3 historiska böcker

3 historiska böcker

Jag är väldigt intresserad av andra världskriget och förintelsen, men även tiden efter kriget och relationer mellan olika längder. Jag försöker läsa allt som har med detta att göra och just nu känns de böckerna mer aktuella än någonsin.

Det är främst livsöden jag fastnat för, från alla olika sidor – kanske för att förstå, men det kommer man ju aldrig att göra. Men så länge det kommer nya böcker fortsätter jag att läsa, så är det bara!

Här är tre historiska böcker som jag grottat ner mej med senaste tiden. Ett par har jag sträckläst, en var lite mer svårläst. Det tar lite längre tid att läsa faktaböcker tycker jag, man behöver lixom suga lite mer på orden för att förstå bättre. Den första handlar om förintelsen, den andra om relationerna mellan olika länder där Sverige har en del att tillföra och den sista om en särskild grupp kvinnor, både i kriget och tiden efter.

Så förråddes Anne Frank – Rosemary Sulivan

Jag vet inte hur många gånger jag läst olika upplagor av Anne Franks berömda dagbok eller ens hur många olika det finns. Första gången var jag kanske 10 år och var sedan helt fast i allt som hade kring Förintelsen att göra. Jag hoppas och tror att alla känner till Anne Franks berättelse och hur hennes judiska familj gömde sej undan Nazisterna.

Fler än jag har såklart frågat sej hur de blev hittade. Vem förrådde dem? Det har man kunnat reda ut nu, pga bla ny DNA-teknik, mer sofistikerade undersökningsmetoder och ett speciellt internationellt team.

Teamet har gått igenom tiotusentals dokument och intervjuat mängder av personer som på något sätt levde nära familjen Frank. Tillsammans har de lyckats återskapa dagarna som ledde fram till familjens arrestering och kommit fram till en ny slutsats. Läsaren får samtidigt en inblick i hur det var att leva i en ockuperad stad där aldrig kunde vara säker på vem som går att lita på.

De är en skrämmande läsning, så fruktansvärt obehaglig att den inte går att ta in. Det är mycket fakta men ändå inte hyfsat enkelt att förstå. Jag kan inte ens föreställa mej hur det var att inte kunna lita på någon och ändå vara tvungen att lägga sitt liv i andras händer. Vi får verkligen aldrig glömma!!!

Den gyllene tråden

Detta handlar mer om relationer än om krig. Jag kan absolut ingenting om Dag Hammarskjöld liv, men jag vet ju att han hör till Sveriges historia och jag ville veta mer – därför började jag läsa ”Den gyllene tråden”. Hammarskjöld är främst känd för att han var FN:s generalsekreterare och dog i en flygplanskrasch i djungeln 1961. En olycka, konstaterar den Nordrhodesiska haverikommissionen, men alla är inte övertygade.

Många vill se honom misslyckas, många är fiender och i den här boken får vi veta vad som faktiskt hände. Ravi Somaiya har gjort en noggrann kartläggning av nya och gamla bevis och kommit fram till att kraschen utanför inte var en olycka.

Det är väldigt mycket fakta, men man får en rätt tydlig bild över vem Dag Hammarskjöld ändå var och hur hans liv var. Massor med matnyttigt om vår egen historia och hur viktigt Sverige faktiskt varit i världspolitiken. Vi har rätt många viktiga personer i historien som kommer från Sverige.

Intressant, men ganska jobbig läsning. Jag kunde inte plöja boken utan tog lite i taget och varvade med lättare böcker.

Svenska SS-fruar – med uppdrag att föda ariska barn

Bara jag såg titeln var jag fast. Menade man på riktigt att det fanns kvinnor som hade i uppgift att föda barn till Hitler? Japp, precis som man säger att det just nu finns kvinnor vars uppgift är att föda barn till IS… Detta var jag såklart tvungen att veta mer om, hur makabert det än låter.

Det fanns alltså kvinnor som ville bli hustrur till tyska SS-män, med uppdrag att föda flest möjliga ariska barn åt Adolf Hitlers Tredje rike. På så sätt skulle kvinnorna med kropp och själ bidra till att säkra nationalsocialismens långsiktiga existens.

Ett 20-tal av dem var svenskor, och deras äktenskap en hemlig statsangelägenhet. Kvinnorna skulle ha vissa egenskaper och undersöktes nog för att få ok att gifta sej in i SS. De behövde alltså bevisa att de var goda nationalsocialister, rasrena, genetiskt perfekta – och utan judiskt påbrå såklart! Det var väl kanske det viktigaste av allt.

Fem av kvinnorna får man följa från det att de träffar sin tilltänkte, processen för ”godkännande”, giftermålet, barnafödandet och sedan livet efter kriget. Otroligt intressant! Men även väldigt konstigt… En mycket läsvärd bok som må se tjock och tung ut, men väldigt intressant. Läs den om ni bara är det minsta intresserade av ”Tredje Riket”.


Tre rätt knepiga böcker, men intressanta och kanske framförallt viktiga att läsa för eftervärlden. Detta är ju en del av vår historia, som inte får glömmas bort.

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

8 svar på ”3 historiska böcker

 1. Livsöden är spännande att få ta del av det håller jag med om. Jag är nog egentöligen lite kass på andra världskriget och den tiden. Lite konstigt egentligen då jag älskar historia och kan det mesta om både 1600 – 1700 talet. Får helt klart läsa p¨och sätta mig in i tiden före oss

 2. Jag är inte mycket för att läsa men försöker göra det ibland, jag läser dock i princip dagligen för sonen. Men då är det Musse och Helium 😄

 3. כל הדירות הדיסקרטיות ברעננה נבחרו בקפידה תוך שמירה על ניקיון
  והיגיינה ברמה גבוהה ובאיכות השירות.
  מומלץ לפנות לפחות כמה שעות לחוויה
  אינטימית בתוך הדירות ולהשוות בין התמונות עוד לפני שמבצעים הזמנה.

  הסתכל על התמונות של נערות הליווי המדהימות,
  תן לדמיון שלך לרוץ ובחר בזו אשר הצליחה לבלוט.
  יש המון סיבות, ההחלטה תמיד זהה – בישראל,
  נערות ליווי משרד הליווי הטובות ביותר עומדות תמיד לשירותך.
  בניגוד לאפליקציות הכרויות שמציגות לך מבחר מצומצם של נשים שלא תמיד תואמות את החשקים שלך באופן מלא, כשאתה מזמין נערת ליווי דרך האינטרנט אתה לא צריך להתפשר.
  פעם, כדי למצוא נערת ליווי
  איכותית היית צריך לוותר על הפרטיות שלך וללכת למצוא מכון ליווי באחד מהרחובות המפוקפקים בעיר.

  אתה לא צריך לוותר על הפרטיות שלך ולמעשה, אתה
  אפילו לא צריך לקום מהספה ולצאת מהבית.
  אם פעם כדי ליהנות משירותים כאלו גברים היו צריכים להתארגן, לצאת מהבית ולחפש נערת
  ליווי בסביבתם ואולי לחזור הביתה בידיים ריקות, הרי שכיום לא צריך אפילו לזוז מהסלון לשם כך.
  פרטים נערות 24 משרד ליווי 69 נערת ליווי יפה בדירה דיסקרטית,
  בקרו באתר סקס שלנו ואנחנו נעזור לכם למצוא את הבחורה
  המתאימה לכם. מילנה היא הבחורה הכי סקסית והכי שווה… הבחורה
  עם החזה הכי ענק בחיפה! נערות ליווי בישראל
  עובדות ברחבי הארץ, כולל במרכז בתל אביב, באילת
  בדרום, בחיפה בצפון, בירושלים ובערים אחרות.

 4. גם משחרר וגם מפנק במיוחד. עיסוי ארוטי.
  מגוון סרטי סקס מיוחדים הכוללים עיסוי סקסי וארוטי מפנק במיוחד שגורם לטירוף חושים ואורגזמות יוצאות דופן.
  ובכן, זאת שאלה מצוינת ורבים שמחפשים עיסוי ארוטי בראש העין כלל לא מודעים ליתרונות
  הרבים של טכניקת הטיפול הזו. עיסוי טנטרי יכול להיות מיני ולעורר עונג אם זאת כוונת הריפוי
  שאליה כיוונת אך זה גם יכול להיות גם הזרמת אנרגיה, עזרה בלימוד
  מהי התמרה של אנרגיה והבנה מהו מגע נוכח.
  אבל אם אתם לא מכירים אף אחד בעיר, יש לכם
  נערות ליווי. כל אלה תורמים להפחתת
  הסיכון למחלות אצל אותם אנשים ואלה של מחכים שהגוף
  שלהם יאותת להם אף עושים טיפול קבוע לעתים
  קרובות. כל אלה מבטיחים טיפול מפנק
  של ניקוי וחידוש שכל ספה חייבת לעבור.

  טיפול בשדה פולסים אלקטרומגנטיים PEMF
  בשילוב עיסוי מקצועי מסורתי.
  טיפול בבעיות רפואיות וגם הנאה משעה של פינוק,
  זהו חלק ניכר מנפלאות העיסוי.
  מטרת העיסוי היא לשפר את הגמישות של המטופל, להגדיל משמעותית את טווח התנועה שלו ולהביא
  להקלה זמנית בכאבים. על מנת שתצאו נשכרים מהעיסוי, המעסה חייב להכיר אתכם וכמה שיותר טוב
  (או יותר נכון: את גופכם). טוב
  זה ממש לא נכון! לירן קלין ניקוי ספות מנקים היום בטכנולוגיה של המחר
  בלירן קלין בעלי צוותים וותיקים ומקצועיים
  המשתמשים בטכניקות חדשניות, מכונות
  מתקדמות ובחומרים הכי איכותיים ואקולוגים.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *