3 spännande och en väldigt mysig (i husbil!)

3 spännande och en väldigt mysig (i husbil!)

Böcker av (för mej) nya författare är så spännande. I den här högen är det bara en som jag tidigare känner igen och det är Åsa Hellberg som jag bara älskar! Medan hennes böcker är superfeelgood, så är övriga högen superspännande!

Ibland får jag frågan direkt av förlagen om att recensionsläsa nya författare eller nya serier av etablerade författare. Den här gången var det så med den sprillans nya duon Anna Granlund och Jenny Hellberg samt Kajsa Leo´s nya bok. En serie om polishundar och dess förare går ju inte att tacka nej till och jag är verkligen glad att jag fick möjlighet att läsa den för det var verkligen en riktig bra bok. En värld som vi inte vet så mycket om, men som jag gärna lär mej mer om.

Nu svävar jag ute lite i förväg, vi tar högen uppifrån som vanligt:

Snöflickan + Allt kött är hö av Kajsa Leo

Kajsa Leo är en helt ny författare för mej, men Snöflickan kom faktiskt redan förra året. När jag fick möjlighet att läsa hennes sprillans nya roman Allt kött är hö, bad jag om att få den första också. Även om del två är en fristående fortsättning, så är det lättare att förstå allt om man har storyn från början. Och så här i efterhand tycker jag att man ska läsa dem i ordning.

Snöflickan är första delen om poliskvinnan Dylan som har en jobbig bakgrund, som hon inte tagit itu med helt. Hon lever dessutom med de förväntningar och krav som en polisdotter kan ha.

När femåriga Märta hittar en död man i snön är det Dylans uppgift att reda ut vad som hänt. När ytterligare en man hittas död uppdagas en fruktansvärd historia som berör hela orten. Dylan blir förälskad i konsthallens ägare, men är det så klokt? Å andra sidan: hur klok är man när man är kär? Det blir en minst sagt stormig tid för Dylan, både privat och yrkesmässigt.

Allt kött är hö är del två om Dylan. Efter förra utredningen hänger hennes polislegitimation på en skör tråd efter en incident med en kollega. Hon blir omplacerad till idyllen Slånbäck, där polisen och influencern Mikael är försvunnen. Mikael är även kyrkligt engagerad och tycks inte ha en enda fiende i det lilla radhusområdet.

Dylan blir alltmer desperat i sin jakt på de hemligheter som hon är övertygad döljer sig bakom Mikaels perfekta fasad. Spåren leder henne på snåriga vägar till skolan, kyrkan och bygdens slakteri, men ingen säger något och alla verkar ha något att dölja.

Medan utredningen står ganska stilla, kämpar hon samtidigt för att behålla sin polislegitimation i det privata kaoset av kvinnor, föräldraskap och en mor som med sina obesvarade samtal river upp minnen som Dylan helst vill hålla undanträngda.

Jag gillar bägge böckerna och Dylan som karaktär är både spännande och mångfacetterad. Men jag tycker att det är synd att det återigen är en poliskvinna som är en bitter och bitchig flata med trassligt familjeliv. Varför kan det aldrig vara en glad flata med en lugn och stabil familjerelation? Det kanske är därför jag ser fram så mycket emot nästa del? Jag hoppas att Dylan ska få lugn i sitt liv.

Position okänd av Anna Granlund & Jenny Hellberg

Den här serien har jag sett fram emot! Vem vill inte veta mer om polishundarnas vardag och deras förare? Jag är iaf väldigt nyfiken på dem och kastade mej över första delen i bokserien.

K9 är polisens enhet med hundar och hundförare inom Polisen, som har olika specialiteter. Zara jobbar med malinois-tiken Ceres, Micke väntar på sin nya hund schäfer Keegan och Lisa, som är ny på enheten, letar narkotika med sin labrador Smilla.

Zara och Micke beordras ut på en sökinsats när två kriminellt belastade ungdomar har försvunnit från ett SIS-hem på Lovön i Stockholm. Jakten efter Robin och Mario tvingar dem att ta svåra beslut som kan komma att riskera hela deras karriär. Ska man skydda sin vän eller följa lagen? Vad är viktigast som polis?

Förutom hundförarnas egna personliga och knepiga historier och bakgrunder, handlar det även mycket om den försvunna pojken Robins familj. Familjemedlemmarna har en komplicerad relation till varandra som förstärker en redan intressant och spännande handling.

Det här är så bra! Boken är välskriven, men ett ganska enkelt men ändå målande språk. Det märks att man vet vad man snackar om, detaljer är många och allt känns verkligt. Jag är så taggad på fortsättningen och vill bara ha mer!

Espana por favor av Åsa Hellberg

Har man en gång läst något av Åsa Hellberg, så håller man alltid utkik efter nya böcker. Här snackar vi feelgood, humor och ofta även lite historia. Den här boken handlar om väninnorna Mia, Noora och Lotta och den lilla orten Fjällfors. Där händer tre stora saker samtidigt: Mias man dör, Nooras dotter blir gravid och Lotta tvingas flytta hem till sin exman.

Väninnorna har tidigare haft en plan om att bo i Spanien, iaf två av dem. Hur ska det gå med den planen nu? Skulle inte livet bli bättre efter 60?

I kyrkokören sjunger Lotta Y viva España så högt att Gud kan höra henne, hennes dröm är starkare än någonsin. Änkan Mia är kanske inte så ledsen som hon borde och får upp ögonen för Pedro på pizzerian. Noora spår sig och får veta att Spanien och en änglabutik kanske inte är en lysande idé just nu. Men så kommer stumma 81-åriga Dolores och tar dem med på livets roadtrip – i en HUSBIL! Ja, ni fattar ju, jag är fast 🙂

Det står inte en ord på baksidan om att en husbil är med i handlingen, hade det stått det så hade jag förmodligen öppnat boken bra mycket snabbare. Sånt intresserar mej såklart lite extra och jag har faktiskt en FB-grupp med boktips om böcker som utspelar sej i eller om husbilar. Ni hittar den HÄR.

Jag tycker så mycket om den här boken. Det är sorg, glädje, vänskap och kärlek huller om buller och kanske särskilt mycket livslust! Hur omvärderar vi livet när någon dör, föds eller blir allvarligt sjuk? Medan man läser känner man värmen av Spaniens sol och vännernas kärlek till varandra. Så fint!

Summering:

Det är svårt att rangordna böckerna i den här högen, men jag måste nog lägga Espana for favor högst upp, det är en härlig historia och med husbilstema. Sen intresserar mej polishundar så mycket att jag lägger den som två. Kjas Leos böcker hamnar alltså som god trea och jag ser fram emot fler delar i serien.

Blir ni sugen på att läsa någon av böckerna?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

3 svar på ”3 spännande och en väldigt mysig (i husbil!)

  1. Nu blir jag nästan lite irriterad på dig 🙂 Nej, jag bara skojar, men min läslista bara växer och växer! Och jag som tyvärr är inne i en period när jag inte läser/lyssnar så mycket blir nästan lite stressad, haha! Nej, så ska jag inte säga, det är härligt att ha många olästa böcker framför sig! Tack för alla tips! La till alla! 😀

  2. Tack för dina boktips 🙏🏻😊. Både Kajas Leos & Espana for favor låter böcker som jag kommer lägga i min bokhylla på Storytel 😊. Så får vi se om jag kommer lyssna på båda eller bara en av dem.

    Vad kul att du får frågan från författare som vill lyssna på vad du tycker om böcker författarens böcker.

    Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *