1 efterlängtad fortsättning och 3 nya

1 efterlängtad fortsättning och 3 nya

Så var en ny bokhög avklarad, här finns några riktiga godingar! En efterlängtad uppföljare och lite annat smått och gott!

Jag samlar gärna på mej flera delar i en serie och sträckläser, men ibland måste man ju vänta på en uppföljare… så var det nu. Jag plöjde de första tre böckerna om Ghettokungen, sen kastade jag mej över den fjärde när den släpptes och nu har nummer fem kommit. Den fick jag faktiskt av författaren innan den släpptes, med dedikation och allt 🙂

Men vi börjar högst upp i högen, som vanligt:

Ön bortom dimman – Veronica Almer

Veronica Almer är en ny författare för mej, som jag inte visste något om innan jag läste hennes fantastiska bok och första delen om Kurorten Marstrand. Allt börjar i början av 1800-talet, när Margareta kommer till Marstrand tillsammans med sin far för att öppna en kurort. På ön bor familjen Westerberg som fiskat i generationer, nu har sonen Oscar tagit över stafettpinnen från sin far.

Men sillen har tagit slut och Margareta Högmans far Ture har köpt de gamla sillmagasinen av Oscar, vars far blir vansinnig när han får höra om planerna. Det blir en fejd mellan familjerna som blir värre och värre och mitt i allt elände så börjar kärleken spira. Såklart 🙂

”Ön bortom dimman” är den första delen i serien om Kurorten Marstrand, en romantisk och historisk serie om en mytomspunnen ö i det karga kustbandet. Veronica Almer beskriver både miljöerna och karaktärerna på ett alldeles underbart sätt. Här finns härliga personbeskrivningar, målande miljöer, svek, familjehemligheter, sorg och kärlek. Alla ingredienser som behövs alltså. Jag är så otroligt glad att det är en serie och kan knappt vänta på fortsättningen.

Två veckor till midsommar – Marie-Louise Marc

Detta är också en ny författare för mej, jag har velat läsa hennes tidigare böcker – men det har inte blivit av. Nu kan det hända att jag får läsa ikapp lite, för detta tyckte jag väldigt mycket om.

Det handlar om Jenny som är en inbiten storstadskvinna och arbetar som chefredaktör på redaktionschef på magasinet Drömliv. Hennes drömjobb i ett tidigare liv, men hennes nuvarande liv är ingen dröm. Efter skilsmässan för fyra år sedan lägger hon all tid på tonårsdottern Tilda. Men deras relation är komplicerad, som det kan vara med en tonårsdotter i huset. Särskilt när man konkurrerar med en cool bonusmamma…

Så tvingas Jenny åka på en akut reportageresa till Storsjöhöjden i Jämtland, där lär hon känna människorna som bor och arbetar på gården. Hon charmas snabbt av de eviga sommarnätterna, och även av den trubbiga bonden Frank. En översvämning på redaktionen tvingar henne att stanna ett par dagar till och får henne att fundera över sitt liv. Hur vet man egentligen var man hör hemma?

Detta är så fint! Jag älskar den finstämda tonen, de udda karaktärerna och de härliga miljöerna. Här finns återigen alla ingredienser som behövs; familjeproblem, missförstånd, hemligheter, kärlek… ja, ni fattar. Läs den bara!

Ghettoexit – Sammy Jeridi

Jag har sträckläst de föregående fyra böckerna och såg verkligen fram emot femte delen. Nu börjar säcken att knytas ihop, en del till sen är serien förmodligen slut.

Leon vill komma på rätt köl och gör så gott han kan, men ännu en gång kommer det käppar i hjulet. Nu bestämmer han sej för att bli privatspanare och anställer sin trogna följeslagare Sarmed. Sarmed är egentligen turkisk torped men med ett hjärta av guld.

Första uppdraget blir att lokalisera en förrymd patient från Karsuddens rättspsyk. Leon är inte ensam om att söka efter honom och han hamnar direkt i korselden mellan den israeliska och iranska underrättelsetjänsten. Med små steg kommer han allt närmare ett hederligt liv och får bättre och bättre kontakt med sin lillebror.

Sammy Jeridi har gjort det igen! Han är helt enkelt en brilliant författare! Det finns ju en förklaring till att han vann Storytel awards i kategorin spänning 2023. Precis som i de andra böckerna finns en otroligt spännande grundhistoria, som sedan sprider ut sej i ett gäng parallella historier som är minst lika spännande. Det är fortfarande både brutalt och blodigt, men samtidigt en berörande berättelse om kärleken till familjen.

Nu ser jag ännu mer fram emot nästa bok och jag gillar att han tänker avsluta serien istället för att fortsätta i all oändlighet. Även om det kommer att bli lite tomt… Har ni inte läst böckerna så måste ni faktiskt göra det!

Nuckorna på hörnet – Karin Brunk Holmqvist

Jag har läst en bok förut av Karin Brunk Holmqvist, ”Kvinnan med bysten” tror jag att den hette. Den gillade jag, den här däremot tycker jag var lite sisådär…

Nuckorna på hörnet är i folkmun namnet på den gamla lärarinnebostaden i Löderup på Österlen. Där bor Elsa med hunden Bjäfseman och väninnan Inga-Märta som granne.  Lugnet störs när en ny granne flyttar in. Han har knappt anlänt innan det för första gången på länge blir inbrott i byn. Det måste vara något skumt med honom och Elsa tänker klura ut vad det är. När hon börjar spionera upptäcker hon att han gömmer en skattkarta i källaren och äger en pistol. Hon ska avslöja honom – om det så är det sista hon gör. 

Det är uppfriskande att läsa om lite äldre människor och boken är skriven med stor värme. Samtidigt känns det lite avslaget och i långsammaste laget. Dessutom tycker jag inte om omslaget. Men det är gullig liten historia och där finns både en intrig, missförstånd, vänskap och kärlek. Men den räcker inte riktigt fram på något sätt, även om jag inte kan sätta fingret på vad som fattas.


Fyra helt olika böcker. De två första rekommenderar jag varmt, den tredje beordrar jag er att läsa. Ja, inte bara den, utan hela serien förstås! Ghettoserien kan vara något av det bästa som skrivits i Sverige, enligt mej alltså. Marsstrandserien ser jag fram emot att läsa mer av, det är sådär lagom romantiskt och med lite svensk historia. Me like!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *