instagram. Vi fick chansen att testa förra veckan och jag blev inte helt biten, men kul var det!

Vad är egentligen padel?

Man kan säga att padel är en blandning mellan tennis och squash och är superstort i bla Spanien och Latinamerika. Fördelen med padel är att den i första hand inte avgörs av styrka eller servar på samma sätt som i tennis, vilket gör det till en perfekt sport där både män, kvinnor, unga och gamla kan spela och ha kul tillsammans.

Sporten har vuxit explosionsartat i Europa under de senaste åren. I Sverige är padel den snabbast växande sporten just nu. 2014 fanns det 17 anläggningar i Sverige, 2020 hela 503 och just nu byggs det hallar över hela landet. Stoooora hallar. Den vi besökte i Upplands Väsby hade 22 banor och de var bokade nästan hela tiden. Hallar finns numera alltså överallt, en timme kostar ca 350-400 kr att hyra och racket någon 50-lapp.

Padel spelas oftast par mot par, sk dubbel. Precis som i tennis spelar du på en plan avdelad med ett nät, med skillnaden att du i padel dessutom kan använda dig av väggarna när du spelar (som i squash). Allt man behöver är en partner, ett racket och en boll. Ett padelracket är gjort av kompositmaterial och finns i tre lika former; runt, droppformat och diamantformat. Slagytan har hål i sig, vilket gör att bollträffen inte får samma kraft och blir dovare. Man brukar börja med det runda racket eftersom det ger spelaren bäst kontroll. Bollen i padel är i princip som en tennisboll, men något mjukare.

Så. Ni vet ni allt ni behöver veta om padel. Hur var vår upplevelse då?

Jag hade nästan ingen koll alls på vad padel var, mer än att det var ungefär som tennis. Min erfarenhet av tennis är rätt liten, iaf som spelare… tittat har jag gjort massor eftersom äldste sonen spelade i många år. Jag har dock tagit ett par lektioner, som var jätteroliga. Min första tennislektion är första och enda gången jag haft träningsvärk under fötterna 😛

Att testa en racketsport i en inomhushall i coronatider känns väl sådär… men men, vi försökte att hålla avstånd, sprita händerna och allt sånt där som blivit en vana senaste året. Omklädningsrummen är stängda pga pandemin, så vi bytte om innan och steg förväntansfulla in genom dörrarna. Så MYCKET folk!!! Det var visst påsklov… Vår bana låg såklart längst in, så vi traskade dit, tog omvägar för att möta så lite folk som möjligt, vände ryggen till de vi mötte och kom till slut fram där vi skulle vara. Där väntade Malin och Leja, som skulle spela mot oss och snart kom även en tränare.

Vår tränare kom till Sverige från Kanarieöarna dagen innan och var väldigt fysisk, skulle high-fiva, visa grepp genom att hålla mina händer osv. Ett annat år hade det varit helt ok, men just nu kändes det inte alls bra och satte lixom ribban på mitt humör direkt. Jag försökte visa med hela min kropp att det inte var ok och Martin sa ifrån, men man vill ju inte vara otrevlig och inte göra situationen obehaglig för de andra heller. Så jag stod ut, smet undan och spritade händerna en extra gång. Och nu har vi hållit oss hemma och borta från folk i en vecka, vi är friska och har inga symptom – så det är nog ok, men vi håller oss undan lite till.

Men det var kul! Jag ska absolut inte säga något annat, för det var det. Trots våra ringa racketsportkunskaper så hade vi roligt, kunde spela ett hyfsat spel och ha bollen igång. Först fick vi lära oss alla olika slag, backhand, forehand, volley osv och sedan spela mot varandra. Man lär sej rätt mycket på en timme, med en bra tränare och det var han – bara lite för närgången.

Vi spelar gärna igen, särskilt Martin tyckte det var kanonroligt. Problemet i vårt fall är att hitta två till som också vill spela, men utan prestige. I det här fallet är det roligare att vara fler, men jag vill inte spela mot ett gäng vinnarskallar eller dåliga förlorare. Det ska bara vara kul och mycket skratt. Dessutom fattar jag fortfarande inte hur man räknar poäng, så det går att lura mej hur lätt som helst 🙂

Som sagt; det var kul och jag testar gärna igen. Man ska ju testa nya grejer hela tiden för att utveckla hjärnan, så då gör vi väl det då. Har ni testat padel? Vad tyckte ni? Eller finns det på att-göra-listan?

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

19 svar på ”Vi har testat padel – vad är det egentligen?

 1. Har också både sett och hört många som spelar padel och älskar det. Jag visste det var en racketsport men så såg jag någon på youtube spela och då förstod jag. Ser ut som en blandning av tennis och squasch… aldrig testat dock.

 2. Jag har hört talas om det och många kända spelar padel. Jag har testat tennis men det va inte min grej kunde verkligen inte träffa bollen hahaha men det ser kul och lätt men jag tyckte inte det när jag testade =)

 3. Det ploppar upp padelhallar precis överallt just nu, men har inte heller testat. Det förstår ju lite med för mycket folk, och försöker man undvika det i vanliga fall så förstår jag att du blev triggad av det.

 4. Ja man hör och läser många runt omkring sig som är helt hockey. Själv är jag inte det minsta nyfiken. Fast jag har Ldrig varit så förtjust i varken tennis eller badminton och squash har jag zldrig vågat prova. Nä jag har mer varit för dans, friidrott och fotboll.
  Ni ser ju glada ut i alla fall
  Kram Kajsa

 5. Jag har inte förstått de där med paddel att folk gillar det så enormt det e la som tennis 🎾 känns det som.

 6. Jag har spelat tennis i många år och har varit sugen på att testa paddel. Har inte kommit iväg bara, men måste boka in det någon dag.
  Med tanke på vinnarskallar så är det ett problem för mig när det ska spelas matcher, jag vill vinna och även om jag inte bryr mig lika mycket numera så finns det där. Ungefär som att delta i Tjejmilen och gå, det går inte för mig för jag vill inte bli omsprungen liksom 😉

 7. Har testat ett par gånger och tycker att det varit superkul. Fast utmaningen är att hitta 3 till som är i hyfsat samma form också, trist om det inte blir något spel alls utan bara en boll i taget, men inte heller kul om alla andra är mycket duktigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *